Skocz do zawartości
AndyN

Soltek 75FRN-RL - prośba o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

a ja w piątek dawałem na serwis 2 sztuki FRN-L

jedna za chiny nie chciała chodzić na fsb 133 , a druga nie wstawała i tylko beeper się darł - sprzęt na następnym Solteku poszedł jak burza

prawdopodobnie to kwestia przypadku że tak z tymi płytami wyszło - z rególy Soltek robi dobre płyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dopiskiem RL wyglada ciekawie, dochodzi :

1 x PCI Bus Master UATA 133/RAID IDE port by Promise Serial ATA RAID controller

2 x SATA RAID Interface by Promise Serial ATA controller

Tylko ile za to trzeba doplacic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dopiskiem RL wyglada ciekawie, dochodzi :

1 x PCI Bus Master UATA 133/RAID IDE port by Promise Serial ATA RAID controller 

2 x SATA RAID Interface by Promise Serial ATA controller

Tylko ile za to trzeba doplacic ?

no wygląda - ale na papierze - w ogóle gdzieś w PL to jest do dostania ? podobno wersja FRN-L jest ciężko dostępna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewna sprawe przy tej plytce .Otoz wczoraj przytargalrm toto do domu i zastanawia mnie ustawianie fsb mianowicie na plycie jest zworka 100-133 oraz 166 ale to samo jest w biosie i jak np ustawie na plycie 100-133 a w biosie 166 to rusza ale jak dam i na plycie i w biosie 166 to nawet glosniczek nie pika ?

Ogolnie plyta fajna tylko tak to jest jak sie ma troszke kijowa zasilke typu TRACER vel MEGABAJT napiecia sie prowadza jak stara k...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

uzywam tego solteka od 2 tygodni. Plyta dziala zacnie. 1700+ 0.13 lata na 12.5x170fsb bez problemu. Polecam zassanie sterownikow do dzwieku realteka oryginalnych - dojdzie mixer, equalizer itp.

Ciekawostka tylko ze wiatrak spire fridgerock2 ktory na ecs k7s5a chlodzil starego palomono 2000+ nie poradzil sobie na tej plycie z tbredem:D sprawdzalem pare razy paste, obroty itp. Ciagle to samo. w ABSie od razu 50stopni na starcie. Po uzyciu innego coolera problem zniknal a na innej plycie moj stary cooler chlodzi doskonale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka tylko ze wiatrak spire fridgerock2 ktory na ecs k7s5a chlodzil starego palomono 2000+ nie poradzil sobie na tej plycie z tbredem:D sprawdzalem pare razy paste, obroty itp. Ciagle to samo. w ABSie od razu 50stopni na starcie. Po uzyciu innego coolera problem zniknal a na innej plycie moj stary cooler chlodzi doskonale.

hmm i to chyba największa wada : ABS wariuje z deka, w/g wskazań abs miałem na początku kilka razy ponad 120*C :lol: -proc żyje, ma się dobrze i nawet ani śladu przygrzania obudowy organicznej = jak dla mnie bujda coś z deka. aha obecnie mam 50*C w/g wskazań abs. co ciekawe soltek hm podaje temp. cpu die =38. to która w końcu jest cpu die ? pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta

ten ABS to dziwna sprawa. Jego wskazania zaleza od coolera chyba:)

na starym spire wariowal a teraz lata dobrze.

w abs pokazuje mi 48 stopni a w DIE 39.

moze abs sugeruje sie dioda termiczna a DIE to zewnetrzny czujnik na procesorze - tylko moja spekulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...