Skocz do zawartości
qamca

Msi P35 Neo2-fir Vs. Msi P35 Platinum

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może mi wyjaśnić tą subtelną różnicę w wyposażeniu tych płyt której ja niestety nie dostrzegam (dostrzegam natomiast mało subtelną różnicę w cenie)

Co wersja Platinum ma w sobie co jest warte takiej różnicy w cenie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szawel - chyba sobie zartujesz!!

Platinum nie ma DDR3.

Główny temat o tych płytach na purepc

Q: Czym różni sie wersja Platinum od wersji Neo2-FR/FIR??

A: Wersja Platinum różni się wyposażeniem oraz innym chłodzeniem (tzw. rollercoaster)

Roznica w wyposażeniu to dodatki takie jak D-Bracket (albo S-Bracket - nie pamietam), chyba jakies kabelki jeszcze no i chlodzenie smieszniejsze ;)

Co do MSI NEO2 i DDR3 to wersja P35 Neo Combo obsluguje te pamieci (jak i DDR2) a nie Platinum !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to sory :)

Myslalem, ze to typowe dla kazdej wersji platinum bo juz sie kilkukrotnie z tym spotkalem, np. moja z siga ma gorsze kondensatory od platinum.

Edit: W każdym razie tak w testach piszą :wink:

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tam w chłodzeniu za bardzo różnic nie widziałem, a i wyposażenie jest generalnie takie samo poza jakimiś 2 duperelami z czego jedno ok, przyznam - wyjscie optycnze... ale za taka cene?? Poza tym producent na stronie te różnice ma oznaczone jako opcjonalne często...

No ale już pisałem, że ja pewnie ślepy jestem i wogóle ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja moge tylko dodac, że płyty MSI to totalny syf...

Może w testach i nieźle wypadają ale znajomy serwisant na markę MSI reaguje wysypką i spazmami ;)

Jeżeli komuś to dobrze działa to ma szczęście i niech idzie zagrać w totka...

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zaraz sie okaże, że każdy ma znajomego serwisanta który nie może patrzeć na płyty X :>

Jak pracuje w serwisie to trudno żeby mu sprawne płyty przez ręce przechodziły? Chyba opczywiste że najwięcej wadliwych płyt wraca z najpopularniejszych marek...

Ja jeszcze nigdy wśród znajomych nie słyszałem żeby się komu co z mobo stało... więc dla mnie awarie płyt wirtualnie nie mają miejsca bo nigdy czegoś takiego nie uświadczyłem z doświadczeń ani namacalnych źródeł :)

No ale właśnie dlatego ten wątek bo wyposażenie pudełka plus chłodzenie (które na moje oko wygląd po prosu na inny design) to troche mało na taki rozrzut w cenie... chyba że ta platyna z nazwy tak drogo stoi na rynku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

A ja moge tylko dodac, że płyty MSI to totalny syf...

Może w testach i nieźle wypadają ale znajomy serwisant na markę MSI reaguje wysypką i spazmami ;)

Jeżeli komuś to dobrze działa to ma szczęście i niech idzie zagrać w totka...

Pozdro :)

Znajomy serwisant pracuje w sklepie czy w siedzibie MSI we Wroclawiu? Bo ta nie dosc , ze ma swietny serwis to i wyksztalcona ekipe. Tak samo fachowy sklad ma Gigabyte i na serwis nie da sie nic powiedziec. Wiekszosc uszkodzen jakie widzialem wynikaja z kilku czynnikow :

-nieznajomosc sprzetu przez kilenta - zreszta sam bylem ostatnio swiadkiem a Arescie. Kolo oddaje kompa bo do windy wejsc nie moze.... Dajcie im dyski sata i flopke to bedzie zonk na starcie.

-zabawy z ocowaniem i uszkodzeniem sprzetu , modyfikowaniem chlodzen i ukruszeniem czipow

-cwaniactwo sklepow a dokladniej serwisantow , zabawy pizo itd...czyli wyludzanie

Zreszta nie masz za pewne pojecia o sprzedazy tych plyt glownych i procencie jaki jest naprawiany. Zreszta nie tylko MSI pada , dotyczy to kazdego producenta.

Tyle w temacie seriwsu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://homenet.corbina.net/index.php?showt...entry1063146808

Przyznaje się do pomyłki. Dopiero wersja Platinum Combo posiada sloty DDR3.

Płacenie za http://www.overclockers.ru/images/lab/2007...35/cooling1.jpg jest śmieszne.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy serwisant pracuje w sklepie czy w siedzibie MSI we Wroclawiu? Bo ta nie dosc , ze ma swietny serwis to i wyksztalcona ekipe. Tak samo fachowy sklad ma Gigabyte i na serwis nie da sie nic powiedziec. Wiekszosc uszkodzen jakie widzialem wynikaja z kilku czynnikow :

-nieznajomosc sprzetu przez kilenta - zreszta sam bylem ostatnio swiadkiem a Arescie. Kolo oddaje kompa bo do windy wejsc nie moze.... Dajcie im dyski sata i flopke to bedzie zonk na starcie.

-zabawy z ocowaniem i uszkodzeniem sprzetu , modyfikowaniem chlodzen i ukruszeniem czipow

-cwaniactwo sklepow a dokladniej serwisantow , zabawy pizo itd...czyli wyludzanie

Zreszta nie masz za pewne pojecia o sprzedazy tych plyt glownych i procencie jaki jest naprawiany. Zreszta nie tylko MSI pada , dotyczy to kazdego producenta.

Tyle w temacie seriwsu.

Znajomy pracuje w sklepie :)

Serwis MSI owszem naprawia plyty a nie wymienia... tylko, że te naprawy najczęściej wytrzymują tydzień i komp wraca. W skrajnych przypadkach plyta z naprawy wraca z tą samą usterką i jest odrazu wysyłana spowrotem.

Oczywiście, czynniki które tu wymieniłeś jak najbardziej również mają miejsce, poza w tym wypadku ostatnim. Może to wyjątek, ale ostatnio jak przyszła z serwisu lepsza grafa to trafila do klienta bez gadania. Wiem, że mam podgląd tylko na skrawek branży w jednym mieście ale ja tam do MSI nie mam przekonania. Choć fakt, że gigusy i asusy też ostatnio coraz częściej witają na serwisie...

PS.

Jeden kolo przyniósł plytę (chyba z gigusa) do której przymocował wentylator na czipset... 5 cm śrubami przewiercając się przez radiator i płytę. Widok bezcenny ;) Oczywiście bardzo się zdziwił, że dostał odmowę z serwisu :/ Edytowane przez Leszkon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się że już milion razy było to omawiane, ale chciałbym się jeszcze raz upewnić :) Czy bios z platinum będzie działał na neo2-fir? Miałem już przykre sytuacje z biosem na tej płycie i nie chciałbym przez to jeszcze raz przechodzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi