Skocz do zawartości
Misiek20

Dziwne Drgania Obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawno złożyłem nowy sprzęcik i od tego czasu mam dziwny problem z monitorem, raz na jakiś czas wyskakuje mi dziwny poziomy pasek tak jak by przelatywał impuls elektryczny czy coś takiego, czasem nawet mi ekran zanika na sekundę po czym wszystko wraca do normy

Czy ktoś z was miał podobny problem, a może ktoś wie co może być przyczyną tych dziwnych drgań obrazu i i jak to naprawić ?

Mój monitor to 5 letni Liteon

reszta sprzetu to

procek: Intel C2D E6750 2.66GHz (nowy)

ram: OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 (nowe)

płyta: Foxconn P35A (nowa)

dysk : Seagate 250GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.10 [sT3250410AS] (nowy)

grafa : PCI-E GALAXY GEFORCE 7900GS ZALMAN 256MB 256BIT DDR3 1.2ns 540/1500 Mhz (1 roczna)

zasilacz : Mode Com ATX FEEL 400W (1 roczny )

Czyżby monitor pada, a może zasilka nie wyrabia?

jeśli ktoś z was zetknął sie z takim problemem proszę o pomoc

Edytowane przez Misiek20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz w kompie nie zasila monitora - więc w zasadzie, jeśli jest sprawny i prawidłowo podłączony nie powinien miec wpływu na zachowanie monitora.

możliwości:

1) coś "pada" w monitorze - naprawa lub kupno nowego.

2) zbyt duże odświeżanie i monitor nie wyrabia - zmiejsz odświeżanie ekranu na 75 Hz.

3) problem z uziemnieniem w sieci elektrycznej

4) jakieś urządzenie "sieje" zakłóceniami po sieci eletrycznej

na 3 i 4 może pomóc dobra listwa przeciwprzepięciowa (no, przynajmniej nie zaszkodzi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

85 Hz zawsze takie miałem i nie było problemów

ja też:) na lampowym ADI...póki nie padł:( po ...8 latach pracy.

To i tak wygląda na coś z prądem lub uziemnieniem... ale

1) Spróbuj zmiejszyć na 75Hz i sprawdź.

2) I jeszcze jeden pomysł- jeśli masz przy wszystkich śrubkach mocujących płytę do obudowy, teflonowe (takie pikne czerwone) podkładki... to pozbądź się jednej:) (najlepiej w okolicy procka) - w końcu trzeba jakoś zerować płytkę...

Edytowane przez msb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też:) na lampowym ADI...póki nie padł:( po ...8 latach pracy.

To i tak wygląda na coś z prądem lub uziemnieniem... ale

1) Spróbuj zmiejszyć na 75Hz i sprawdź.

2) I jeszcze jeden pomysł- jeśli masz przy wszystkich śrubkach mocujących płytę do obudowy, teflonowe (takie pikne czerwone) podkładki... to pozbądź się jednej:) (najlepiej w okolicy procka) - w końcu trzeba jakoś zerować płytkę...

nie mam na śrubkach mocujących podkładek :P

nie opłaca mi sie zmniejszać odświeżania i męczyć oczu przez cały dzień jeśli problem występuje 1 - 2 razy dziennie przez 2 sec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam na śrubkach mocujących podkładek :P

nie opłaca mi sie zmniejszać odświeżania i męczyć oczu przez cały dzień jeśli problem występuje 1 - 2 razy dziennie przez 2 sec

Chodziło mi tylko o przetestowanie, czy monitor jest na wykończeniu a nie o ciągłą pracę.

Jeśli 1-2 razy na dzień... to:

Rozumiem, że kabel zasilający monitora jest podłączony bezpośrednio do gniazdka z uziemnieniem?

I sąsiad w tym momencie odkurzacza (lub innego ssącego prąd urządzenia) nie włącza?

I rozumiem, że nie kładziesz komórki koło monitora?

Edytowane przez msb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi tylko o przetestowanie, czy monitor jest na wykończeniu a nie o ciągłą pracę.

Jeśli 1-2 razy na dzień... to:

Rozumiem, że kabel zasilający monitora jest podłączony bezpośrednio do gniazdka z uziemnieniem?

I sąsiad w tym momencie odkurzacza (lub innego ssącego prąd urządzenia) nie włącza?

I rozumiem, że nie kładziesz komórki koło monitora?

używam listwy zasilającej , obraz migocze nawet jak komórka jest z dala od monitora , najdziwniejsze jest to ze problem pojawił sie po wymianie podzespołów kompa na nowe, może to one wywołują te migotania, czy to jest możliwe ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używam listwy zasilającej ,......

... najdziwniejsze jest to ze problem pojawił sie po wymianie podzespołów kompa na nowe, może to one wywołują te migotania, czy to jest możliwe ??

Ok przy założeniu, że listwa jest podłączona do gniazdka z uziemnieniem.

Sprawdź rozmieszczenie kabelków w obudowie. Odsuń kabelki od karty graficznej (zwłaszcza wiązkę od zasilania płyt głównej). Sprawdź czy jakaś wtyczka nie opiera się o obudówę. Nic więcej do głowy mi nie przychodzi.

Edytowane przez msb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi