zales Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zastanawiam sie nad zakupem karty dźwiękowej do kompa. Karta ma służyć mi troche do gier i do słuchania muzyki. Po przeczytaniu kilku tematów na forum wybrałem karte SB X-FI XTREME GAMER-FATALITY PRO EDITION. Oczywiście chyba jak każda karta ma wielu zwolenników i przeciwników. Ale zastanawiam sie teraz czy to dobry wybór. Karta "troche" kosztuje, a mam jeszcze na uwadze Creative X-Fi XtremeMusic GOLD, która jest tańsza i nie wiem czy jest dużo gorsza od Xtreme Gamer. Prosze o jakies porady i wskazówki co wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Ostatnio na alledrogo byly X-FI music za 240 zl. Dokladanie do gamera fatl1ty to jedynie wtopa kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juziu Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Karty są identyko, pozatym że Fatal1ty ma 64XRAM, które to wykorzystuje zaledwie pare gier a i tak nie daje dużego kopa, ale bardziej ważne że Music nie ma EAX 5.0 tylko 2.0 (tego nie jestem pewien na 100%). Niech ktoś sprawdzi czy w game mode na Music jest eax 5.0 (pisze np w Everescie: DirectX/dzwiek), bo jeśli tak to nie ma się co zastanawiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinokio Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) Karty są identyko, pozatym że Fatal1ty ma 64XRAM, które to wykorzystuje zaledwie pare gier a i tak nie daje dużego kopa, ale bardziej ważne że Music nie ma EAX 5.0 tylko 2.0 (tego nie jestem pewien na 100%). Niech ktoś sprawdzi czy w game mode na Music jest eax 5.0 (pisze np w Everescie: DirectX/dzwiek), bo jeśli tak to nie ma się co zastanawiać Posiadam dokładnie karte muzyczną SB X-FI XTREME GAMER-FATALITY PRO EDITION. Czyli ta karta ma wszystko co mieć powinna :-) i posiada 64MB X-RAM. A o tej właśnie myślał "Zales". Oczywiście w Windows XP bo w Windows VISTA w żadnej karcie nie ma EAX bo VISTA nie obsługuje "DirectSound3D". Jednak możliwe jest zastosowanie programu "ALchemy" który połowicznie rozwiąże ten problem tłomacząc te instrukcje - jednak to nie to i na dodatek tylko do EAX4 Tańsze wersje AUDIO np Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio posiada procesor z Audigy SE lub jakiś z tej serii. Ot takie "oszustwo" firmy creative. Więc chyba ma tylko max EAX 4 i udaje programowo X-FI. Sound Blaster X-Fi Xtreme Music to prawdziwy procesor X-FI więc powinien posiadać EAX 5.0. Niestety ten produkt juz jest nie dostępny w hurtowniach więc pewno tylko kupno możliwe na allegro lub w jakiś sklepach gdzie sie "uchował" O karcie X-Fi na tym forum jest osobny wątek http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=173387 i tam czytając kilkadziesiąt stron znajdziesz odpowiedz na swoje pytania :-) Edytowane 4 Grudnia 2007 przez Pinokio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) Karty są identyko, pozatym że Fatal1ty ma 64XRAM, które to wykorzystuje zaledwie pare gier a i tak nie daje dużego kopa, ale bardziej ważne że Music nie ma EAX 5.0 tylko 2.0 (tego nie jestem pewien na 100%). Niech ktoś sprawdzi czy w game mode na Music jest eax 5.0 (pisze np w Everescie: DirectX/dzwiek), bo jeśli tak to nie ma się co zastanawiać Xtreme music rozni sie od gamera fatal1ty TYLKO I WYLACZNIE brakiem tego Xramu - ktory, jak juz zaywazylem, jest jedynie "bajerkiem" do wyciagania wiekszej kasy z frajerow. Oczywiscie ze obsluguje EAX5 ... :rolleyes: Edytowane 5 Grudnia 2007 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zales Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Możecie podać jakieś linki, że Xtreme music obsługuje EAX 5.0? Na stronie creativa nie ma ani słowa o EAX 5.0 w Xtreme music. Znalazłem jeszcze taką karte jak Creative X-Fi Platinum - Fatal1ty Champion Series. Jest dorższa od tych poprzednich, ale dochodzi do niej stacja i pilot. Jednak sama karta to nie to samo co Xtreme Gamer? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) Karty są identyko, pozatym że Fatal1ty ma 64XRAM, które to wykorzystuje zaledwie pare gier a i tak nie daje dużego kopa, ale bardziej ważne że Music nie ma EAX 5.0 tylko 2.0 (tego nie jestem pewien na 100%). Niech ktoś sprawdzi czy w game mode na Music jest eax 5.0 (pisze np w Everescie: DirectX/dzwiek), bo jeśli tak to nie ma się co zastanawiać taa x-szram podobno tylko UT3 go obsluguje..i to w ten sposob, ze sie wiesza/bsod'uje co kupic - xtreme music na pewno obsluguje eax5(sam nie uzywam eax w zadnej postaci, bo to sztuczny badziew) bo to czip x-fi extreme audio to kastrat bez dsp x-fi, gorszy chyba nawet od audigy se, nic nie obsługuje... nie ma sensu przepłacać za jakies fatalszity czampion, to tylko dojenie kasy jesli zalezy ci na super jakosci dzwieku-sciagnij z zagranicy karte auzentech na czipe x-fi - prelude. Wykonana z najlepszych podzespołów, przerobione sterowniki creativa. jak ktos ma x-fi i nie podoba mu sie data sterownika WXP(ostatni aktualny driver 10.06r) to polecam wdepnięcie na stronke driverheaven.net na forum, i tam w zakladce audio są przerobione, sprawne sterowniki do x-fi bazujące na tych z visty, data 5-11-07 pozdro Edytowane 5 Grudnia 2007 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zales Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Witam, Zakupiłem już karte X-fi, mam tylko teraz jedno pytanie - karta z tyłu ma takie wejście 4-pinowe, jak do zasilania stacji dyskietek. Czy trzeba podłączyć tam zasilanie? W instrukcji niby nic o tym nie pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juziu Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 To chyba podłaczsz kabelkiem do cd-romu zeby cd-audio bezpośrednio szło, ale moge się mylić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Nic tam nie musisz podlaczac, karta jest przeciez zasilana z PCI. To dodatkowe zasilanie dotyczy podajze sytuacji kiedy uzywasz przedniego panela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zales Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Mam również przedni panel do tej karty i właśnie do niego podpiołem zasilanie. Do karty nie podłączałem zasilania i smiga elegancko. Dzieki za wszystkie porady ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...