Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zakupem karty dźwiękowej do kompa. Karta ma służyć mi troche do gier i do słuchania muzyki. Po przeczytaniu kilku tematów na forum wybrałem karte SB X-FI XTREME GAMER-FATALITY PRO EDITION. Oczywiście chyba jak każda karta ma wielu zwolenników i przeciwników. Ale zastanawiam sie teraz czy to dobry wybór. Karta "troche" kosztuje, a mam jeszcze na uwadze Creative X-Fi XtremeMusic GOLD, która jest tańsza i nie wiem czy jest dużo gorsza od Xtreme Gamer. Prosze o jakies porady i wskazówki co wybrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty są identyko, pozatym że Fatal1ty ma 64XRAM, które to wykorzystuje zaledwie pare gier a i tak nie daje dużego kopa, ale bardziej ważne że Music nie ma EAX 5.0 tylko 2.0 (tego nie jestem pewien na 100%).

Niech ktoś sprawdzi czy w game mode na Music jest eax 5.0 (pisze np w Everescie: DirectX/dzwiek), bo jeśli tak to nie ma się co zastanawiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty są identyko, pozatym że Fatal1ty ma 64XRAM, które to wykorzystuje zaledwie pare gier a i tak nie daje dużego kopa, ale bardziej ważne że Music nie ma EAX 5.0 tylko 2.0 (tego nie jestem pewien na 100%).

Niech ktoś sprawdzi czy w game mode na Music jest eax 5.0 (pisze np w Everescie: DirectX/dzwiek), bo jeśli tak to nie ma się co zastanawiać

Posiadam dokładnie karte muzyczną SB X-FI XTREME GAMER-FATALITY PRO EDITION.

post-6294-1196809046_thumb.jpg

Czyli ta karta ma wszystko co mieć powinna :-) i posiada 64MB X-RAM. A o tej właśnie myślał "Zales".

Oczywiście w Windows XP bo w Windows VISTA w żadnej karcie nie ma EAX bo VISTA nie obsługuje "DirectSound3D". Jednak możliwe jest zastosowanie programu "ALchemy" który połowicznie rozwiąże ten problem tłomacząc te instrukcje - jednak to nie to i na dodatek tylko do EAX4

Tańsze wersje AUDIO np Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio posiada procesor z Audigy SE lub jakiś z tej serii. Ot takie "oszustwo" firmy creative. Więc chyba ma tylko max EAX 4 i udaje programowo X-FI.

Sound Blaster X-Fi Xtreme Music to prawdziwy procesor X-FI więc powinien posiadać EAX 5.0. Niestety ten produkt juz jest nie dostępny w hurtowniach więc pewno tylko kupno możliwe na allegro lub w jakiś sklepach gdzie sie "uchował"

O karcie X-Fi na tym forum jest osobny wątek

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=173387 i tam czytając kilkadziesiąt stron znajdziesz odpowiedz na swoje pytania :-)

Edytowane przez Pinokio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xtreme music rozni sie od gamera fatal1ty TYLKO I WYLACZNIE brakiem tego Xramu - ktory, jak juz zaywazylem, jest jedynie "bajerkiem" do wyciagania wiekszej kasy z frajerow.

Oczywiscie ze obsluguje EAX5 ... :rolleyes:

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie podać jakieś linki, że Xtreme music obsługuje EAX 5.0? Na stronie creativa nie ma ani słowa o EAX 5.0 w Xtreme music.

Znalazłem jeszcze taką karte jak Creative X-Fi Platinum - Fatal1ty Champion Series. Jest dorższa od tych poprzednich, ale dochodzi do niej stacja i pilot. Jednak sama karta to nie to samo co Xtreme Gamer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa

x-szram

podobno tylko UT3 go obsluguje..i to w ten sposob, ze sie wiesza/bsod'uje

co kupic - xtreme music na pewno obsluguje eax5(sam nie uzywam eax w zadnej postaci, bo to sztuczny badziew) bo to czip x-fi

extreme audio to kastrat bez dsp x-fi, gorszy chyba nawet od audigy se, nic nie obsługuje...

nie ma sensu przepłacać za jakies fatalszity czampion, to tylko dojenie kasy

jesli zalezy ci na super jakosci dzwieku-sciagnij z zagranicy karte auzentech na czipe x-fi - prelude. Wykonana z najlepszych podzespołów, przerobione sterowniki creativa.

jak ktos ma x-fi i nie podoba mu sie data sterownika WXP(ostatni aktualny driver 10.06r) to polecam wdepnięcie na stronke

driverheaven.net na forum, i tam w zakladce audio są przerobione, sprawne sterowniki do x-fi bazujące na tych z visty, data 5-11-07

pozdro

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem już karte X-fi, mam tylko teraz jedno pytanie - karta z tyłu ma takie wejście 4-pinowe, jak do zasilania stacji dyskietek. Czy trzeba podłączyć tam zasilanie? W instrukcji niby nic o tym nie pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi