acrobat13 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) REV 1.1(link) REV 1.0 - cpu : MNP Prison Pro V2 CPU SM8/10 - gpu : Zalman ZM-GWB8800 GTX - węże : Innovatek 8x10mm UVR niebieski - pompka : Black Water Silent Pump 12V - chłodnica : Black Water Advanced 122 rev. 2.0 + 2x Fander 120mm *wiecej zdjęc nie dorzucam , jest juz nowa rev wiec nei ma sensu :) Wszystkie częsci poskładalem, podlaczylem, zalałem i uruchomilem.. Pojawił sie jednak pewien problem - temperatury. :blink: AC Scytche Infinity + Fander 120 (na max) - E6600 @ 3,6ghz vcore 1,525 - ~ 75*C WC - E6600 @ 3,6ghz vcore 1,55 [lekko zwiekszone] - ~ 70*C ! Spodziewalem sie znacznego spadku temperatury .. taki wystapil na grafice (8800gtx) - temp spadła z 90*C (stress na AC) na 55*C (stress - WC)... Próbowałem juz chyba wszystkiego, zeby zbić temperature na procku. Zakładalem blok 3 razy, zmienialem paste, odpowietrzalem jednak nic to nie dało... Temperatura na grafice wydaje się byc w porządu, tylko co jest z prockiem ? Na teraz odpuszcze sobie walke z wc, nie mam juz pomyslow co jeszcze mozna zrobic, czekam na wasze porady. Mam nadzieje ze jutro rano wszystko będzie dzialac "tak jak powinno".. Edytowane 26 Grudnia 2007 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 - zapinki na bloku sa chyba przykrecone spodem do gory - jak patrzy sie na fotke, to prawy krociec chlodnicy zamienilbym na katowy Wysokie temp mozesz troche obnizyc dodajac jakis wentyl w strone chipsetu/sekcji zasilania, przy takim V bez nawiewu, radiatory sa pewnie na maxa gorace -> podgrzewa sie pcb i po czesci procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Tak jak mówi ryba zapinka jest na odwrót.. Co do temp: 2x120 to troche mało ale gdzie tu 70*? Zobacz czy chłodnica się nagrzewa? Ten wąż zdejmij z grafiki bo gorzej jak się przetopi czy coś będzie bieda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) Czyli rozumiem ze zapinke zle zalozylem ? Ta niebieska tasme moge zerwac i zalozyc odwrotnie , tak ? :] To moje pierwsze wc, skladalem sam (tylko sie oczytalem przed tym , co i jak) - wybaczcie taki pytania :) (bloczek na tej pierwszj fotce nie jest dokrecony bo sciagalem do zdjęcia) edit Co do nawiewu na hitpajpy to nic nie dało, owszem z nawiewem sa zimne, ale temp procka dalej 70*C... Edytowane 8 Grudnia 2007 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 ile ty pasty dajesz :P ziarnko ryżu na czapę proca i przykręcasz blok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Z ta pasta byla kolejna proba (myslalem ze za malo..). Czyli co z ta zapinka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 To z zapinką że pod tą folią będzie ładniejsza strona bez rys etc. Co to za pasta? No i troche jej dużo. Odpowiedz na moje pytanie co do chłodnicy. Bo u mnie jest np 50stress na 3600MHz ( d-tek ) ale chłodnica nawet nie potrafi zrobić się ciepła ( 6x fander :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Pasta zalman stg1. Zmienilem zapinke na drugą stronę (zerwalem ta niebieska folie), dałem mniiej pasty (ale innej AS5) i dalej to samo - 70*C stress (3,6ghz @ v1.55)...... Chłodnica cała mozna powiedziec ze jest zimna / lekko ciepla. Cieplejsza jest tylko w poblizu zlaczki i weza (chyba tam gdzie wpada ciepla woda z ukladu..). eh juz nie mam pomyslu co robic.... praktycznie zero zysku na cpu po zalozeniu tego wc.. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) Było tak odrazu. Układ nie odpowietrzony. Przez co napełniałeś układ? Przez cr? Potrząsnij budą ( lekko ) zobacz czy jest powietrze w weżykach potem potrząsnij samą chłodnicą Co do chłodnicy to na foto wygląda na ultimate :) a nie advancet Edytowane 8 Grudnia 2007 przez razer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Napełniałem przez pompke.. Chlodnica wyglada na Ultimate a na pudełku pisza Advanced. Niby odpowietrzalem układ, wylatywalo powietrze z chłodnicy, ale teraz (rano, wczoraj nie bylo) zauwazylem minimalne (moze o srednicy 1mm) bąbelki w wezy obok chlodnicy. Teaz mam rozlozonego pc na podladze, nie mam jak potrzasnac chlodnica.. Chyba rozmontuje wszystko i ponownie napelnie eh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) przez cr to se możesz- albo 3nik albo rezik inaczej to cienko to widze... na szybko to jeszcze mozęsz wsadzić pompkę do miski rozłaczyć wąż tam np gdzie masz to kolanko i poczekać aż sie odpiwietrzy, potem pod woidą zamknać układ.... Tylko muswisz wymontować chłodnicę i ruszać nią podczas odpowietrzania Edytowane 8 Grudnia 2007 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Dziewne jest to że temp na gpu jest 53*C w stresie.. czyli woda krązy, cos tam chlodzi. Tylko dlaczego na cpu jest 70*C? Gdyby układ byl zle napelniony to chyba i na cpu i na gpu bylyby wysokie temperatury.. Sprobuje chyba jeszcze raz to zlozyc od poczatku pozniej, bo za chwile wychodze.. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Źle skalibrowana dioda termiczna CPU? :blink: Spróbuj, póki masz rozłożonego na podłodze kompa, dotknąć w jakiś sposób czapki procesora sondą miernika i sprawdź prawdziwy odczyt. Chyba, że nie ma takiej możliwości... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Albo PCB płyty od tylu (okolice socketu ) czuć czy jest ciepło czy też nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 PCB pod procesorem jest gorące.. bardzo gorace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Więc dolewaj płynu do cr i potrząsaj chłodnicą cały czas bo jeśli jest gorące to nie wina czujnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Rozlozylem uklad, zamontowalem na sam cpu i napelnilem ponownie. Nic sie nei zmienilo, dalej 70*C w stresie. Teraz chlodnica nie jest na 100% zapowietrzona bo mam zlozone wszystko 'na pajaka'; bloczek jest zimny, chlodnica tez. Juz nie mam kompletnie pomyslu czy cos da sie z tym zrobic.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zobacz czy coś nie ogranicza ci styku z prockiem.. Zdejmij sprężynki i zobacz. Dociśnij dość dobrze ale uważaj żebyś pcb nie wygieło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 To musi byc wina styku z procesorem jezeli woda jest zimna. Z twoich odczytow wiec wychodzi ze i tak zle stykajacy blok chlodzi lepiej niz infinity. Chyba ze oba mialy probem z prawidlowym stykiem - pytanie czy temp na infinity byly zgodne oczekiwaniami (nie wiem ile ta plyta pokazuje ludziom na tym chlodzeniu i przy podobnym procu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 zmierz ponownie konkretnym termometrem wodę jak nie wina montażu bloku to jedynie przekłamania czujnika wchodzą w gre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Jakiś kondek nie zawadza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Sprawdzalem i wydaje mi sie że nic nie przeszkadza.. Podniosłem napięcie do 1,575 (3,6ghz) i max temperatura to 70*C. Na infinity osiągałem 75*C przy 1,525 wiec jakis spadek temp jest. Myślalem ze bedzie lepiej, no coz teraz nie mam czasu na zabawe z tym. Moze na swietach sprobuje podmienic mobo na p5w dh i wtedy sprawdzic temp.. Z ciekawosci zapytam.. Jakie macie temp na waszym wc (chlodnica, bloczek) i c2d (jakie taktowanie i vcore)? Dzisiaj postaram sie wrzucic więcej fotek, wszystko wlozylem wczoraj do tt armor :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) c2d e6750 3.6 ghz 1.45v stres 50-52 stopnie orthos-chłodnica fiat+ fandery na minimum. W układzie z 7900gs nie było dużo gorzej mozę o 2-3 stopnie więcej... 70 stopni to miałem przy 4 ghz 1.65v Reszta mojego configu w sygnaturze Edytowane 9 Grudnia 2007 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 e4300 @ 3600MHz 1.6v 58stress... Blok to d-tek ale zle zalozony i chlodnica zapowietrzona ( nie daje się odpowietrzyć ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 e2140 @ 3ghz 1,4V orthos 6o* Bloczek Cube 3 = crap ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) REV 1.1 cpu : MNP Prison Pro V2 CPU SM8/10 gpu : Zalman ZM-GWB8800 GTX węże : Innovatek 8x10mm UVR niebieski rez : Swiftech MCRES-MICRO płyn : Feser One UV Blue pompka : Black Water Silent Pump 12V chłodnica : Black Water Advanced 122 rev. 2.0 + 2x Fander 120mm Niewielkie zmiany - dodałem rezik, a takze zmienil sie cpu.. e6600 pewnego pieknego dnia przestał dawac znaki zycia. To teraz troche fotek: Planuje inne rozmieszczenie węzy łączących rez i pompke z chłodnica, aktualne połaczenie nie wyglada pieknie, wazne ze spelnia swoja funkcje. Temperatury wydaje mi się ze są ok: idle e2140 @ 3360mhz v1.46 - 35-37*C 8800gtx @stock - 42*C stress e2140 @ 3360mhz v1.46 - 60-70*C(wg programow, nie wiem który podaje najbadziej dokladnie, a e2140 do zimnych cpu nie nalezy) 8800gtx @stock - 50*C Prosze o opinie, co jest be, co zmienic i czy sie podoba? :] Edytowane 26 Grudnia 2007 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) troche nie przemyślane połaczenie bo reza mogłeś podłaczyć pod pompke > wywalił trójnik i katową złaczke z układu... co do reszty hmm to tylko 2 blok :) edyta: ta buda to armor? Edytowane 25 Grudnia 2007 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Te foty na serio działają! No cóż szkoda, bo 1.0. wygląda bardzo fajnie, ale 1.1. nie da się obejrzeć :( . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) kolorek w pyte treszta podpatrzona i brakuje tzw. pomysłu (innowacji) brawa za chęci ! p.s. dolej płynu i zlikwiduj kolanko na dole (te wychodzące z CR) Edytowane 26 Grudnia 2007 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Arni, jesli podlaczyc rez pod pompke to chyba musialbym zmienic jego polozenie, a obecne jest dla mnie odpowiednie. W ukladznie nie ma trojnika.. gdzie go widzisz? :] Obudowa TT Armor mpConroe, innym jak widac fotki dzialaja, jesli dalej bedzie problem to przerzuce na inny serwer.. Jak ewentualnie wyrzucic ta zlaczke katowa i kolanko i to polaczyc ? Probowalem ale pojawia sie problem z zalamaniem weza Edytowane 26 Grudnia 2007 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...