Skocz do zawartości
gwidon

Prawidłowe Złożenie Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, postanowiłem sam złożyć sobie komputer, i tak: składa się on z:

intel dual core e2160

msi p35 neo2-fr

radeon x300

2gb ramu kingston

nagrywarka lg h66n

seagate 250gb 16mb Sata (nie pamiętam dokładnej nazwy)

Modecom MC400 (nie feel :) ten za 180zl)

Iiii komputer nie chce się włączyć! Ładuje się bios itd. jednak w momencie, w którym ma się załadować system komputer się resetuje (to przy starym dysku) a przy nowym przy probie instalacji Win Xp wyświetla komunikat, że nie można było sformatować partycji. Do tego komputer dziwnie się uruchamia, po pierwszym naciśnięciu klawisza power nic się nie dzieje, po następnym razie komp włącza się na chwile, po czym wyłącza, aby potem sam się włączył. Co jest grane? Może źle coś podłączyłem? Wygląda mi na to, że wszystko dobrze jest podłączone do zasilania MOBO jest 20+4pin dodatkowo podłączyłem 4pinowe złącze obok procesora (czarno-żółty kabel) do tego podłączyłem molexa do płyty nad slotem PCIE, dysk i nagrywarka są podłączone SATA. Wszystkie urządzenia działają (wykrywa je w biosie poprawnie) POMOCY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie miałem coś identycznego 2 dni temu :)

Zobacz ostatnie dwie strony w temacie o P31-DS3L ...

U mnie winna okazała się... nie dokładnie dociśnięta karta grafiki :D

Podczas instalki też wywalało mi, że dysk zły, popsuty, czasem miało problemy z odczytaniem plików z płyty instalacyjnej XP (a następnym razm już szło) ... dysk działał idealnie u kolegi (specjalnie zszedłem by sprawdzić) ... docisnąłem grafikę i jak ręką odjął :)

Po prostu miałem starą budę, źle spasowaną, i się grafika blokowała ... kombinerki i metoda Brutal Force załatwiła sprawę :)

Moim zdaniem ten kontroler ATA coś ma wspólnego z magistralą PCI i jak tam są jakieś problemy (jak nie dociśnięta grafika) to świruje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na razie wyjmij ściankę boczną z płytą i połóż na ziemi ... po prostu złóż kompa poza budą :) Wtedy będziesz miał pewność, że grafa dociska na 100% - ja tak zrobiłem :)

Jak zadziała - zmodyfikuj budę - będzie trochę odginania kombinerkami :)

Edytowane przez barat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glupie pytanie ;) Jak odpalić kompa poza obudową (czytaj nie mam tych przycisków power reset) i 2: złożyłem starego kompa do kupy i doczepiłem do dysku IDE nowy dysk Sata i WTF? Nie chce się sformatować pod windowsem dochodzi do prawie końca i dalej nic. 2 razy próbowałem a mniejsza partycja po skończeniu jeszcze chwilę się mieli i wyświetla komunikat o niemożności formatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra problemów ciąg dalszy, złożyłem starego kompa ale z nowym dyskiem, nagrywarką dvd i zasilaczem. I.. włącza się on za drugim razem tj, po naciśnięciu 1 raz power nic się nie dzieje za 2gim razem komputer startuje. Dalej.. nie ma dźwięku teraz.. może źle coś podłączyłem? Jest tu taki szary kabelek który wychodzi zaraz koło wejścia do zintegrowanej dźwiękówki na płycie ale nie mam pojęcia gdzie go podłączyć, instrukcja milczy. Po 3 twardziel nie chce sie sformatować... jakieś pomysły szanowni purepececiowianie (czy jak to tam odmienić :) ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi