Skocz do zawartości
Dijkstra

SL75-KAV, SDRAM CL3@CL2- dopiero przy 3,5V

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Konfig mam jak w podpisie. Po wielu benchmarkowaniach wychodzi mi, że optymalnie przy moim konfigu zostawić FSB na 133 i działać tylko mnożnikiem- ponieważ kostka 256MB (noname) jest CL3, i przy wyższym FSB nie idzie CL2, zaś przy FSB133 idzie, ale dopiero jak podniosę VDD na 3.5V (Via Hardware monitor pokazuje 3.56)- inaczej memtest nie przechodzi, program do cachowania pod win98 wywala błędy, Baldur's Gate 2 się zwiesza czasami. Co ciekawe, pod Win2k nie było jeszcze ani jednego błędu.

Moje pytanie brzmi- zostawić to tak? Miał ktoś do czynienia z SDRAM pracującym długo na wyższym napięciu? Dodam, że memorki nie są cieplejsze, niż przy 3.3, a jak na razie wszystko chodzi OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Konfig mam jak w podpisie. Po wielu benchmarkowaniach wychodzi mi, że optymalnie przy moim konfigu zostawić FSB na 133 i działać tylko mnożnikiem- ponieważ kostka 256MB (noname)  jest CL3, i przy wyższym FSB nie idzie CL2, zaś przy FSB133 idzie, ale dopiero jak podniosę VDD na 3.5V (Via Hardware monitor pokazuje 3.56)- inaczej memtest nie przechodzi, program do cachowania pod win98 wywala błędy, Baldur's Gate 2 się zwiesza czasami. Co ciekawe, pod Win2k nie było jeszcze ani jednego błędu.

Moje pytanie brzmi- zostawić to tak? Miał ktoś do czynienia z SDRAM pracującym długo na wyższym napięciu? Dodam, że memorki nie są cieplejsze, niż przy 3.3, a jak na razie wszystko chodzi OK.

No ja mam caly czas tak RAM ustawiony i nie ma zadnych problemow. Plyta taka sama :)

A pamiec to RAMos PC133 CL2 :)

Fakt faktem taki urok naszej plyty, ze pamieci trzeba ostro katowac napieciem, zeby cos z nich wycisnac.

Czy u Ciebie max stable fsb to tez 140 MHz :) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na biosie Q9 chodziło 144 względnie stabilnie, ale nie było mowy o CL2. Względnie stablnie, tzn system się ładował, quake chodził, ale 3Dmark niekiedy zwieszał się na draghoticu. Teraz, na Q11, 140 to max, co wstaje, nie wiem, czy stabilnie- nie sprawdzałem- wolę jednak 133X12.5 i memorki na CL2- zwłaszcza, że różnica w 3D marku pomiędzy 140x12.5 a 133x12.5 wynosia chyba 18 punktów, jak pamiętam :lol:

Unlocknął bym natomiast jakiś wyższy mnożnik- zrobiłeś to w końcu? Mój procek poszedł stabilnie na innej płycie 150x12.5- może 133x14 też by poszedł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, Spider, jaki masz rev płyty? Moja to F5- to chyba ostatnia?

Musze sprawdzic. nawet nie zwrocilem uwagi.

Przymierzam sie do Throughbreda, wiec chyba nie nede nic kombinowal ze starym bzykiem :)

Ale to sie okaze dopiero :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...