RoyalC333 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Witam. Głowa już mnie boli od czytania ofert, a w dalszym ciągu nic nie mogę wybrać. Chodzi mi o laptopa dla mojej dziewczyny - problem jest taki, że przeznaczyć mogę na niego 2500zł i jest to absolutne maksimum. :( Pewnie nie byłoby problemu z wyborem gdyby nie jej wymagania, a mianowicie: - procesor dwurdzeniowy, - 2GB pamięci ram, - matryca błyszcząca/świecąca/ po prostu niematowa (jest to ewentualność, z której można zrezygnować), - kamera internetowa (jest to także ewentualność, tak samo jak w przypadku matrycy ). Do tego wszystkiego w miarę przyzwoita karta graficzna, nie do grania, a do grafiki. Konkretnie programy CAD-owskie, 2d i 3d (SolidWorks, Pro Inżynier, Catia, AutoCad), a także programy typu Corel, FotoShop, itp. Zapoznałem się z dużą ilością ofert laptopów i w większości, w tej cenie jaką wyżej podałem, trafia się karta X3100 i patrząc według tego zestawienia jej wydajność nie zapowiada się za ciekawie ;( http://www.notebookcheck.net/Intel-Graphic...100.2176.0.html Proszę Was bardzo o poradę co mam w takim przypadku wybrać, albo chociaż o informacje czy karta typu x3100 nada się do zastosowań o jakich pisałem wcześniej. Chciałbym jak najszybciej uporać się z zakupem. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) wszystkie punkty spelnisz w tej cenie, ale o grafie mocniejszej jak x3100 zapomnij, no moze ati2400, chyba, ze chcesz kupic uzywke... poszukaj w pl dostepnoscie czegos takiego: ASUS F3Sr AP074C Edytowane 6 Grudnia 2007 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 W grę wchodzi jedynie nowy sprzęt. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) to tak, aby cie zdolowac powiem, ze jakosc matrycy w laptopach z tego przecialu cenowego nie nadaje sie w ogole do jakiejkolwiek grafiki :) ten asus jest calkiem fajny, ale matryca pozostawia wiele do zyczenia nie okresliles zastosowan - te wszytkie aplikacje to w celach zarobkowych czy domowych, bo jak tych drugich to dasz rade, ale jak zajmujesz sie profesjonalnie tymi aplikacjami to musisz dolozyc jeszcze raz tyle i wziac cos na ledach albo z dwoma lampami (sony) Edytowane 6 Grudnia 2007 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Dodam, że absolutnie nie interesuje mnie Vista, ani Linux, tylko Win Xp. Co do zastosowań to częściowo w celach zarobkowych, a częściowo z zainteresowań. Nie chodzi mi tu o jakość kolorów, a o płynność generowanej grafiki 3d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grippem Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) http://www.triadapc.pl/notebooki/show_pres...62c036q0m6K6266 Kucyk czy ty jesteś fanem ATI? 2400 i 2600 to kompletny syf nie wart uwagi. Szkoda, że musi być to laptop za te pieniądze znacznie lepiej by było coś stacjonarnego kupić. Ja w ogóle jestem za PC do pracy i do grania. Jak chcesz oszczędzać na laptopie to możesz mieć mnóstwo kłopotów. Edytowane 6 Grudnia 2007 przez Grippem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 @Grippem cena powyżej 2700zł, tak można dokładać w nieskończoność...:( Przyszło mi jeszcze kilka rzeczy do głowy: - odnośnie dysku twardego, w zupełności wystarczy 80GB, - nagrywarka koniecznie musi czytać i nagrywać płty dvd-rw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grippem Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 RoyalC333 napisał(a): @Grippem cena powyżej 2700zł, tak można dokładać w nieskończoność...:( Przyszło mi jeszcze kilka rzeczy do głowy: - odnośnie dysku twardego, w zupełności wystarczy 80GB, - nagrywarka koniecznie musi czytać i nagrywać płty dvd-rw. Tam możesz sobie konfigurować i brać co chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Niestety, ale nic z mocniejszą kartą niż X3100 do 2500zł tam nie skonfiguruję. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) podobne zamówienie dzisiaj przyjąłem; różnica jest tylko taka że ma 1gb ram; jest to Toshiba l40-14H - znalazłem za 2600zł; ihmo - jeżeli chcesz dobrze i tanio to się nie da; musisz z czegoś zrezygnować ps. czemu matryca błyszcząca? wiesz ile się naszukałem w hurtowniach żeby matową jeszcze dostać :) edit: podobne zamówienie - zaczy sie dla architekta i też do cad'a Edytowane 6 Grudnia 2007 przez roodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Z kartą graficzną X3100 to i dobrego laptopa za 2000zł kupię, chodzi mi o coś mocniejszego za max 2500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Grippem napisał(a): http://www.triadapc.pl/notebooki/show_pres...62c036q0m6K6266 Kucyk czy ty jesteś fanem ATI? 2400 i 2600 to kompletny syf nie wart uwagi. Szkoda, że musi być to laptop za te pieniądze znacznie lepiej by było coś stacjonarnego kupić. Ja w ogóle jestem za PC do pracy i do grania. Jak chcesz oszczędzać na laptopie to możesz mieć mnóstwo kłopotów. powaga? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) @Grippem Jasne, że można kupić za tę kasę stacjonarny komputer, tylko, że z takim ciężko jest pracować w terenie... :/ Edytowane 6 Grudnia 2007 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grippem Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 RoyalC333 napisał(a): @Grippem cena powyżej 2700zł, tak można dokładać w nieskończoność...:( Przyszło mi jeszcze kilka rzeczy do głowy: - odnośnie dysku twardego, w zupełności wystarczy 80GB, - nagrywarka koniecznie musi czytać i nagrywać płty dvd-rw. No niestety taniej laptopa z 8600 nie znalazłem a czegoś z jakąś integrą nie ma sensu brać. Na tamtej masz różne skorupy z różnymi kartami ten tribok s96s jest najtańszy z 8600. Jak już szkoda Ci tych 200zł to zawsze możesz w tamtym dać gorszy procesor i mniej ramu wtedy się zmieścisz w 2 500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Sęk w tym, że na laptopa na początku miałem wydać jakieś 2000zł, max 2200zł, więc i tak już zwiększyłem maksimum do 2500zł. Trudno, myślałem, że znajdzie się jakiś kompromis. Będę zmuszony kupić jednak coś ze słabiutką kartą zintegrowaną, a jak przyjdzie konieczność pracy w 3d, to trzeba będzie siąść do stacjonarnego. :( Zastanowię się nad tym wszystkim... Edytowane 7 Grudnia 2007 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Jeśli dałbyś radę dołożyc 100zł to masz z 8400gs lapka: http://www.karen.pl/p/pl/4945/notebook_cal...665su-8400.html Ramu byś powoli dokładał.Inaczej nic dobrego nie kupisz w tej cenie :/ Edytowane 7 Grudnia 2007 przez rafal102 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Jeśli chodzi o programy CAD-owskie to one przecież nie czerpią wielkich profitów z karty graficznej. Dużo ważniejszy jest procesor (tworzenie siatki i MES potrafią zabić każdy procesor) ... Na uczelni mamy SolidWorks'y na zintegrowanych grafikach INTEL'a i nie ma problemu z płynnością renderowanej grafiki ... działa OK :) Niby proce są jedno rdzeniowe (P4) ale i tak nie uświadczyłem jakiegoś dyskomfortu. Więcej - w domu operowałem na SolidWorks z grafiką Radeon 9000 - również OK. Mój wujek na SolidEdge ma Radeon x300SE - też dobrze. Bardziej martw się właśnie o RAM i CPU :) Photoshop i Corel też na gorszą grafikę się nie obrażą. 3DSMax może i będzie lubił lepszą kartę ... ale wyżej wymienionym to prawie obojętne :) Edytowane 7 Grudnia 2007 przez barat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) ha ha ha, bawia mnie takie topiki kiedy to typiara ma wymagania jakby w Crysisa chciala grac na laptopie a pojecie o wymaganiach programu zero, tak sie sklada, ze moja typiarka projektuje w 3D Studio Max, Autocadzie, Archicadzie i w czyms tam jeszcze. Nasluchala sie od "kolegow po fachu" jaka to karta jest wazna, a tak na prawde to gowno prawda, w ogole nie jest wazna, w/w programy w ogole nie wykorzystuja mocy obliczeniowej GPU czy pamieci karty graficznej, natomiast procesor i ilosc ramu czym wiecej tym lepiej (w przypadku 3D Studio Max czym wiecej rdzeni tym lepiej, bo wspiera wielowatkowosc). Takze chlopie przestan bic piane i znajdz laptopa z byle jaka grafika (moze byc Intel zintegrowany) i kup min. 2GB RAMu i proca jak najmocniejszego (najlepiej C2D z wysokim zegarem). Edytowane 7 Grudnia 2007 przez elomelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Czyli z tą grafą to nie tylko moje odczucie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 OK, cieszę się, że wreszcie ktoś rozjaśnił sprawę. O to mi chodziło, bo przecież gdybym się znał to bym Was o to nie pytał... W takim razie mam nadzieję, że znajdę coś odpowiedniego za te 2200zł, ewentualnie 2500zł. Zabieram się do szukania, chyba, że kotoś jest w stanie mi z góry powiedzieć co brać i będzie po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Po prostu patrz na proca (jak najszybszy) i Ram (jak najwięcej) , Matrycę (Jak najlepszą) i gwarancję (jak najdłuższą) :) Możesz dodać do tego wygląd/design jeśli dziewczyna przywiązuje do tego wagę :) Dodatki też mile widziane jak WiFi, bluetooth, kamerka itp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Przyjrzałem się sprawie laptopów na cad.pl i sprawa nie wygląda wcale tak różowo jak piszecie. Twierdzą tam, że potrzebna jest mocna karta graficzna... Czyli wracam do punktu wyjścia. Skończy sie na tym, że każda praca w 3d będzie wykonywana tylko na stacjonarnym, bo więcej niz 2500zł na pewno nie dam, chyba, że faktycznie będzie tak jak Wy piszecie... Pozdrawiam. Edytowane 7 Grudnia 2007 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) Ale niech pisza co chca, powiedz mi do czego tam mocna karta? ŻAL.PL z tego, ze takie rzeczy pisza na cad.pl jesli jestes az tak podatny na to "co ludzie pisza" to wez po prostu siegnij do zrodel, wejdz na autodesk.pl i przeczytaj jakie ma wymagania autocad, a ja jestem juz taki dobry, ze Ci wkleje. Wymagania systemowe Wymagania systemowe dla oprogramowania AutoCAD 32-bitowego: * Procesor Intel® Pentium® 4, zalecane 2.2 GHz * Microsoft® Windows Vista™, Windows® XP Home i Professional (SP2), Windows® 2000 (SP4) * 512 MB RAM * 750 MB wolnego miejsca na dysku dla instalacji * 1024x768 VGA True Color * Microsoft® Internet Explorer® 6.0 (dodatek SP1 lub nowszy), dostępny na dysku CD (na całym świecie) i DVD (w wybranych krajach i językach) I to sa zalecane przez producenta, wiec ten kto pisze, ze jest potrzebna mocna karta JEST IDIOTĄ. ps. poczytalem forum cad.pl, Ci ludzie nie maja pojecia o komputerach ;) jeden typ polecal 8GB RAMu pod WinXP 32bit :} polecaja tez bardzo laptopy Acera i Asusa (!!!!!), wypisuja tez rzeczy w stylu "Mialem X1600 i SolidWorks chodzil dobrze", a co mialo nie chodzic dobrze? Mial mocnego proca, duzo ramu i tyle, karta graficzna jak juz bedzie wykorzystywana w 3D Studio Max ale ze wsparciem dla OpenGL i dlatego _czasem_ ludzie kupuja Nvidie Quadro ale to bardzo specyficzne przypadki i zapewniam Cie, ze nie warto w tym wypadku ladowac hajsu w karte. Edytowane 8 Grudnia 2007 przez elomelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Możesz też zrobić mały test - kup za grosze jakąś najsłabszą kartę na PCI-e ... chyba będzie to x300SE (wydajność pewnie jak zintegrowane INTEL'a) , wsadź do swojego kompa i odpal SolidWorks'a. Potem posadź przed tym kompem dziewczynę, każ jej z godzinkę pobawić się Solidem/CATIA i spytaj, czy taka szybkość jej starcza (nie mów jej, że jest tam badziew a nie grafika) :) Skoro ja nie odczułem różnicy między zintegrowanym Intelem, ge-force 2mx 400, radeonem 9000 i 9550 ... ona też nie odczuje :) Najważniejsze to proc i ram... grafa tam nawet nie ma co renderować za bardzo, nawet tryb fotorealistyczny to nie real time tylko bitmapy, a światło jest liczone chyba Software przez CPU:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) OK, postaram się coś jeszcze wymyśleć, jakoś przetestować, ale w zasadzie decyzja już zapadła - zdaję sie na Was :). Jak narazie znalazłem coś takiego: NTT Corrino 607i T2450(2GHz) 2048MB 160GB http://allegro.pl/item279836687_ntt_corrin..._160_linux.html HP 530 T2400E 2GB 80GB 15,4 KD088AA#AKB http://allegro.pl/item275134844_nowosc_hp_...d088aa_akb.html Edytowane 8 Grudnia 2007 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Wzialbym HP, nie bedzie cudow z gwarancja itp a ten NTT to :/ mimo, ze ma lepszego proca i wiekszy dysk. To podobnie jak z Asusami i Acerami, dzialaja do czasu a serwis to tragedia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Z jednej strony lepsze parametry (dysk, procesor... NTT), z drugiej firma ... HP ... "komputer znów jest osobisty" (reklamy mają super) :) Musiałbyś gdzieś poszukać opinie o laptopach NTT :) Oba do CAD'a spokojnie starczą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) No tak, HP to już chyba klasa sama w sobie. Ostateczny termin zakupu notebooka to jest najbliższy tydzień, więc prosiłbym Was o odpowiedź, czy da radę jeszcze coś lepszego "wyhaczyć" za taką kasę, bo mi się nie udało nic ciekawszego znaleźć, jedynie coś takiego: http://www.triadapc.pl/notebooki/show_pres...61f619N20u646P2 Tym czasem ja zabieram się za czytanie o HP 530... Edytowane 8 Grudnia 2007 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Weź go sobie z t7200 - w lapkach tak łatwo się proca nie wymienia, a większe taktowanie i ilość Cache z pewnością odczujesz w cadzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Pewnie i odczuję ten dodatkowy cache i większe taktowanie, ale odczuję też brak gotówki w portfelu... O HP 530 nic nie znalazłem. :( Zapytałem jedynie sprzedawcę o gwarancję i sterowniki pod XP, ale narazie bez odpowiedzi. Czemu zakup laptopa jest tak trudny!?!?!? ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...