Didymos234 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Witam, Czy ktoś mógłby się kompetentnie wypowiedzieć na temat legalności używania na komputerze służbowym kilku freewareowych programów, które są darmowe z wyłączeniem użytku komercyjnego? Chodzi mi mianowicie o Paint.NET, XnView, oraz Rocketdock. Wszystkie są freeware, ale nie do zastosowań komercyjnych. Moja firma nie czerpałaby żadnych korzyści z w.w. programów, a służyłyby mi one na laptopie do przeglądania zdjęć, ew. obróbki jakichś kiedyśtam. Rocketdock umila pracę bo ma fajne ikonki. Jak to z tym jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Czy ktoś mógłby się kompetentnie wypowiedzieć na temat legalności używania na komputerze służbowym kilku freewareowych programów, które są darmowe z wyłączeniem użytku komercyjnego?No przecież sam sobie odpowiedziałeś. Używasz w firmie- płać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 No przecież sam sobie odpowiedziałeś. Używasz w firmie- płać.Czy aby na pewno? Nie czerpię korzyści z używanie któregokolwiek z powyższych programów... One są DARMOWE i wydaje mi się, że powinienem płacic tylko w momencie gdy na przykład je odsprzedaję, czy coś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Tobie chodzi o to, że masz je na komputerze firmowym, ale używasz w celach domowych? Tzn nie zarabiasz na nich? A np w pracy obrabiasz zdjęcia do domu? Bo jeśli tak, to to przecież nie jest użytek komercyjny. Najlepiej wczytaj się w licencję, może będzie odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) Czerpiesz korzysci, bo uzywasz notka do ZARABIANIA $$$ ;) ps. No tak, ale pracujac, tez je ma zainstalowane i z nich pewnie korzystac bedzie. Edytowane 4 Grudnia 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Hmm no co ale jak zainstaluję sobie XnView (do oglądania zdjęć, zwykła przeglądarka) to czy oglądanie zdjęć na komputerze służbowym to użytek komercyjny? Właśnie tego nie rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) Mogę się mylić ale jeśli prowadzisz działalność gospodarczą to nie możesz używać darmowego oprogramowania do użytku niekomercyjnego (wyjątek: licencja na to pozwala) na służbowych komputerach, nawet jeśli nie czerpiesz z tego zysku. Edytowane 4 Grudnia 2007 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Sam fakt używania oprogramowania w miejscu pracy (na służbowym komputerze) determinuje konieczność wniesienia opłaty. Jeżeli nie jest Ci on potrzebny w pracy to po co masz go zainstalowanego? Jeżeli jest, to znaczy że czerpiesz z niego jakąś korzyść w trakcie pracy. Inaczej: mógłbyś korzystać z niego w domu, a jednak korzystasz w pracy- bo potrzebujesz go w pracy. Zapisy o prawie autorskim są bardzo zagmatwane i ich zrozumienie pozostawia wiele do życzenia. W praktyce na Twoim miejscu bym się nie przejmował i zapodał go sobie w pracy (chyba że polityka bezpieczeństwa firmy zabrania). W razie kontroli można się bronić właśnie faktem, że obrabiałeś fotkę dla siebie z domu. Jednak wtedy co na to pracodawca. To marnotrawienie jego czasu za który płaci na twoje prywatne sprawy. Tak źle i tak niedobrze :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) Hmm no co ale jak zainstaluję sobie XnView (do oglądania zdjęć, zwykła przeglądarka) to czy oglądanie zdjęć na komputerze służbowym to użytek komercyjny? Właśnie tego nie rozumiem. spróbuj udowodnić urzędnikom, że nie uzywałeś tego programu w ani jednym przypadku aby sobie pomóc w pracy za którą zarabiasz pieniądze :) Prawo pod tym względem jest wyjątkowo niejasne i lepiej niepotrzebnie nie ryzykować i nie narażać się an komplikacje. Ja zanim zainstaluje w firmie oprogramowanie potencjalnie darmowe sprawdzam czy jest ono też darmowe do użytku komercyjnego. Jeśli nie, to nie instaluje i nie muszę się martwić... Edytowane 4 Grudnia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Rozumiem. Ale tak samo możesz powiedzieć że codziennie jesz śniadanie w celach komercyjnych, bo jakbyś nie jadł, to byś nie zarabiał LOL. Napisałem do Creative Commons Polska (na CC jest licencja dla 2 programów wymienionych przeze mnie). Zobaczymy co odpiszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) na szczęscie śniadanie nie posiada licencji na zjadanie :wink:, wiec to nie jest to samo :) Edytowane 5 Grudnia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Oto odpowiedź jaką dostałem od Creatve Commons Polska heh: Witam Dziękuję serdecznie za zainteresowanie licencjami CC. Przede wszystkim chcę podkreślić, ze licencje CC nie są przenaczone do oprogramowania. Dlatego też nie jestem w stanie przedstawić oficjalnego stanowiska CC w sprawie istniejącego oprogramowania na licencjach CC. Prywatnie mogę Panu odpowiedzieć, że jak najbardziej może Pan zainstalować takie oprogramowanie pod warunkiem, że będzie je pan wykorzystywał wyłącznie do celów niezarobkowych/niekomercyjnych. Proszę jednak nie traktować tej odpowiedzi jako porady prawnej. Pozdrawiam serdecznie, Już sam nie wiem co robić :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Polecam dmuchac na zimne i przyjac zalozenie, ze na kompie firmowym nie wolno takiego softu zainstalowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Tak BTW to jak sie ostatnio dowiedzialem wedlug Polskiego prawa nie wolno uzywac w firmie programow za ktore sie nie zaplacilo chociaz 1 gr. A wiec jak chcesz miec darmowe programy to tylko z plytki gazetki, zeby byly zaplacone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 możesz zacytować owo prawo? Bo wydaje mi się podejrzanie nonsensowne :) plik swf też jest programem, więc co, nie mogę go otworzyć za pomocą przeglądarki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h-y-d-e Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Problem tworzy urząd skarbowy, który nie potrafi naliczyć podatku od 0zł i w takich przypadkach nalicza podatek od wartości komercyjnego odpowiednika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 i komercyjnym odpowiednikiem dla gimpa jest niby fotoszop tak? :D :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h-y-d-e Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Według US tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 czemu mam ochotę napisać: "Zmień dilera!" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...