verin Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Chyba raczycie sobie żartować pisząc, że do grafiki 3d nie potrzeba karty... Uwierzcie, wiem jak wygląda slide-show w solidworksie, w którym opengl jest doftware-owy (znaczy przejęty w całości przez procesor, bez wsparcia hardware'owego karty graficznej). Autocad to co innego, do 2d karta graf potrzebna jest głównie do antyaliasingu, da się bez tego żyć (chyba :P ). Lecz do 3d proc i pamięć nie wystarczą. Zgadza się, soft da się odpalić (zresztą ma chyba nawet opcję "korzystaj z software'owego opengl"), ale w zależności od stopnia komplikacji złożenia/animacji obraz może się renderować nawet kilka sekund, i nie mówię tu tylko o jakichś poważnych zmianach, lecz o zwykłym działaniu w stylu odwrócenie obiektu 3d itp... Po to są tzw workstations czy to hp, czy też ibm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Mi się jeszcze nie przytrafiło, bym miał problem. Dodatkowo - przecież obecnie integraty nawet wspierają OpenGL więc będzie hardware nie software :) Po prostu nie jest potrzebna mega-szybka grafa :) Skoro na integracie Intel'a trochę większe złożenia "obracały" się OK ... to nadal stwierdzam, że tam nie ma co za bardzo renderować skomplikowanego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 verin, w jakim Ty swiecie zyjesz? Tak jak napisal barat, obecnie kazda (nawet najgorszy zintegrowany chlam) ma wsparcie dla OpenGL, wiec nie ma mozliwosci, aby to latalo software'owo, a co do workstacji HP/IBM tos sie wyglupil, wiekszosc z nich ma zintegrowane slabe grafiki, dopiero niektore specjalnie dla grafikow maja Quadro (w sumie niewiadomo po co jak roznicy w wydajnosci nie da sie odczuc). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Weź go sobie z t7200 - w lapkach tak łatwo się proca nie wymienia, a większe taktowanie i ilość Cache z pewnością odczujesz w cadziewymienia sie w 3 minuty, no moze 4 jak sie chce dobrze paste rozlozyc Czemu zakup laptopa jest tak trudny!?!?!? ;( bo masz "kosmiczne" wymagania i ledwo 2500zl w portfelu gdzie za ta gotowke nawet sensownej stacjonarki bys nie kupil nie wyobrazam sobie pracy (cady i inne) na matrycy za 2,5k, to bedzie tragedia... Edytowane 10 Grudnia 2007 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam. No i notebook został zamówiony: Compal Hel81 Intel Core Duo T2450 (2x2,0GHz) Arctic SilverCool 2GB (2x1GB) 800MHz 80GB 5400rpm 8MBcache chyba niestety jest to ATA :( GMA 950 256MB /15,4" 1280x800 matryca glare Nagrywarka DVD-RW DL SuperMulti Intel Pro Wireless 802.11 a/b/g Azalia HD Audio Zasilacz 230V 90W 4800 mAH 6-cell gwarancja 24 miesiące Jak odbiorę, to dam znać jak się laptop ten zachowuje w programach, na których mi zależało. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w dokonaniu wyboru. RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 verin, w jakim Ty swiecie zyjesz? Tak jak napisal barat, obecnie kazda (nawet najgorszy zintegrowany chlam) ma wsparcie dla OpenGL, wiec nie ma mozliwosci, aby to latalo software'owo, a co do workstacji HP/IBM tos sie wyglupil, wiekszosc z nich ma zintegrowane slabe grafiki, dopiero niektore specjalnie dla grafikow maja Quadro (w sumie niewiadomo po co jak roznicy w wydajnosci nie da sie odczuc).Aż mi się dyskutować nie chce... wpisz sobie z łaski swojej mobile workstation w google, dodaj tam ibm, hp, wedle uznania i powiedz proszę jakie zastosowania będą miały takież maszyny... (Ciekawe... wyrzucone zostaną modele z firegl lub quadro, wszystkie certyfikowane przez ISV) - to tak a propos wygłupienia się i rozumienia definicji "workstation" :D Pewnie, każda karta ma wsparcie dla opengl, może i nawet zintegrowane. Tylko skoro każda karta ma wg. Ciebie pełne wsparcie dla ogl, dlaczego nie są wykorzystywane "w ogóle"? :blink: ha ha ha, bawia mnie takie topiki kiedy to typiara ma wymagania jakby w Crysisa chciala grac na laptopie a pojecie o wymaganiach programu zero, tak sie sklada, ze moja typiarka projektuje w 3D Studio Max, Autocadzie, Archicadzie i w czyms tam jeszcze. Nasluchala sie od "kolegow po fachu" jaka to karta jest wazna, a tak na prawde to gowno prawda, w ogole nie jest wazna, w/w programy w ogole nie wykorzystuja mocy obliczeniowej GPU czy pamieci karty graficznej, natomiast procesor i ilosc ramu czym wiecej tym lepiej (w przypadku 3D Studio Max czym wiecej rdzeni tym lepiej, bo wspiera wielowatkowosc). Takze chlopie przestan bic piane i znajdz laptopa z byle jaka grafika (moze byc Intel zintegrowany) i kup min. 2GB RAMu i proca jak najmocniejszego (najlepiej C2D z wysokim zegarem). Olśniło mnie... może tylko u mnie używa się cieniowania, tekstur i oświetlenia w 3d, a "profesjonaliści " pracują na siatkach (szkieletach), które nie wymagają użycia karty graficznej? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) panowie nie ma się co wykłócać. @verin ma rację. i szukanie notka w cenie 2,5k do takich zastosowań jak CAD to może nie tyle nieporozumienie co po prostu mooocne cięcie wymagań co do ergonomii pracy. dla przykładu chyba najtańsze "coś" przeznaczone do CAD: http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/14177/ a jest to już nawet cięcie kosztów wobec T61p.... "lajf iz brutal" :sad: ps. X3100 poradziłby sobie znacznie lepiej niż GMA 950 i IMO warto zmienić to w zamówieniu jak można. Edytowane 10 Grudnia 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 dla przykładu chyba najtańsze "coś" przeznaczone do CAD: http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/14177/ a jest to już nawet cięcie kosztów wobec T61p.... "lajf iz brutal" :sad: Niestety, masz rację, 'end ful of zasadzkas' - quadro NVS jest optymalizowany pod 2d. Szczerze nie wiem jak będzie wyglądać jego hipotetyczna współpraca z aplikacjami 3d (generalnie NVS 140 jest to karta oparta na 8400 64bit, wiec może nie będzie tak tragicznie, ale tego nie wiem). Generalnie do 3d polecane są quadro fx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) Jeśli chodzi o AutoCAD'a, to będzie działał na pewno nawet na najsłabszej integrze, bo to osobiście sprawdziłem. W przypadku grafiki 3d, chociażby takiej jak w SolidWorks'ie, to taka sama integra daje rade generować obraz (cieniowanie, tekstury - nie tylko siatka) wystarczająco płynnie, ale tylko w przypadku prostych obiektów, złożeń itp. W zasadzie właśnie o to mi chodziło, ponieważ zmieściłem się w limicie i wydaje mi się, że osiągnąłem maksimum za te pieniądze. W pełni rozumiem to, że do skomplikowanej grafiki 3d ten laptop nie będzie się nadawał. W przyszłości pewnie kupię coś bardziej odpowiedniego dla mojej dziewczyny :). Jeśli chodzi o kartę GMA 950, to nie było możliwości zmiany na X3100, ale myślę, że wydajnością bardzo od siebie nie odbiegają. Według tego serwisu są prawie identyczne pod tym względem: http://www.notebookcheck.net/Comparison-of...ards.130.0.html Teraz pozostaje mi jedynie czekać na notebooka, którego powinienem odebrać już w przyszłym tygodniu, wtedy zdam dokładną relację :). EDIT: Witam. Wczoraj odebrałem notebooka i jeszcze tego samego dnia... przestał działać :/. Miał to być prezent na najbliższe święta, bez którego teraz zostałem. Najpierw po paru godzinach użytkowania wyskoczył świecący punkt na środku ekranu, a potem blue screen w Win Xp. Po tym matryca w ogóle nic nie wyświetlała, choć sam laptop słychać było że działa (wiatrak, dysk itp). Pomagało no to wyłączenie laptopa na jakieś 10 min i ponowne włączenie. Jednakże każda próba wejścia do Windowsa kończyła się blue screenem i wyłączeniem się ekranu. Chciałem więc zainstalować Windowsa ponownie, ale podczas kopiowania plików instalatora zawsze wyskakuje błąd, że nie można skopiować jakichś plików z płyty cd na hdd. Sama płyta jest w pełni sprawna. Usunąłem więc wszystkie partycje, spakowałem lapka i wrzuciłem do pudła. Teraz czeka mnie przeprawa przez serwis. Przez te święta i nowy rok będzie się pewnie to ciągnęło wieki... Nie zdążyłem nawet sprawdzić AutoCAD'a, ani SolidWorks'a. :( Mimo wszystko ta kropka na ekranie w zupełności uniemożliwiałaby praca w AC, bo widoczna jest bardzo na czarnych miejscach. Totalnie się zawiodłem, a tym bardziej moja dziewczyna. :(:(:( :/ Pozdrawiam. Edytowane 22 Grudnia 2007 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisio Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Własnie miałem zamowic podobnego laptopa w tym sklepie, ale w tym wypadku wstrzymam sie bo widze iz sa problemy. Poszukam innego zrodla. Zycze powodzenia Pozdrawiam Edytowane 22 Grudnia 2007 przez klisio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...