brunneriusgreyna Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam! W związku z kulawym Fortronem 350MDN chcę wymienić zasilacz. Mój konfig A64 X2 3800+ (939) 2GB RAM GF7600GS(Galaxy) HDD120GB i parę wentylków :) Bardzo mnie jakoś ciągnie ku Zasilacz OCZ StealthXStream 500 Watt A że gugle nie chcą pomóc to proszę tutejszych Mistrzów :) o opinie na temat tego zasilacza. Wiem, wiem, jest o wiele za mocny do mojego konfigu, ale może w niedalekiej przyszłości pudlo zmienie i na razie myślę, że by "chwatil". Proszę o opinie, względnie propozycje czegoś w podobnej cenie, tak do 250 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Model 600W to FSP GLN. 500W jest dostępny w sprzedaży od niedawna, więc raczej nie znajdziesz żadnych recek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 500W jest dostępny w sprzedaży od niedawna, więc raczej nie znajdziesz żadnych recekNo właśnie, ale może ktoś tam gdzieś tam wie coś więcej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Na fortronie GLN oparte sa BQT Straigth Power i Amacrox Frei Erde, różnice między tymi zasilaczami to nastawy wentylatora i okablowanie (zazwyczaj) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Na fortronie GLN oparte sa BQT Straigth Power i Amacrox Frei Erde, różnice między tymi zasilaczami to nastawy wentylatora i okablowanie (zazwyczaj) Nooo, ale, czyli... Fortron GLN obok tych OCZ nawet nie leżał? O to chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 O nic nie chodzi, tylko jest prawdopodobne że to też GLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 No to jak Benito mówi "prawdopodobnie" to pewnie się nic sensownego o tej zasiłce nie dowiem... ;) Jak On nie wie, to kto ma wiedzieć :) No dobra, dość wazeliny, a co o CHIEFTEC CFT-500A-12S myślicie Mistrzowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 O tym szefie bardzo dobrze myslimy z tym, że nie jest to cicha zasiłka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 No więc tak. Jeżeli trzyma stabilnie napięcia i nie wyje jak jakiś codeshit, to ja poproszę. Czyli konkretnie, jeżeli jest to zasilacz wart swojej ceny i solidnie wykonany (pomijamy drażliwą kwestię ciszy) jednym słowem można brać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 wart ceny, mozna brac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Mam pytanie jak się ma ten według Was dobry CHIEFTEC CFT-500A-12S do Tagana 500W U33 2-Force II (który lepszy ogólnie), bo właśnie żona zwiększyła mi budżet na zasilacz :) Edytowane 7 Grudnia 2007 przez brunneriusgreyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Lepszy jest chieftec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) O! Ja nawet kwestionować nie śmię ;) Ale czy można choć w przybliżeniu wiedzieć dlaczego? I co by Benito do 300 zł polecił :) edit: Czy ten szef ma podobną, bądź lepszą, sprawność co SEASONIC S12 II 430W i czy warto w tego seasonica zainwestować? (sorry Benito, wiem, że nie lubisz SS, ale musiałem spytać) Edytowane 7 Grudnia 2007 przez brunneriusgreyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) 1. Pytanie czy koniecznie chcesz wydać całe 300zł, skoro tyle masz do dyspozycji? Czy wystarczy, że będziesz miał dobry zasilacz za 200-250zł? 2. Seasonic jest stworzony z myślą o maksymalizacji sprawności, i jest dość ubogi jeśli chodzi o wnętrzności, np. producent nie wstawił do nich sztucznych obciazeń, z tego powodu kiedyś były nawet problemy ze startem na niektórych płytach głownych. Jeśli chodzi o sprawność, to SS jest lepszy od Szefa. Jednak Szef ma lepszą wydajność prądową. Szefy są głosniesze (szum powietrza, wyzsze obroty), ale do rzadkosci należą przypadki ćwierkania czy pisków pochodzacych ze żle zabezpieczonych cewek. edit: I SS i Szef to dobre zasilacze, ale nie dla każdego najważniejszym konikiem jest sprawność. Dlatego jestem za Szefem Edytowane 7 Grudnia 2007 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) Ad1) Wystarczy, że będę miał dobry zasilacz, niekoniecznie musi kosztować 300 peelenów. To po prostu górna granica Ad2) Dzięki za wyjaśnienia dot. SS. Nie mówiłem wcześniej, ale piski/ćwierkania cewek doprowadzały mnie do szału przy starej nołnejmowej zasiłce i jeżeli SS częściej ćwierka niż szef, to SS odpada, nawet z tą swoją megasprawnością. Czyli jednym słowem CHIEFTEC CFT-500A-12S jest na razie typem dla mnie. 1) Mam jednak co do niego pewną wątpliwość (iście laicką) chodzi o linię 12V1 gdzie jest 12A i 12V3 gdzie jest 13A. I tu pytanie, czy te linie są wirtualnie podzielone, czy faktycznie trzy osobne oraz, czy jeżeli mobo jest zasilana z tej powiedzmy najsłabszej a grafika nie ma dodatkowego zasilania to czy starczy tej linii soku na zasilenie A64 X2 3800+ (939) i GF7600GS powiedzmy, że oba trochę OC dostaną. 2) Czy lepszym zakupem od tego szefa będzie OCZ StealthXStream 600W czy może Be quiet! Straightpower 450W? Wiem, trochę droższe, ale jak powiece że któryś lepszy od szefa to wysupłam :) svende, benito, pomóżcie... Dzięki z góry za odpowiedź (zwłaszcza na 1-sze pytanie) Edytowane 8 Grudnia 2007 przez brunneriusgreyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 1. starczy 2. bierz szefa i nie kombinuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Dzięki za pomoc :) Biorę szefa na 100% :) Pozdrawiam /możnaby zamknąć/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...