Skocz do zawartości
RoyalC333

Spore Wymagania, A Mało Kasy :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Głowa już mnie boli od czytania ofert, a w dalszym ciągu nic nie mogę wybrać.

Chodzi mi o laptopa dla mojej dziewczyny - problem jest taki, że przeznaczyć mogę na niego 2500zł i jest to absolutne maksimum. :(

Pewnie nie byłoby problemu z wyborem gdyby nie jej wymagania, a mianowicie:

- procesor dwurdzeniowy,

- 2GB pamięci ram,

- matryca błyszcząca/świecąca/ po prostu niematowa (jest to ewentualność, z której można zrezygnować),

- kamera internetowa (jest to także ewentualność, tak samo jak w przypadku matrycy ).

Do tego wszystkiego w miarę przyzwoita karta graficzna, nie do grania, a do grafiki. Konkretnie programy CAD-owskie, 2d i 3d (SolidWorks, Pro Inżynier, Catia, AutoCad), a także programy typu Corel, FotoShop, itp.

Zapoznałem się z dużą ilością ofert laptopów i w większości, w tej cenie jaką wyżej podałem, trafia się karta X3100 i patrząc według tego zestawienia jej wydajność nie zapowiada się za ciekawie ;(

http://www.notebookcheck.net/Intel-Graphic...100.2176.0.html

Proszę Was bardzo o poradę co mam w takim przypadku wybrać, albo chociaż o informacje czy karta typu x3100 nada się do zastosowań o jakich pisałem wcześniej.

Chciałbym jak najszybciej uporać się z zakupem.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak, aby cie zdolowac powiem, ze jakosc matrycy w laptopach z tego przecialu cenowego nie nadaje sie w ogole do jakiejkolwiek grafiki :)

ten asus jest calkiem fajny, ale matryca pozostawia wiele do zyczenia

nie okresliles zastosowan - te wszytkie aplikacje to w celach zarobkowych czy domowych, bo jak tych drugich to dasz rade, ale jak zajmujesz sie profesjonalnie tymi aplikacjami to musisz dolozyc jeszcze raz tyle i wziac cos na ledach albo z dwoma lampami (sony)

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.triadapc.pl/notebooki/show_pres...62c036q0m6K6266

Kucyk czy ty jesteś fanem ATI? 2400 i 2600 to kompletny syf nie wart uwagi.

Szkoda, że musi być to laptop za te pieniądze znacznie lepiej by było coś stacjonarnego kupić. Ja w ogóle jestem za PC do pracy i do grania. Jak chcesz oszczędzać na laptopie to możesz mieć mnóstwo kłopotów.

Edytowane przez Grippem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RoyalC333 napisał(a):

@Grippem cena powyżej 2700zł, tak można dokładać w nieskończoność...:(

Przyszło mi jeszcze kilka rzeczy do głowy:

- odnośnie dysku twardego, w zupełności wystarczy 80GB,

- nagrywarka koniecznie musi czytać i nagrywać płty dvd-rw.

Tam możesz sobie konfigurować i brać co chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobne zamówienie dzisiaj przyjąłem; różnica jest tylko taka że ma 1gb ram; jest to Toshiba l40-14H - znalazłem za 2600zł; ihmo - jeżeli chcesz dobrze i tanio to się nie da; musisz z czegoś zrezygnować

ps. czemu matryca błyszcząca? wiesz ile się naszukałem w hurtowniach żeby matową jeszcze dostać :)

edit:

podobne zamówienie - zaczy sie dla architekta i też do cad'a

Edytowane przez roodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grippem napisał(a):

http://www.triadapc.pl/notebooki/show_pres...62c036q0m6K6266

Kucyk czy ty jesteś fanem ATI? 2400 i 2600 to kompletny syf nie wart uwagi.

Szkoda, że musi być to laptop za te pieniądze znacznie lepiej by było coś stacjonarnego kupić. Ja w ogóle jestem za PC do pracy i do grania. Jak chcesz oszczędzać na laptopie to możesz mieć mnóstwo kłopotów.

powaga? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RoyalC333 napisał(a):

@Grippem cena powyżej 2700zł, tak można dokładać w nieskończoność...:(

Przyszło mi jeszcze kilka rzeczy do głowy:

- odnośnie dysku twardego, w zupełności wystarczy 80GB,

- nagrywarka koniecznie musi czytać i nagrywać płty dvd-rw.

No niestety taniej laptopa z 8600 nie znalazłem a czegoś z jakąś integrą nie ma sensu brać. Na tamtej masz różne skorupy z różnymi kartami ten tribok s96s jest najtańszy z 8600. Jak już szkoda Ci tych 200zł to zawsze możesz w tamtym dać gorszy procesor i mniej ramu wtedy się zmieścisz w 2 500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym, że na laptopa na początku miałem wydać jakieś 2000zł, max 2200zł, więc i tak już zwiększyłem maksimum do 2500zł.

Trudno, myślałem, że znajdzie się jakiś kompromis. Będę zmuszony kupić jednak coś ze słabiutką kartą zintegrowaną, a jak przyjdzie konieczność pracy w 3d, to trzeba będzie siąść do stacjonarnego. :(

Zastanowię się nad tym wszystkim...

Edytowane przez RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o programy CAD-owskie to one przecież nie czerpią wielkich profitów z karty graficznej.

Dużo ważniejszy jest procesor (tworzenie siatki i MES potrafią zabić każdy procesor) ...

Na uczelni mamy SolidWorks'y na zintegrowanych grafikach INTEL'a i nie ma problemu z płynnością renderowanej grafiki ... działa OK :) Niby proce są jedno rdzeniowe (P4) ale i tak nie uświadczyłem jakiegoś dyskomfortu.

Więcej - w domu operowałem na SolidWorks z grafiką Radeon 9000 - również OK.

Mój wujek na SolidEdge ma Radeon x300SE - też dobrze.

Bardziej martw się właśnie o RAM i CPU :)

Photoshop i Corel też na gorszą grafikę się nie obrażą.

3DSMax może i będzie lubił lepszą kartę ... ale wyżej wymienionym to prawie obojętne :)

Edytowane przez barat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ha ha, bawia mnie takie topiki kiedy to typiara ma wymagania jakby w Crysisa chciala grac na laptopie a pojecie o wymaganiach programu zero, tak sie sklada, ze moja typiarka projektuje w 3D Studio Max, Autocadzie, Archicadzie i w czyms tam jeszcze. Nasluchala sie od "kolegow po fachu" jaka to karta jest wazna, a tak na prawde to gowno prawda, w ogole nie jest wazna, w/w programy w ogole nie wykorzystuja mocy obliczeniowej GPU czy pamieci karty graficznej, natomiast procesor i ilosc ramu czym wiecej tym lepiej (w przypadku 3D Studio Max czym wiecej rdzeni tym lepiej, bo wspiera wielowatkowosc). Takze chlopie przestan bic piane i znajdz laptopa z byle jaka grafika (moze byc Intel zintegrowany) i kup min. 2GB RAMu i proca jak najmocniejszego (najlepiej C2D z wysokim zegarem).

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, cieszę się, że wreszcie ktoś rozjaśnił sprawę. O to mi chodziło, bo przecież gdybym się znał to bym Was o to nie pytał...

W takim razie mam nadzieję, że znajdę coś odpowiedniego za te 2200zł, ewentualnie 2500zł.

Zabieram się do szukania, chyba, że kotoś jest w stanie mi z góry powiedzieć co brać i będzie po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu patrz na proca (jak najszybszy) i Ram (jak najwięcej) , Matrycę (Jak najlepszą) i gwarancję (jak najdłuższą) :)

Możesz dodać do tego wygląd/design jeśli dziewczyna przywiązuje do tego wagę :)

Dodatki też mile widziane jak WiFi, bluetooth, kamerka itp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzałem się sprawie laptopów na cad.pl i sprawa nie wygląda wcale tak różowo jak piszecie. Twierdzą tam, że potrzebna jest mocna karta graficzna...

Czyli wracam do punktu wyjścia.

Skończy sie na tym, że każda praca w 3d będzie wykonywana tylko na stacjonarnym, bo więcej niz 2500zł na pewno nie dam, chyba, że faktycznie będzie tak jak Wy piszecie...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale niech pisza co chca, powiedz mi do czego tam mocna karta? ŻAL.PL z tego, ze takie rzeczy pisza na cad.pl jesli jestes az tak podatny na to "co ludzie pisza" to wez po prostu siegnij do zrodel, wejdz na autodesk.pl i przeczytaj jakie ma wymagania autocad, a ja jestem juz taki dobry, ze Ci wkleje.

Wymagania systemowe

Wymagania systemowe dla oprogramowania AutoCAD 32-bitowego:

* Procesor Intel® Pentium® 4, zalecane 2.2 GHz

* Microsoft® Windows Vista™, Windows® XP Home i Professional (SP2), Windows® 2000 (SP4)

* 512 MB RAM

* 750 MB wolnego miejsca na dysku dla instalacji

* 1024x768 VGA True Color

*

Microsoft® Internet Explorer® 6.0 (dodatek SP1 lub nowszy), dostępny na dysku CD (na całym świecie) i DVD (w wybranych krajach i językach)

I to sa zalecane przez producenta, wiec ten kto pisze, ze jest potrzebna mocna karta JEST IDIOTĄ.

ps. poczytalem forum cad.pl, Ci ludzie nie maja pojecia o komputerach ;) jeden typ polecal 8GB RAMu pod WinXP 32bit :} polecaja tez bardzo laptopy Acera i Asusa (!!!!!), wypisuja tez rzeczy w stylu "Mialem X1600 i SolidWorks chodzil dobrze", a co mialo nie chodzic dobrze? Mial mocnego proca, duzo ramu i tyle, karta graficzna jak juz bedzie wykorzystywana w 3D Studio Max ale ze wsparciem dla OpenGL i dlatego _czasem_ ludzie kupuja Nvidie Quadro ale to bardzo specyficzne przypadki i zapewniam Cie, ze nie warto w tym wypadku ladowac hajsu w karte.

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też zrobić mały test - kup za grosze jakąś najsłabszą kartę na PCI-e ... chyba będzie to x300SE (wydajność pewnie jak zintegrowane INTEL'a) , wsadź do swojego kompa i odpal SolidWorks'a.

Potem posadź przed tym kompem dziewczynę, każ jej z godzinkę pobawić się Solidem/CATIA i spytaj, czy taka szybkość jej starcza (nie mów jej, że jest tam badziew a nie grafika) :)

Skoro ja nie odczułem różnicy między zintegrowanym Intelem, ge-force 2mx 400, radeonem 9000 i 9550 ... ona też nie odczuje :)

Najważniejsze to proc i ram... grafa tam nawet nie ma co renderować za bardzo, nawet tryb fotorealistyczny to nie real time tylko bitmapy, a światło jest liczone chyba Software przez CPU:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, postaram się coś jeszcze wymyśleć, jakoś przetestować, ale w zasadzie decyzja już zapadła - zdaję sie na Was :).

Jak narazie znalazłem coś takiego:

NTT Corrino 607i T2450(2GHz) 2048MB 160GB

http://allegro.pl/item279836687_ntt_corrin..._160_linux.html

HP 530 T2400E 2GB 80GB 15,4 KD088AA#AKB

http://allegro.pl/item275134844_nowosc_hp_...d088aa_akb.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony lepsze parametry (dysk, procesor... NTT), z drugiej firma ... HP ... "komputer znów jest osobisty" (reklamy mają super) :)

Musiałbyś gdzieś poszukać opinie o laptopach NTT :)

Oba do CAD'a spokojnie starczą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, HP to już chyba klasa sama w sobie. Ostateczny termin zakupu notebooka to jest najbliższy tydzień, więc prosiłbym Was o odpowiedź, czy da radę jeszcze coś lepszego "wyhaczyć" za taką kasę, bo mi się nie udało nic ciekawszego znaleźć, jedynie coś takiego:

http://www.triadapc.pl/notebooki/show_pres...61f619N20u646P2

Tym czasem ja zabieram się za czytanie o HP 530...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie i odczuję ten dodatkowy cache i większe taktowanie, ale odczuję też brak gotówki w portfelu...

O HP 530 nic nie znalazłem. :(

Zapytałem jedynie sprzedawcę o gwarancję i sterowniki pod XP, ale narazie bez odpowiedzi.

Czemu zakup laptopa jest tak trudny!?!?!? ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi