Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś tydzien temu kupiłem kabel optyczny do podłączenia wzmacniacza z kompem (tudzież odwrotnie) i dzięki programowi Power DVD udało mi się odpalić film w Dolby Digital wrażenia niesamowite w porównaniu ze stereo czy emulacją sorroundu niestety tylko w tym programie udaje mi się to uzyskać :/ w innych do odtwarzania filmów to już nie działa... tak samo mam w grach... mp. hellgate london ma tryby 5.1, surround, Dolby Pro Logic i żaden niechce mi uruchomić tego trybu :/ karte dźwiękową przestawiłem na głośniki 5.1 i też nic to nie dało... TYLKO w Power DVD mi to działa :/ zapalają się wtedy dodatkowe lampeczki na wyświetlaczu amplitunera i jest gicior.

Jakie pomysły co zrobić żebym mógł się cieszyć dobrodziejstwem dźwięku przestrzennego w grach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarabiście że napisałeś jaka kartę muzyczną posiadasz :)

Po tym co napisałeś domyślam się że chodzi o zintegrowaną.

Odpowiedź jest następująca.

Musisz kupić kartę muzyczną która ZAKODUJE wielokanłowy sygnał generowany w gierce do Dolby Digital czy DTS i wpuści to w kabelek biegnący do amplitunera.

A jaka karta najlepiej by sie w tej roli sprawowała to sam nie wiem.

W przypadku odtwarzania materiału z plyt DVD, sprawa jest prosta. Odpowiednio zakodowany sygnał znajduje się juz na płycie. Komputer wyłącznie transmituje dane bezpośrednio do amplitunera i na tym tajemnicza rola komputera w "tworzeniu" DD Digital czy DTS się kończy :)

W mojej poprzedniej płycie głównej, koder był wbudowany w integre. Wybierałem DD Digital i gierki śmigały wielokanałowo.

No ale tak ma niewiele płyt głównych.

Edit.

Warto pamiętać że wysyłając sygnał do amplitunera z dekoderem Dolby, w kompie nie musisz używać opcji robiących na siłę surround ponieważ tym już zajmuje się ampli. Wystarczy ze puścisz stereo, a na głośnikach dostaniesz sygnał wielokanałowy (pod warunkiem ze informacje o wielokanałowości znajdują się w wysyłanym sygnale).

Przynajmniej pod tym względem jest lepiej niż w karcie dźwiękowej która poprzez różnej maści soft musi wyekstrahować sygnał do dodatkowych głośników. A z jakością tego bywa różnie.

To samo tyczy się muzyki w grach. Problem jest jedynie z dźwiękami pozycyjnymi z gry. Tutaj DD Digital lub DTS mode ON by się przydał.

Edytowane przez PioMX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie jest jeszcze jedna opcja której osobiście nie testowałem.

W ampli Yamacha jest 6 analogowych wejść do zewnętrznego dekodera.

Tam można by wpuścić wielokanałowy sygnał z karty dźwiękowej i w zależności od potrzeb przełączać na to źródło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi