Skocz do zawartości
Loocky

Zestaw Do 4500 Pln. Jakie Cpu I Mobo?

Rekomendowane odpowiedzi

1) Dalem caly zestaw do wyceny i wyszlo mi 4100.

2) teraz tak mysle czy nie dobrac sobie jakiejs lepszej obudowy wlasnie - cos cichego, solidnego i przestronnego - tak do 400 w sumie...

Ten ANTEC P182 podany przez kolege jest nie dosc ze ladny to wlasnie podobno cichy i na pokladzie ma 3 wentylatory ale to jakies 500PLN A moze cos podobnego ale taniej?

ad1) co finalnie chcesz zamawiać? bo jeśli to co tych kilka postów wyżej to:

A) "2xSeagate 500 GB Barracuda 7200.11, 32MB, w RAID 1"

-nie ma zbyt dużego sensu robić RAID 1. to działa wolniej jak pojedynczy dysk, a zwalniać dość mocny PC na własne życzenie...

-IMO już lepiej kupić po prostu 1HDD i często gdzieś backup'ować dane.

-jak chcesz szybciej i bezpiecznie to tak jak pisałem: RAID 10. kupując 4x250GB .10 *410AS wydasz mniej więcej tyle co RAID 1 z tych 2x500GB .11 *320AS

-wersja 1(2)HDD 500GB teraz a 3(2) dokupić za kilka miesięcy do RAID 10 jest całkiem niegłupia, jeśli naprawdę potrzebujesz 1TB. ale do czasu dokupienia brakujących HDD ->2gi HDD sądzę lepiej dla kopii plików zapisywanych "normalnie" a nie RAID'em 1.

B) tak jak ktoś mówił: core2 quad nie jest najsensowniejszą opcją i to bardziej problem niż pożytek. grzeje się to trochę, a programów potrafiących widocznie wykorzystać 4rdzenie jest niewiele - głównie specjalistyczne.

biorąc core2duo E6750 masz zaoszczędzone ok.250zł. ale rób jak chcesz.

ad2) ANTEC P182 nie bardzo ma konkurencje. niestety dobre obudowy (tak jak zasilacze) sporo kosztują.

edit: pojawiły się nowe posty;) faktycznie ten sklep jakiś nie za tani.

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W apollo z Logitechem MX i buda ANTEC P182 calosc wyszla mi 4032PLN!!!:D

Napisalem maila co do zlozenia tego i wysylki oraz formy platnosci ;]

Planowalem wydac 4500 wiec az mnie korci zeby jakos zapelnic ten niedobor :P

Mysle moze o jakims lepszym mobo z SLI zeby np kiedys dorzucic drugiego Palita - sens czy bezsens?

albo po prostu lepsze mobo? Sam nie wiem...

-wersja 1(2)HDD 500GB teraz a 3(2) dokupić za kilka miesięcy do RAID 10 jest całkiem niegłupia, jeśli naprawdę potrzebujesz 1TB. ale do czasu dokupienia brakujących HDD ->2gi HDD sądzę lepiej dla kopii plików zapisywanych "normalnie" a nie RAID'em 1.

Jestem ZA. Edytowane przez Loocky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak chyba zrobie. Tzn nie dokladnie bo juz nie bede szukal wydatkow "na sile" - same sie znajda:

-ze 2 listwy antyprzepieciowe

-naped magnetyczny

-jakies sluchy z majkiem do ewentualnych gier [jakies propozycje? tak do 100zl mysle chyba ze za to nie bedzie nic dobrego - chodzi o to zeby byly spore czyli najlepiej zamkniete, wygodne, z "jakotakim" dzwiekiem i dobrym mikrofonem] np.: Creative Fatal1ty Gaming Headset lub?

Edytowane przez Loocky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie! Niestety nastapily pewne komplikacje i zestaw kupuje dopiero w tym tygodniu i ze sklepu w ktorym kupuje otrzymalem informacje ze:

Noctua NH-U12F zostal wycofany ze sprzedazy [nie wnikam] ale jestem zmuszony wybrac cos innego i mysle nad Scythe Mugen lub Scythe Andy Samurai Master - co o tym myslicie? Chyba ze cos lepszego w podobnej cenie?

OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Vista Upgrade CL5 - brak w magazynie i sprzedawca nie ma zielonego pojecia kiedy moga sie pojawic [nie wnikam] ale musze cos dobrac zamiast tego - co proponujecie? przypominam ze musi byc 2x2gb okolice 800mhz do 400-500PLN

moze: PDP Patriot Dual LLK 2x 2GB DDR2 EPP 800MHz CL4???

reszta zestawu bez zmian i prosze Was o szybka rade bo chialbym juz zalatwic sprawe tego zestawu w tym tygodniu;/ Bardzo prosze o odpowiedz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi