Misiek20 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) Witam niedawno złożyłem nowy sprzęcik i od tego czasu mam dziwny problem z monitorem, raz na jakiś czas wyskakuje mi dziwny poziomy pasek tak jak by przelatywał impuls elektryczny czy coś takiego, czasem nawet mi ekran zanika na sekundę po czym wszystko wraca do normy Czy ktoś z was miał podobny problem, a może ktoś wie co może być przyczyną tych dziwnych drgań obrazu i i jak to naprawić ? Mój monitor to 5 letni Liteon reszta sprzetu to procek: Intel C2D E6750 2.66GHz (nowy) ram: OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 (nowe) płyta: Foxconn P35A (nowa) dysk : Seagate 250GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.10 [sT3250410AS] (nowy) grafa : PCI-E GALAXY GEFORCE 7900GS ZALMAN 256MB 256BIT DDR3 1.2ns 540/1500 Mhz (1 roczna) zasilacz : Mode Com ATX FEEL 400W (1 roczny ) Czyżby monitor pada, a może zasilka nie wyrabia? jeśli ktoś z was zetknął sie z takim problemem proszę o pomoc Edytowane 17 Grudnia 2007 przez Misiek20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zasilacz w kompie nie zasila monitora - więc w zasadzie, jeśli jest sprawny i prawidłowo podłączony nie powinien miec wpływu na zachowanie monitora. możliwości: 1) coś "pada" w monitorze - naprawa lub kupno nowego. 2) zbyt duże odświeżanie i monitor nie wyrabia - zmiejsz odświeżanie ekranu na 75 Hz. 3) problem z uziemnieniem w sieci elektrycznej 4) jakieś urządzenie "sieje" zakłóceniami po sieci eletrycznej na 3 i 4 może pomóc dobra listwa przeciwprzepięciowa (no, przynajmniej nie zaszkodzi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 a masz głośniki kolo monitora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek20 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 a masz głośniki kolo monitora? mam głośniki przy monitorze tylko ze nigdy wcześniej mi nic takiego nie wyskakiwało, problem pojawił sie dopiero po zmianie procka, dysku, ramu i płyty główniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Jakie masz odświeżanie monitora obecnie ustawione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek20 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Jakie masz odświeżanie monitora obecnie ustawione? 85 Hz zawsze takie miałem i nie było problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) 85 Hz zawsze takie miałem i nie było problemów ja też:) na lampowym ADI...póki nie padł:( po ...8 latach pracy. To i tak wygląda na coś z prądem lub uziemnieniem... ale 1) Spróbuj zmiejszyć na 75Hz i sprawdź. 2) I jeszcze jeden pomysł- jeśli masz przy wszystkich śrubkach mocujących płytę do obudowy, teflonowe (takie pikne czerwone) podkładki... to pozbądź się jednej:) (najlepiej w okolicy procka) - w końcu trzeba jakoś zerować płytkę... Edytowane 10 Grudnia 2007 przez msb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek20 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 ja też:) na lampowym ADI...póki nie padł:( po ...8 latach pracy. To i tak wygląda na coś z prądem lub uziemnieniem... ale 1) Spróbuj zmiejszyć na 75Hz i sprawdź. 2) I jeszcze jeden pomysł- jeśli masz przy wszystkich śrubkach mocujących płytę do obudowy, teflonowe (takie pikne czerwone) podkładki... to pozbądź się jednej:) (najlepiej w okolicy procka) - w końcu trzeba jakoś zerować płytkę... nie mam na śrubkach mocujących podkładek :P nie opłaca mi sie zmniejszać odświeżania i męczyć oczu przez cały dzień jeśli problem występuje 1 - 2 razy dziennie przez 2 sec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) nie mam na śrubkach mocujących podkładek :P nie opłaca mi sie zmniejszać odświeżania i męczyć oczu przez cały dzień jeśli problem występuje 1 - 2 razy dziennie przez 2 sec Chodziło mi tylko o przetestowanie, czy monitor jest na wykończeniu a nie o ciągłą pracę. Jeśli 1-2 razy na dzień... to: Rozumiem, że kabel zasilający monitora jest podłączony bezpośrednio do gniazdka z uziemnieniem? I sąsiad w tym momencie odkurzacza (lub innego ssącego prąd urządzenia) nie włącza? I rozumiem, że nie kładziesz komórki koło monitora? Edytowane 13 Grudnia 2007 przez msb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek20 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Chodziło mi tylko o przetestowanie, czy monitor jest na wykończeniu a nie o ciągłą pracę. Jeśli 1-2 razy na dzień... to: Rozumiem, że kabel zasilający monitora jest podłączony bezpośrednio do gniazdka z uziemnieniem? I sąsiad w tym momencie odkurzacza (lub innego ssącego prąd urządzenia) nie włącza? I rozumiem, że nie kładziesz komórki koło monitora? używam listwy zasilającej , obraz migocze nawet jak komórka jest z dala od monitora , najdziwniejsze jest to ze problem pojawił sie po wymianie podzespołów kompa na nowe, może to one wywołują te migotania, czy to jest możliwe ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) używam listwy zasilającej ,...... ... najdziwniejsze jest to ze problem pojawił sie po wymianie podzespołów kompa na nowe, może to one wywołują te migotania, czy to jest możliwe ?? Ok przy założeniu, że listwa jest podłączona do gniazdka z uziemnieniem. Sprawdź rozmieszczenie kabelków w obudowie. Odsuń kabelki od karty graficznej (zwłaszcza wiązkę od zasilania płyt głównej). Sprawdź czy jakaś wtyczka nie opiera się o obudówę. Nic więcej do głowy mi nie przychodzi. Edytowane 14 Grudnia 2007 przez msb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek20 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Problem rozwiązany monitor padł :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...