Skocz do zawartości
tucz

Jakie Urzadzenie Wielofunkcyjne? Hp F2180, C3180 Czy F4180?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chce kupic jakies w miare sensowne urzadzenie wielofunkcyjne w rozsadnej cenie. Ze wzgledu na dobre doswiadczenia sklaniam sie ku HP. Pytanie czy warto kupowac takie urzadzenie za 200-300zl czy lepiej dolozyc i kupic cos za 500-600zl?

Nie bede drukowal masowo, wiec na predkosci i ekonomicznosci za bardzo mi nie zalezy, ale milo bedzie jak beda jakies tanie zamienniki do takiego urzadzenia.

Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie będziesz bawił się w wydruki fotek w dużych ilościach i potzrebujesz czegoś głównie do tekstu i grafiki to urządzenie w granicach 300 zł spokojnie Ci wystarczy. Co do HP to niestety nie mam najlepszego zdania (ach ta ekonomia wydruku...). Kupując urządzenie zwróć uwagę przede wszystkim na to żeby tusze były w osobnych pojemnikach to znacznie podnosi ekonomie druku (jak skończy Ci się jeden kolor to wymieniasz konkretny a nie odrazu cały zestaw). Zwróć uwagę rónwnież na koszty tuszy.

Ostatnio miałem troche do czynienia z EPSON DX7450 i muszę powiedzieć że to całkiem udany model. Koszt urządzenia koło 260 zł, 4 osobne tusze (każdy ok 30 zł - oryginał). Dodatkową zaletą jest możliwośc montażu czarnego tuszu o większej pojemności co podnosi wydajność urządzenia. Jest jeszcze DX8450 jakieś 50 zł droższy, różni się od 7450 tym że ma wyświetlacz LCD.

Edytowane przez ElPr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F4180 ma mozliwosc wstawienia 2 tuszy : Standartowy to HP21 oraz HP54 ( 2 krotnie większa pojemnosc ) mowie o tuszach czarnych.

Mozna je bezproblemowo dopełniac i nie stanowi to najmniejszej trudnosci.

Co do HP to niestety nie mam najlepszego zdania (ach ta ekonomia wydruku...).

Niekoniecznie jesli ma to byc zwykły text bez jakiej tam super jakosci wystarczy ze ustawi tryb roboczy i oszczednosc na tuszu nawet do 30% wiecej.

Epsony maja chipowane pojemniki i czasami dzieja sie cuda z nimi ( właczenie i wyłaczenie zasilania ) potrafia same sie zresetowac i powiedziec ze sa całkowicie puste.

Epson ma stała głowice i jak ona siadzie po gwarancji to mozna spokojnie wyrzucic taka drukarke do kosza bo głowic do epsona jeszcze nie widziałem w sprzedazy ale nawet jesli sa to na pewno nie sa tanie...

Po 2 w głowicy z biegiem czasu rozkalibrowywuja sie dysze drukujace i drukarka zamiast puszczac krople atramentu to pluje nim i wydruki wychodza nieciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę ile osób tyle opinii... Każdy ma jakieś doświadczenia z różnymi modelami drukarek mniej lubbardziej udanymi ina tej podstawie wyrabia sobie opinię.

Temat głowicy na stałe mnie już śmieszy bo i powoli HP przechodzi na takie głowice (zalety: lepsza jakość wydruku - kontrola nad kroplą tuszu, tańsze tusze - bo nie trzeba pchać do nich głowic, lepij radzą sobie z tuszami pigmentowymi, itd itd). Zarzuty głowicy na stałe do Epsonów były modne z 10 lat temu kiedy to rzeczywiście zdarzały się z nimi problemy. Obecnie technologia ta jest dopracowana w najdrobniejszych szczegółach i nie ma o co się obawiać. Dla przykładu mogę napisać, że wiekszość największych firm produkujących drukarki wielkoformatowe bierze głowice właśnie od epsona.

Co do reszty zarzutów do epsona to powiem tak - pracuje już chwile na tych drukarkach i trochę o nich wiem. Do tego czasu nie spotkałem jeszcze przypadku żeby chip na tuszu sie zresetował i powiedział że jest pusty, co więcej nawet o takim przypadku nie słyszałem.

W pakiecie sterowników epson oferuje czyszczenie dysz oraz wyrównanie głowicy (Head Alignment). Jak się czasem korzysta z narzędzi serwisowych drukarki to ma się gwarantowaną jakość wydruku i nie ma problemów z pluciem (zresztą nidy sie nie spotkałem z pluciem epsona) Tam są kropelki rżedu wielkości 1,5 do 3 pikolitrów. Pluć mogą co najwyżej drukarki drukujące dużymi kroplami (z technologią bubble jet stosowana przez inne firmy).

Tak czy owak Epson polecany jest przez większość profesjonalistów i ceniony za jakość wydruków, do których innym jeszcze daleko

Edytowane przez Ogre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi