qamca Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 No ok, więc powiedzmy że już mamy określone ok, na przykład biorę kartę graficzną taką a taką. Teraz patrzymy w sklepy... a tam jest conajmniej 5 kart o identycznych parametrach technicznych (taktowania zegarów, ilości pamięci no dosłownie wszystko identycznie), a za tem, skąd wiadomo co wybrać? bo domyślam się że czymś się jednak w osiągach różnią... Czy pośród producentów kart z chipsetami ATI i Nvidii są jakieś firmy-faworyci, którzy oferują o te trochę lepsze produkty? i na czym ta lepszość polega skoro specyfikacje są te same... bo jedyne co mi przychodzi do głowy to emisja ciepła i hałasu no i ewentualnie podatność na OC. Czy ktoś może zaprezentować opinie wspartą krótkim wyjaśnieniem np jakie firmy warto rozpatrywać odpowiednio dla kart ATI a jakie dla nVidii? Będę wdzięczny... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Tak jak napisałeś, czyli rodzaj chłodzenia a ponadto, sympatia dla jednej firmy a nie wla innej :) Warto zwrócić uwagę na wyposażenie, gry które masz w boxie (czy dane tytułu Cię interesują) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) nVidia - polecam karty Leadteka. Mam już trzecią i nigdy nie miałem z nimi najmniejszych problemów. Cena do przyjęcia, z reguły nieźle rozwiązanie chłodzenie no i ten zielony kolor ;-) Lepsze mogą być karty podkręcane fabrycznie (tylko można to przecież też zrobić samemu). Unikałbym produktów 'firm-krzaków' co nawet porządnej strony internetowej nie posiadają :-) Edytowane 5 Grudnia 2007 przez Night_Bird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Lepsze mogą być karty podkręcane fabrycznie (tylko można to przecież też zrobić samemu). Odnosi sie to raczej do kart sprzedawanych jako konstrukcje referencyjne, mam tu na myśli GF 8800GTS/GTX/GT, a w przypadku np kart 7300/7600/7900 często producenci typu Galaxy/Palit/EVGA podnosili napięcie na GPU co skutkowało lepszym OC w porównaniu z np. kartami Gigabyta czy Leadteka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 OK, czyli żeby mieć pewność - jeżeli karty różnych producentów prezentują identyczne dane podstawowe takie jak RAMDAC, taktowanie pamięci i rdzenia, szerokość szyny pamięci, ilość pamięci itp, to generalnie różnią się tylko zastosowanym chłodzeniem i zawartością pudełka? Czy to znaczy, że w teorii zakładając na te karty takie samo chłodzenie ich wyniki będą identyczne (albo +- np 1%) ? Nie mówię tu o modelach fabrycznie podkręconych, bo wtedy parametry częstotliwości są już wyższe w specyfikacji, mowa o kartach różnych producentów ale z takimi samymi parametrami Czyli zakładając że gry i soft dołączone do pudełka nie mają dla mnie znaczenia, pozostaje mi tylko zrobić ewentualną wycenę np przejściówek/kabli hdmi, których nie mam a i tak bym kupił, i na tej podstawie wybrać model najtańszy? Szukam potwierdzenia bo jest to dla mnie istotne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 zazwyczaj tak chociaż są wyjątki np. karty z różnymi timingami pamięci,, kara z mniej mhz na pamięci ma wyższą wydajność :] o szczegółach możemy gadać jak powiesz co chcesz kupić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 :-| No właśnie to się staram ustalić... A skąd ja mam to niby wiedzieć jakie timingi mają pamięci na kartach graficznych????? czy gdzieś to wogóle podają w opisach? Tak naprawdę to nie wiem doi końca co chcę kupić... Zawsze w życiu miałem nVidie i jakoś nie miałem na co narzekać ale też nie bardzo miałem porównanie... może tym razem się przestawie na ATI... nie mam zamiaru oczywiście zaczynać znowu jakiejś długaśnej dyskusji ATI vs nV bo i tak już dość jestem zdezorientowany i niezdecydowany... chociaż z tego co mi się wydaję to po prostu jedno chodzi lepiej na jakiejś grupie gier, drugie na innej... Potrzebuję kartę, żebym mógł sobie trochę czasem ulżyć na grach... moja obecna karta to GF FX 5600 Gainward, więc domyślam się że prawie obojętnie co wezme na PCI-E to zobaczę dość dużą różnicę... ale po mojej obecnej karcie widzicie jak często modernizuje kompa więc potrzebuję coś co starcza na dłużej... Przy czym nie wchodzi w gre raczej nic powyżej 1000zł, a wręcz byłbym usatysfakcjonowany czymś w okolicach 800 zł... oczywiście jak trzeba by dołożyć te 50-100zł żeby mieć coś o niebo lepszego to rozwalę świnkę i cośtam dozbieram, już trudno. Genaralnie myśle raczej o rozdzielczościach 1280, sporadycznie może coś więcej. Ale nie szczególnie. Chciałbym móc pograć na w miarę pełnych detalach w gry powiedzmy z tego/zeszłego miesiąca... Głównie chciałbym sobie spróbować Supreme Commandera kiedyś.. Pragnę zaznaczyć że nie zależy mi tak na rozdzielczościach jak na detalach. może nawet coś pokroju HD3870/50 512mb... póki co kierowałem się tematem z działu "co kupić" - "zestawy grudzień 2007"... tam raczej często przejawia się ATI... już od patrzenia w testy sprzętu to mi sie na wymioty zbiera bo wszędzie albo nie takie modele jakie mnie interesują albo wszędzie inne wyniki, albo co innego piszą i już generalnie nie wiem totalnie... więc po prostu wołanie o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 No właśnie nie zawsze możesz na pierwszy rzut oka poznać dokładniejsze dane karty. Wracając do serii 7300. Np. jeden producent, (w tym wypadku Galaxy) oferował kilka wersji 73GT, z chłodzeniem zalmana, lub innym. Do tego karty miały pamięci o różnych czasach dostępu. Jeśli dobrze pamiętam u mnie siedzi 1,2ns a były 1,4 czy nawet 2ns pamiątki. Ale to widać dopiero po bliższym spojrzeniu na kartę, tego z pudełka nie wyczytasz. Dlatego takich rzeczy dowiadujemy się...tu na forum ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 chcesz wydać 1000 na kartę to zrób tak - przeczekaj grudzień :P 8800gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 no wolalbym jednak nieco mniej wydać. ale wezme to pod uwage... a na drugim miejscu jaki wybor? (uwzgledniajac sprzet ktory jest juz teraz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 biorąc pod uwage twoje wymagania szukałbym w innym segmencie ;] tak w okolicach 3850 <600zł,, imho 1k na grafą to po prostu zbyt dużo. pograsz na tym we wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 no dobra, to jużsię gdześ posuwamy, jest dobrze! czyli jeśli chodzi o ATI, to zawęziłem się do 4 modeli: Radeon X1950 XT GeCube 512MB TVHD / 2xDVI Radeon HD2600XT PCI-E MSI RX2600XT-DIAMOND-512 DDR4 2xDVI BOX (128-bit) Radeon HD2900Pro PCI-E Sapphire 512 MB 2xDVI / VIVO BOX (512-bit) Radeon HD3850 PCI-E Sapphire DDR3 512 MB TV-out / 2xDVI bulk (256-bit) z nVidii przychodzi mi chyba faktycznie te GF 8800GT jak potanieje... a wiadomo o ile mniejwiecej ma potaniec? bedzie za 950? czy bardzej kolo 800 właśnie? Która z nich najlepsza? Czy opłaca się 2900 Pro wogóle? (imponująca szyna 512bit) któreś się lepiej kręcą niż inne? czy iść w ciemno w HD3850 i kupić płytę pci-e 2.0? czy nawet niekoniecznie? prosze o wytykanie bledow w logice jesli widzicie takowe. jakbyscie proponowali inne karty to prosze o krotkie uzasadneinie chociaz pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...