Skocz do zawartości
avallek

Problem Po Podkręcaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Wtiam!

Nie wiem czy dobry dział bo jestem tu nowy, a pilnie potrzebuje pomocy. Problem wygląda tak; posiadam sprzęt ; ati rad x1300/1550 series, athlon 3000+, ASUS A8NE-FM, pamiątki noname, zasiłka tez no name ale taka co jest wstanie to wszystko udzwignąć. Podkręcałem procesor, najpierw z 1800mhz do 1935mhz. Włączyłem normalnie pc wszystko działało, temperatura w normie, żadnych niebieskich ekraników. Podkręciłem też karte, ale potem zmieniłem spowrotem na defaultowe ustawienia. Zrobiłem resa i chciałem podkręcić proca do równych 2ghz. Przestawiłem co trzeba w biosie, zrobiłem restarta i komputer juz sie nie włączył. Niby sie włącza, ale nawet nie ma ekranu powitalnego biosu poniewaz jakby sygnał nie dochodził do monitora. Mysle sobie ze to karta. Ide z nią do kolegi, sprawdzam, wszystko działa. Zrobiłem restarta biosu, włączyłem pc zainstalowałem od nowa bios z dyskietki (wszyszko według instrukcji zamieszczonych w książeczce z pudełka). Po zakończeniu instalacji wyłączyłem pc i kiedy jeszcze raz włączyłem to było tak jak przed restartem biosa, a dalsze jego restarty nie dawały żadnego efektu.

Wiec pytanie brzmi, czy można coś z tym zrobić. Cholernie się zdziwiłem, że po podkręceniu o dodatkowe 70 mhz pc sie w ogole nie włączył. Pc jest na gwarze, więc w razie czego zaniose do serwisu, ale chciałbym to załatwić w domu.

btw. Przepraszam za chaos, i dziekuje tym ktorzy dotrwają do konca moich wypocin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli komp nie piszczy to prawdopodobnie z grafa i pamieciami ok. mowisz ze niby wszystko chodzi a nie chce sie wlaczyc?? a wiatrak sie kreci??bo procek to nie ma szans zeby odpadl tak wczesnie. zrob moze dluzszy reset tak wyjmij baterie na 20 min i odlacz zasilanie od kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem troche forum i wyjałem pamiątki. I o dziwo DZIAŁA! : o

Fałszywy alarm. Początkowy ekran biosu sie włączył. Pokazało że all jest proc taki i taki ram. I poprosiło o dysk z windozą. Zrobiłem restarta i juz żadne światełka nie mrygają i nawet monitor nie reaguje... Jakiś miły ekspert ma jakiś pomysł co to może być ? Wiatraczek na procu sie kręci

Edytowane przez avallek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiatrak chodzi: jesli nie to plyta ale na 100% nie wiem wiec moze ktos inny podpowie jesli mial taki przypadek.

ostatnio mialem ze tez monitor nie reagowal jak komp byl polozony na boku. połuż go normalnie pionowo. ale pewnie to nie to :)

Edytowane przez marcin kowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi