Skocz do zawartości
Eldian

Kłopot Z Wyborem Monitora (5 Możliwości)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Składam siostrze komputer i mam problem z monitorem.

Moje aktualne 5 propozycji to:

BenQ FP93GP 19 cali

iiyama Prolite E1902WSV 19 cali -> tutaj słyszałem opinie że po 3h oczy bolą

LG Flatron L194WT SF 19 cali

iiyama Prolite E1900WS S1 19 cali

Samsung SyncMaster 940BW 19 cali

Proszę o pomoc co z tego wybrać albo co innego w granicy 800-900zł(żadne 100zl to bez różnicy)

PS. niekoniecznie będe kupował w Komputroniku tylko w bino ale w komputroniku jest ładnie opisane :)

Edytowane przez Eldian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastawiam się nad IIYAMA E1902S-B1 za 720zł na allegro a różni sie od E1902WSV bo ma DVI ;] ale nie wiem nic o nim pozatym...

zastawiam się nad IIYAMA E1902S-B1 za 720zł na allegro a różni sie od E1902WSV bo ma DVI ;] ale nie wiem nic o nim pozatym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw tytuł tematu na regulaminowy, czyli taki który bedzie dokładnie opisywał o co Ci chodzi, bo inaczej będe musiał przyznać ostrzezenie.

Dobrze opisany temat mocno ułatwia przeglądanie później wyników z wyszukiwarki forumowej, kiedy ktoś szuka rozwiązania jakiegoś problemu, albo potrebuje pomocy w wyborze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość VisionMaster

Zainwestuj w dobre swietlowki - Samsung Syncmaster 931CW

Monitor doby choć trochę zbyt drogi! Ja polecam inny zestaw:

* z tańszych:

* z bezkompromisowych:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecił Samsunga SyncMaster 940BW 19 cali bo mam ten monitor już od jakiegoś czasu i jestem z niego bardzo zadowolony. Ewentualnie myślę, że sensownym rozwiązaniem jest też Samsung 931BW.

Trafnego wyboru życzę

S.

Nowe monitory za grosze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BenQ FP93GP 19 cali

Proszę o pomoc co z tego wybrać albo co innego w granicy 800-900zł(żadne 100zl to bez różnicy)

Mam IIYAME E1900 w pracy i jak porównam ją do mojego domowego EIZO 1931 to wydaje mi się że to niemożliwe że jest aż tak ogromna róznica . W cenie 2 razy ale w obrazie to z 10 razy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Składam siostrze komputer i mam problem z monitorem.

BenQ FP93GP 19 cali

PS. niekoniecznie będe kupował w Komputroniku tylko w bino ale w komputroniku jest ładnie opisane :)

juz to na forum pisałem przy 93G P ale dam tez poniżej:

Co do BENQ … z moich obserwacji:

- smużenie nie występuje albo jest bardzo nikłe – porównywałem do np. Samsungów 971p (S-PVA) i 233BW (B-TN) na pierwszym smużenie widoczne, drugi te swoje 2 ms może miedzy bajki ;) … zmierzony czas BENQ to 8-10 ms ! 223BW 10-12 ms !!!!!!

- kolory i czerń – S-PVA ma lepszą czerń ... w/w 223BW podobnie do BENQ, kolory na 93G P są idealne przy poniższych ustawieniach … najlepsze ustawienia 93G P ... nie powodujące color bandingu oraz dające naturalne barwy to ... przynajmniej z moich doświadczeń ;) ... kontrast 50, jasność 60-65, ostrość 3, sRGB i gamma 1.00 (to sterowniki albo w systemie .. używam Linuxa)

- zmęczenie oczu – tak przy ustawieniach kontrastu powyżej 55 i jasności 65 zmęczenie jest BRADZO szybkie … po prostu ta matryca – P-MVA jest bardzo jasna i kontrastowa dlatego nie powinno się z tym przesądzać !

tak czy siak monitor dobry ... Ja za niego dałem 850 zł ... dobrym wyborem jest tez LG 227WT widziałem i jak na matrycę B-TN (TN III) to naprawdę jest niezły ;)

Edytowane przez e X t 7 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czy siak monitor dobry ... Ja za niego dałem 850 zł ... dobrym wyborem jest tez LG 227WT widziałem i jak na matrycę B-TN (TN III) to naprawdę jest niezły ;)

Możesz powiedzieć gdzie i jak miałeś możliwość testować ten monitor skoro w żadnym sklepie go nie ma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi