Skocz do zawartości
selekta

4 Monitory Lcd Na Dobrych Matrycach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedługo przymierzam się do zakupu monitora na lcd ponieważ przeprowadzam się do mniejszego mieszkania i ze względów oszczędności mijsca nie mogę zabrać mojeg kochanego 21cali CRT(inaczej nigdy bym nie zamienił CRT na LCD).

Problem w tym że nie znam się za bardzo na monitorach lcd bo nigdy takiego nie miałem, a tu na forum przeczytałem już tyle wątków - mam niezłe zamieszanie w głowie:) z tąd proszę o pomoc z uzasadnieniem

ps. niestety nie stać mnie na EIZO bo sprawa była by oczywista:)

rozważam 4 następujące monitory

BELINEA 102030 matryca premium mva 20cali za 1100zł

NEC 20WGX2 PRO matryca premium mva 20cali 1600zł

Samsung SM215TW matryca s-pva 21cali -od 1700zł

i ten:

GATEWAY 21" 2185W S-PVA 36M-CY SKLEP WARSZAWA -1200zł - z którego najprawdopodobniej (99%) zrezygnuje ponieważ tu na tym forum naczytałem się: -piszczy zasilanie, odsyłam już 4 monitor, martwe piksele, nierówne podświetlenie, krzywy pivot, itd-TRAGEDIA

podpowiedzcie co byście wybrali wy z uzasadnieniem, a może coś innego w jakieś fajnej kwocie polecicie (ja tylko to znalazłem)

ps. która matryca tak w ogóle jest lepsza P-MVA czy S-PVA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NEC 20WGX2 PRO to S-iPS a nie MVA. Dobra matryca ale primo glare, secundo ma tendencje do siania badami w ciagu paru pierwszych tygodni uzytkowania. No i niektorzy jej jako takiej nie trawia (bol oczu, glowy - rzecz wybitnie indywidualna). Musialbys przemyslec ten wybor.

Samsung drogi, ciezki do zdobycia, ze stanowczo zbyt duzym input lagiem...odpada

Gateway - o dziwo ta sama matryca a input lag wyraznie mniejszy. Z jakoscia roznie, niektorzy zdobyli dobre sztuki i sobie chwala, sam mam takiego i chodzi slicznie ale ostatecznie raczej bym nie polecal.

Beliea - sam nie wiem, szczerze mowiac nie ogladalem nigdy mva na wlasne oczy. Dotychczas jakies mocno pozytywne recenzje widzialem na benchmarku ale to sa recenzje malo obiektywne wiec moza je bardziej jako ciekawostke potraktowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Belinea 102030 to model bez DVI i na antycznej matrycy M201EW01 V0 max V1 określanej jako P-MVA , mająca nierewelacyjną czerń i kontrast. O niebo lepszy jest Philips 200WP7ES na M201EW01 V3 określanej jako A-MVA - świetna czerń i kontrast ... lepszy niż na S-IPS w NEC WGX 2 PRO. Obraz na A-MVA jest bardziej czytelny w cieniach niż na S-IPS z NEC WGX2 PRO. Jednak A-MVA ma też wady z P-MVA czyli lekki efekt różowienia, srebrzenie czerni pod kątem. Efekt śniegu ma źródło w powierzchni więc o nim nie wspominam.

Do szybkich gier lepiej się sprawdzi S-IPS NEC WGX2PRO a do filmów mimo wszystko A-MVA Philips 200WP7ES.

ps. NEC kosztuje 1500 PLN a Philips niecałe 1400 PLN

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm znowu zawrót głowy:)

faktycznie ten samsung ma te opuźnienia - odpada

Philips fajny będę się musiał nad nim zastanowić - ponieważ ja gram i oglądam filmy.

Tak w ogóle to powiem że jestem rozczarowany trochę rynkiem monitorów lcd bo do 1800zł tak na prawdę nie ma dobrego monitora.

Może znacie jeszcze jakieś ciekawe propozycje.

ps. czekałem na technologię podświetlenia led, ale ostatnio w jakimś artykule wyczytałem że jeszcze kilka lat poczekam, ponieważ korporacje nie mogą się dogadać-super!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak masz rację nie do końca pamiętałem:)

acha ten Philips 200WP7ES jest fajny ale można dostać szału bo ten sam model o tych samych parametrach występuje w nim matryca TN lub PVA - normalnie chybił trafił:(

Edytowane przez selekta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi