Skocz do zawartości
qamca

C2duo Co Się Da Wycisnąć

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie... wertuje wątki na forum i generalnie im więcej wertuję tym mniej wiem :/

Mnożniki w prockach C2D są zablokowane czy jak to wygląda?

Czy kupując np procesor o tych samych parametrach bazowych (liczba i rodzaj rdzeni, wielkość cache'u) można go OC'ować na mniejwięcej taktowania odpowiadające wyższym modelom?

Zakładam że nie trzeba przy tym jakichś akrobacji i wysiłków z chłodzeniem - zmiana pasty termo i może niekoniecznie boxowy, ale jakiś niedrogi wentylator w cenie powiedzmy koło 100 góra 130zł.

Wiem że na przykład E2160 można puścić tak koło 3 GHz... a czy E6540 sie wykręci żeby szedł jak E6850? wliczając taki nieextremalny, a wręcz przeciętny OC, które modele C2D są najbardziej opłacalne? Czy warto zaczekać na np Penryna C2D E8xxx 3,16 GHz i jego podciągać o te troche bo wydziela mniej ciepła... (bo quady trudniej się kręcą z tego co zdołałem zbadać)

Nie oczekuje elaboratów, wystarczy krótki konkretny komentarz rozwiązujący powyższe pytania.

z góry dzięki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. jesli procek ma tyle samo cachu, to po oc odpowiada temu wyższemu modelowi

Z tym tak do końca nie będzie. Może być nawet szybszy od modelu z wyższym mnożnikiem a takim samym zegarem bo będzie miał wyższe FSB.

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi