Dijkstra Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Witam. Konfig mam jak w podpisie. Po wielu benchmarkowaniach wychodzi mi, że optymalnie przy moim konfigu zostawić FSB na 133 i działać tylko mnożnikiem- ponieważ kostka 256MB (noname) jest CL3, i przy wyższym FSB nie idzie CL2, zaś przy FSB133 idzie, ale dopiero jak podniosę VDD na 3.5V (Via Hardware monitor pokazuje 3.56)- inaczej memtest nie przechodzi, program do cachowania pod win98 wywala błędy, Baldur's Gate 2 się zwiesza czasami. Co ciekawe, pod Win2k nie było jeszcze ani jednego błędu. Moje pytanie brzmi- zostawić to tak? Miał ktoś do czynienia z SDRAM pracującym długo na wyższym napięciu? Dodam, że memorki nie są cieplejsze, niż przy 3.3, a jak na razie wszystko chodzi OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Witam. Konfig mam jak w podpisie. Po wielu benchmarkowaniach wychodzi mi, że optymalnie przy moim konfigu zostawić FSB na 133 i działać tylko mnożnikiem- ponieważ kostka 256MB (noname) jest CL3, i przy wyższym FSB nie idzie CL2, zaś przy FSB133 idzie, ale dopiero jak podniosę VDD na 3.5V (Via Hardware monitor pokazuje 3.56)- inaczej memtest nie przechodzi, program do cachowania pod win98 wywala błędy, Baldur's Gate 2 się zwiesza czasami. Co ciekawe, pod Win2k nie było jeszcze ani jednego błędu. Moje pytanie brzmi- zostawić to tak? Miał ktoś do czynienia z SDRAM pracującym długo na wyższym napięciu? Dodam, że memorki nie są cieplejsze, niż przy 3.3, a jak na razie wszystko chodzi OK. No ja mam caly czas tak RAM ustawiony i nie ma zadnych problemow. Plyta taka sama :) A pamiec to RAMos PC133 CL2 :) Fakt faktem taki urok naszej plyty, ze pamieci trzeba ostro katowac napieciem, zeby cos z nich wycisnac. Czy u Ciebie max stable fsb to tez 140 MHz :) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Na biosie Q9 chodziło 144 względnie stabilnie, ale nie było mowy o CL2. Względnie stablnie, tzn system się ładował, quake chodził, ale 3Dmark niekiedy zwieszał się na draghoticu. Teraz, na Q11, 140 to max, co wstaje, nie wiem, czy stabilnie- nie sprawdzałem- wolę jednak 133X12.5 i memorki na CL2- zwłaszcza, że różnica w 3D marku pomiędzy 140x12.5 a 133x12.5 wynosia chyba 18 punktów, jak pamiętam :lol: Unlocknął bym natomiast jakiś wyższy mnożnik- zrobiłeś to w końcu? Mój procek poszedł stabilnie na innej płycie 150x12.5- może 133x14 też by poszedł? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Aha, Spider, jaki masz rev płyty? Moja to F5- to chyba ostatnia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Aha, Spider, jaki masz rev płyty? Moja to F5- to chyba ostatnia?Musze sprawdzic. nawet nie zwrocilem uwagi. Przymierzam sie do Throughbreda, wiec chyba nie nede nic kombinowal ze starym bzykiem :) Ale to sie okaze dopiero :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 pamieci moga zostac na takim napieciu mnoznik 14x to powinien pojsc ,bo w instrukcji napisali ze takie da sie ustawic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...