qamca Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Mam pytanie... wertuje wątki na forum i generalnie im więcej wertuję tym mniej wiem :/ Mnożniki w prockach C2D są zablokowane czy jak to wygląda? Czy kupując np procesor o tych samych parametrach bazowych (liczba i rodzaj rdzeni, wielkość cache'u) można go OC'ować na mniejwięcej taktowania odpowiadające wyższym modelom? Zakładam że nie trzeba przy tym jakichś akrobacji i wysiłków z chłodzeniem - zmiana pasty termo i może niekoniecznie boxowy, ale jakiś niedrogi wentylator w cenie powiedzmy koło 100 góra 130zł. Wiem że na przykład E2160 można puścić tak koło 3 GHz... a czy E6540 sie wykręci żeby szedł jak E6850? wliczając taki nieextremalny, a wręcz przeciętny OC, które modele C2D są najbardziej opłacalne? Czy warto zaczekać na np Penryna C2D E8xxx 3,16 GHz i jego podciągać o te troche bo wydziela mniej ciepła... (bo quady trudniej się kręcą z tego co zdołałem zbadać) Nie oczekuje elaboratów, wystarczy krótki konkretny komentarz rozwiązujący powyższe pytania. z góry dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 1. jesli procek ma tyle samo cachu, to po oc odpowiada temu wyższemu modelowi 2. najbardziej opłacalne sa pentiumy e2160/80 teraz, za kilka miesięcy wejdą peny i one będą brylować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Czyli teoretycznie jak wyjdą Peny to warto kupić najniższy C2D E8200 i go kręcić na tyle co E8500? a to sie aby bez problemu uda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) 1. jesli procek ma tyle samo cachu, to po oc odpowiada temu wyższemu modelowi Z tym tak do końca nie będzie. Może być nawet szybszy od modelu z wyższym mnożnikiem a takim samym zegarem bo będzie miał wyższe FSB. Edytowane 5 Grudnia 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...