Skocz do zawartości
Lowermann

Co Radzicie Wymienić By Poprawić Wydajność W Grach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moja aktualna konfiguracja to:

Athlon XP 2600+,

AsusA7v880,

512 MB DDR Good Ram

Radeon9600Pro,

WinFast2000XP,

Modecom 350Feel,

Samsung120GB,

Seagate160GB 7200.9 SATA,

Chciałem zmodernizować mojego "staruszka" tak, żeby nowsze gry chodziły!

Takie tytuły jak

Dark Messiah of Might and Magic

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=5810

Call of Juarez

http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=3613

, w które ostatnio gram chodzą jeszcze przyzwoicie na średnich detalach, ale już gra Crysis

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=6632

a raczej demo tej gry nie chodzi juz za specjalnie! I teraz moje pytanie!

Przydałoby się dołożyc trochę ramu i wymienić kartę graficzną, ale... 512 DDR kosztuje 2 razy wiecej niz DDR2, karty graficzne na PCI tez sa tańsze, dlatego sie zastanawiam czy kupić np dodatkowo 512 RAMU i karte graficzna w stylu

ASUS AH2600PRO Radeon HD2600PRO 512 MB DDR2 lub

PALIT Geforce 7300GT Sonic 256MB DDR3 (128bit), AGP, TV&DVI,

a to już prawie 400 zł wiecej, czy wymienić płytę główna?

Ewentualnie jakąś płytę główną ze zintegrowaną kartą graficzna, ale to juz tez trzeba dokupic procesor i koszta sie zwiekszaja!

Czekam na jakieś konkretne sugestie i opinie! Od dość dawna nie jestem w temacie, liczę na waszą pomoc! Konkretnie prosze podawać ceny wraz z modelem towaru :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz modernizowac obecny zestaw pod Crysis to krzyzyk na droge i kopa w [gluteus maximus]. O ile jeszcze mozna w watpliwy sposob dyskutowac o 7300GT o tyle pakowanie sie w cos wiecej oznacza brniecie w slepa uliczke.

Kosza minimalne to jakies 500PLN na AM2 "pelna integra" i 1GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedajesz to co masz (oprócz dysków i zasilacz). Kupujesz:

E2140 ~ 210zł

Gigabyte P31-D3SL ~ 240zł

1GB Kingston DDR2 667Mhz ~ 70zł

Palit 7300GT 256MB DDR3 ~ 180zł

Razem: 700zł - cena starego sprzętu

Nic więcej się nie wymyśli. Pakować się w DDR i AGP nie ma sensu.

Jeszcze innym rozwiązaniem jest kupno:

E2140 + ASROCK 775Dual-VSTA lub ASRock 4CoreDual SATA2

http://www.allegro.pl/item273816753_asrock...f_vat_wawa.html

http://www.allegro.pl/item278248870_asrock...pcie_gw24m.html

Nie spodziewaj się dużej wydajności oraz wielkiego OC ale jako płyta przejściowa jest w sam raz.

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz modernizowac obecny zestaw pod Crysis to krzyzyk na droge i kopa w [gluteus maximus].

Hehe

Sprzedajesz to co masz (oprócz dysków i zasilacz). Kupujesz:

E2140 ~ 210zł

1GB Kingston DDR2 667Mhz ~ 70zł

Palit 7300GT 256MB DDR3 ~ 180zł

Razem: 700zł - cena starego sprzętu

Nic więcej się nie wymyśli. Pakować się w DDR i AGP nie ma sensu.

Jak przy takiej konfiguracji z nowszymi grami jak w/w crysis ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mid\Low @ 800x600? Dla produktu Cryteca w High potrzebujesz tak z 2gb i przynajmniej 8600GTS [;

No i watpliwy kredyt zaufania dla 350W od Feel'a |:

Do 1000 zł spokojnie starczy na modernizacje i nawet na karte 8600, co do zasilacza to fakt moze nie wyrobic! Zastanawiam sie czy kupowac to przed swiętami czy może dopiero po?

Kupować używki czy nowe? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie przygladajac sie danym ze skapca dot. wahania cen komponentow podanych przez emilka mozna przypuszczac ze kilka PLN jeszcze sie urwie w okresie poswiatecznym. Oczywiscie moja hipoteza moze byc mylna ale grosik do grosika i moze zebrac sie kilka PLN w plusie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale niestety rynek sprzętu komputerowego tak się szybko rozwija że niestety po nowym roku wyjdzie nowy sprzęt i będzie się lepiej właśnie go kupić. Czekać możnia w nieskonczoność.

Widze że masz więcej kasy do wydania a więc troche zmieniłem:

E2160 ~ 230zł

2x1GB Kingston DDR2 667Mhz ~ 140zł

Palit 8600GT 256MB DDR3 ~ 350zł

Amacrox Warrior AX450-PNF ~ 150zł

Razem: 1100zł - cena starego sprzętu

Nic lepszego się chyba nie wymyśli

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co jest gorsze - czekanie w nieskonczonosc czy pochopne decyzje przy zakupie i pozniejsze zale albo, jak widzialem niedawno, maniakalne wmawianie innym ze kupilo sie karte ktora jest hiper wydajna, a testy w sieci klamia [;

Pozatym Autor wytrzymal tyle na sA i 4 potokowym Radeonia - chwila wiecej moze wyjsc tylko na zdrowie. To nie jest zakup High end zestawu za 9kPLN tylko dobranie elementow, ktore beda mialy najlepszy stosunek cena-zadowolenie [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale niestety rynek sprzętu komputerowego tak się szybko rozwija że niestety po nowym roku wyjdzie nowy sprzęt i będzie się lepiej właśnie go kupić. Czekać możnia w nieskonczoność.

Po części masz rację, ale kupno sprzętu tuż przed świętami to moim zdaniem lekka głupota :P

Zresztą po świętach, na allegro jest nadmiar niechcianych/nietrafionych prezentów :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Cie cisnie nadmiar hajsu to mozesz teraz. A jesli mozesz sie troszke wstrzymac to osobiscie radzilbym Ci tak po nowym roku wydawac pieniadze.

Po części masz rację, ale kupno sprzętu tuż przed świętami to moim zdaniem lekka głupota

No co Wy? Święta, dużo wolnego czasu, można nadrobić zaległości w grach. :lol:

Podchodziłbym z pewnym dystansem do wielkich poświątecznych obniżek... ;S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E2160 ~ 230zł

2x1GB Kingston DDR2 667Mhz ~ 140zł

Palit 8600GT 256MB DDR3 ~ 350zł

Razem: 1100zł - cena starego sprzętu

Nic lepszego się chyba nie wymyśli

W pełni się zgadzam. Ten 8600GT to oczywiście Sonic. Z tym, że ten sprzęt po świętach już raczej wiele nie potanieje. Raczej potanieją droższe bajerki typu 88GT czy HD3870. Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się nadążyć za technika, tutaj coś kupisz niby nowość, a na drugi dzień wychodzi już coś lepszego, szybszego! Eh ta pogoń za szybkością sprzętu, zamiast zoptymalizować kod :), ale cóż! Pójdę za radą emilka, powol będę kompletował sprzęt, niestety stary sprzet sprzedam dopiero wtedy kiedy złożę nowy, niestety nie da rady kupic plyte i proca a reszte wsadzic! :) Panowie a ten Intel Pentium E 2160, 1.8GHz, 800FSB, 1MB Cache, LGA775, 65nm, BOX jakim zegarem będzie taktowany i czy nie będzie za wolny? Tak sie zastanawiam, może przed swietami kupić część podzespołów, tylko ciekawe które stanieją, a które pójdą w górę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej wszystko poleci w dół, no może oprócz pamięci bynajmniej nieznacznie, jak tylko pojawia sie penryny pentium E spadnie mysle o max 40zł ale to tez trzeba bedzie czekac na ten spadek, dalej wyjda nowe 8800GTSv2 to to samo z grafikami...tak czy inaczej mozesz probowac teraz jeszcze przez ew ten tydzien cos sklepac tzn sprzedac i kupic ale to bylby straszny poswpiech imo nie warto - jak nei usychasz przed kompem to poczekaj do stycznia i wtedy zlóż w/w zestaw(warto wtedy tez odswiezyc temat bo radki HD3850 moga znaczaca spasc z ceny ;) - sam sie bede czaił bo ten x1800xl to niby jest dobry a czegos mu brakuje xD ).

Pozdrawiam

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze Ci powiem tak: Sprzęt pod s462 jest obecnie w cenie (tzn. drogi; przynajmniej tak było jeszcze m-c temu).

Ja do niedawna miałem taki konfig:

CPU: AMD Sempron 2600+ s462

Cooling: BOX

MOBO: Epox EP-8RDA3I Pro

RAM: 512MB (2x256) DDR PC3200

GPU: Leadtek Winfast GF X5700LE 256/128

PSU, napędy itd. te co mam obecnie.

Płytę główną sprzedałem za 175,- (Epoxy na nForce2 były najlepszymi płytami na s462 więc idą drogo, ale wart uwagi jest fakt że 2 lata wcześniej kupiłem nówkę na gwarancji za 202,- a teraz pomimo 2 lat użytkowania, tego że gwarancja już dawno minęła itp. płyta straciła na wartości b. niewiele)

Procesor sprzedałem za 130,-

Czyli miałem do dyspozycji 300zł. Kupiłem za to sprzęt który mam w sigu, czyli:

1. A64 Venice 3200+ s939 za 80,-

2. AC Freezer64 Pro za 40,-

3. Mobo GA-K8NSC-939 za 130,-

Czyli jeszcze na dobrą sprawę 50zł mi zostało.

Procesor podkręciłem @2700MHz, co dało PR Rating na poziomie 4400+

GPU sprzedałem za 80zł, nową kupiłem za 240zł (czyli tutaj 160zł musiałem dołożyć), poza tym mam zamiar kupić jeszcze 512MB pamięci (koszt ok. 50zł)

Nową GPU podkręciłem z 400/1000 na 645/1660 - skok wydajności o 40% w górę.

Gdy będę miał dodatkowe 512MB pamięci to Crysis powinien mi ruszyć bez problemu. Może i nie na najwyższych detalach, ale zawsze.

Bilans dochodów i wydatków był więc u mnie następujący:

- Sprzedaż starej płyty głównej +175

- Sprzedaż starego procesora +130

- Sprzedaż starej karty graf. +80zł

- Kupno nowego procesora -80zł

- Kupno chłodzenia na CPU -40zł

- Kupno nowej płyty głównej -130zł

- Kupno nowej GPU -240zł

- Kupno pamięci -50zł

Czyli w sumie dołożyłem tylko 155zł, a sprzęt mam dużo lepszy.

Nie wiem jak kształtują sie obecnie ceny takich podzespołów - biorąc pod uwagę to, że ceny niekiedy mocno się wahają to musisz sam się zorientować.

No i poza tym tak jak ktoś już tu mówił - najlepiej starego kompa sprzedaj przed świętami, nowego kup po (chyba że nie masz tyle cierpliwości - ale cóż, przy skromnym budżecie chyba musisz jednak się jej nauczyć)

Ja Ci nie mówię też że tak masz jak ja zrobić - daję Ci tylko jakiś wariant, alternatywę którą możesz rozpatrzyć.

Pzdr.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co pisze obiboqs to fakt. Kiedyś zrobiłem to samo mialem Sempka 2800+ @ s462 jakiegos radka 9550 nf7-s i jakies siakies syfy, sprzedałem to i dokładajac ( chyba 150zł) skleiłem zestaw na 939.

a obecnie tzn po swietach planuje powtorzyc ten myk ;) sprzedam zestawik #2 z siga (ciut slabszy od Twojego) i kupic sobie cos na s754/s939 - bez zadnej dokładki.

Tobie tez polecam po swietach zabrac sie za podobna wymiane ale Ty wylozysz pare groszy i kupisz sobie cos lepszekog na 775 :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yogi311 , też tak myślę, że większość rzeczy poleci w dół, mi tam się nie śpieszy, pośpiech to zły doradca! Nie usycham przed kompem, aż takim maniakiem to nie jestem :) hehe, poczekamy zobaczymy,

obiboqs, właśnie poszedłem za radą i już znalazłem kupca na mój stary choć jeszcze jary sprzęcik, chyba pójdę na całość i sprzedam całość za jakieś ~ 1000 zł bez monitorka :)

Twój bilans dochodów poprawił mi humor, nie jest aż tak źle, na allegro też to wszystko trzyma się jeszcze w cenie!

Jedynie co chyba kupiłbym przed świętami to ten zasilacz co mi polecił emilek czyli

to poszłoby na pierwszy ogień, panowie nie wie ktoś gdzie w lublinie można kupić ten zasilacz w sklepie? Inaczej będę zmuszony kupić przez internet! Możecie mi polecić jakiś dobry sklep internetowy, albo rzucić jakimś linkiem?

Czy dobrym posunięciem jest kupno na pierwszy strzał zasilacza i to teraz?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsair CMPSU-550VXEU - 550W 289 zł

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,45463/

Zasilacz Warrior AX500-A max.500W 224 zł

http://www.amacrox.net.pl/?dzial=produkty&...5ba3359756a1f9f

Zasilacz do obudowy Tagan 430W - U15 Easycon Serie 253 zł

http://www.komputronik.pl/Tagan/Zasilacze_...g,prod,374_378/

a może ten sklepik bardziej polecacie ?

http://sklepwgk.pl/cennik.php?kid=17&pid=151

który z tych 3 stosunek jakość/cena mnie interesuje!

Zamawiał ktoś w ogóle z komputronika coś ?

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie moge spokojnie polecić w/w Tagana napięcia wzorcowe, cichy.

swojego czasu przez niedługi czas u kolegi napędzał Pentiuma D @ 4.5GHz i 6800Ultra w SLI na p5n-e sli

minusem tego zasilacza są niewątpliwie sztywne sploty na kablach.

reszta ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że sprzęt proponowany przez Ciebie także posiadasz w podpisie, jednak chyba zrobię przesiadkę na intela i na GF 8600 GT

Narazie zapodam osobny temat gdyż waham sie co do wyboru płyty głownej do 350 zł

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon 64x2 3600Brisbane

Msi K9N Neo-F AM2

Galaxy GF 7600GS 1.3ns 640/1640 Zalman

2GB DDR2 667 GOODram

WD 160GB Sata 8MB Cache

Xilence 500W

Koszt około 1500złotych

Wszystkie gry ci będą chodzić na maxa

:lol2: :lol2: :ploom: :ploom: :ploom: :lol2: :lol2: :gitarzysta:

Inaczej tego nie skomentuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon 64x2 3600Brisbane

Msi K9N Neo-F AM2

Galaxy GF 7600GS 1.3ns 640/1640 Zalman

2GB DDR2 667 GOODram

WD 160GB Sata 8MB Cache

Xilence 500W

Koszt około 1500złotych

Wszystkie gry ci będą chodzić na maxa

Gdyby zamiast tego 7600 był 8800GT/GTS/GTX to pewnie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też nie (po 1. testy to udowodniły, po 2. procek by hamował), ale mniejsza o to.

jak komuś nie zależy na naprawde kosmicznych detalach w najnowszych superprodukcjach, to do komfortowego grania 8600GT wystarcza. a do niego czy weźmiesz tanią płytę i taniego X2 czy intela to już wsio ryba..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi