Skocz do zawartości
Creer

Wyciszenie Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam zwykla obudowe Midi 4 kieszenie 5,25", dwie kieszenie z przodu sa puste a w ich miejsce jest wstawiona siateczka. Z tylu posiadam jeden wentyl arctic cooler pro wyciagajacy powietrze i taki sam umieszczony na procesorze ktory dmucha na radiator - wentylatorki te maja wymiary 80mm oraz posiadaja termodiode ktora dostosowuje predkosc w zaleznosci od temperatury (nie posiadam regulacji mechanicznej ani programowej).

Dodatkowo na samej gorze zasilacz ktory jest nieslyszalny.

Teraz conieco o temperaturach i obrotach:

Temp. CPU idle: 33-35 st

wentyl na cpu: 1700-1850 rpm

Temp CPU stress: 37-42 st max

wentyl cpu: 1900 rpm

Predkosc wentylatora z tylu obudowy waha sie w granicach: 1850-2100 rpm

Bude mam zawsze zamknieta.

Do rzeczy... o ile nie slysze wentylatorow na cpu oraz w zasilaczu o tyle slyszalny jest ten z tylu obudowy, nie mam rzadnych kratek (wyciete) mimo to wyraznie slychac przeplyw powietrza (szum).

Chcialbym zredukowac to zjawisko kupujac dodatkowe wentylatory 120mm. Ze wzgledy na budowe mojej starej juz obudowy z tylu nie zmieszcze 120-tki i zastanawialem sie nad umieszczeniem jej na panelu bocznym (tym zdejmowanym) na wysosci - tuz pod zasilaczem.

Mam watpliwosci czy to bedzie skuteczne rozwiazanie czy 120mm ktora bedzie wyciagala powietrze z obudowy w tym miejscu nie zakloci (zwiekszy rpm) pracy wentylatorow na cpu i z tylu obudowy?

Dla lepszego zrozumienia problemu zalaczam obrazek przedstawiajacy wnetrze mojej obudowy.

Bede wdzieczny za wszelkie porady i sugestie.

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Piotrek

Edytowane przez Creer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że całkiem rozsądnym byłoby nabyć wcale nie taką znowu drogą obudowę z dwoma miejscami na 120mm wentylatory. Którąś z serii Elite CoolerMastera można nabyć na Allegro i nie tylko już poniżej 120zł.

Z hałasem jest poza tym tak, że Tobie się wydaje, że zasilacz jest niesłyszalny, podczas gdy najnormalniej w świecie zagłusza go wentylator wyciągający z obudowy. Piszesz też, że wentylator na procesorze jest cichy - podobna sytuacja. Do tego dochodzi odgłos pracujących dysków i cewek (zdarza się), więc to nie taka prosta sprawa.

Rozwiązanie z wentylatorem 120mm umieszczonym na bocznym panelu - nad procesorem jest kiepskim pomysłem, bo będzie wyciągać chłodne powietrze znad coolera CPU.

Rozważ zmianę obudowy. Obudowy niemarkowe z miejscami na 120mm wentylatory z przodu i z tyłu powinieneś też móc znaleźć na Allegro za nieco niższą niż Elite cenę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, chcialem gdzies wmontowac 120mm na niskich obrotach 5-7V, z tylu jest tylko miejsce na 80mm.

Wymyslilem takie rozwiazanie:

Dołączona grafika

Opis:

- wentylator 120mm z przodu w 2 zatokach 5,25" pod dvd, nad dvd wyjeta zaslepka

- zmiana biegu wentylatora tylniego na nadmuch do wnetrza obudowy

- zasilacz - obieg powietrza bez zmian

I teraz co sadzicie o takim rozwiazaniu? czy bedzie ono skuteczniejsze od tego co mam teraz tzn. wentyl na tyle 80mm wyciagajacy powietrze z budy z przodu 3 wyjete zaslepki bez wentyla (powietrze swobodnie sobie przez nie wplywa do wnetrza obudowy.

Dołączona grafika

Ktore rozwiazanie lepsze, dodam ze nie mam kasy na kupno nowej obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie bez sensu takie rozwiązanie, najlepiej byłoby wsadzić tą 120mm z przodu na dole aby wciągała zimne powietrze przy okazji schłodziłoby to trochę dysk.

W takim wypadku obieg powietrza w bydzie będzie tylko na górze imo troche bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę znaleźć tego opracowania, ale zrobiono badania, z których wynika, że wentyl z tyłu wyciągający i z przodu wciągający to podstawa.

Dalej. nie podałes co to za proc. Jak dla mnie te temperatury wcale nie przerażają. Z mojego doświadczenia 50 stopni, to nie tak wiele dla układów krzemowych, nie wliczając w to dysku.

Daj z przodu 120, żeby wciągał. Moż\e ci się uda tak pokombnować, żeby był nizej.

NAjwazniejsze jest solidne wyciąganie tam z okolic procesora i grafiki.

Ale przy tych tempach to nawet jak wywalisz ta 80 to bedzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU to Sempron 2600+ @ 2010MHz

...zaczynam rozwazac zakup obudowy ok 150 zl np > Sharkoon Rebel 9... moze sie ktos o niej wypowiedziec?

Z tylu w obecnej obudowie nie wrzuce 120 bo sie nie zmiesci :(

co z tego ze bedzie 120 tloczylo jak 80 nie zdola wypompowac ogrzanego powietrza... mam wrazenie ze teeraz wlasnie sie tak dzieje mimo ze nie mam zadnego wentylatora wciagajacego z przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij dysk z koszyka i połóż na gąbce jakieś... Od razu będzie ciszej

Powycinaj wszystkie kratki pod wentylatorami (po swojej budzie wiem, że to pomaga :D )

Moim zdaniem cichy komputer to komputer z wentylatorami puszczonymi na 5v;) Zastanów się nad tym:P Puść wszystko na 5v, wytrzyma to fajnie, nie to zmień chłodzenie na procku. Swego czasu na box@5v trzymałem s64 2500@1800mhz i tempy do 50 stopni dochodziły, przynajmniej czujniki tyle wskazywały i radiator był letni;) A w budzie miałem 2 wentylatory(procek i zasilacz 80mm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos tu budę colermaster propnowal elite 331/330 Mam taka, jest ok. Dysk najlepiej na gumkach. Poszukaj na forum pclab jest watek o wyciszaniu. Najwazniejsze to zlokalizuj co najbardziej halasuje i od tego zacznij. Jesli wetyl 80 z tylu, to znajdź jak mu tc wylaczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Creer, Twoja propozycja miałaby sens, gdyby istniały oddzielne dwa korytarze powietrzne dla obu obiegów. A że tak nie jest to nici z całego pomysłu, bo powietrze się będzie mieszać i tylko lokalnie będzie wymuszony przepływ powietrza, które na wysokości procesora chyba będzie przeciwny do tendencji poruszania się powietrza w obudowie.

Jeśli wolisz Sharkoon Rebel 9, to bierz :) Miej tylko w świadomości, żeby nie brać modelu z bocznym wentylatorem 250mm (myślimy o ciszy, prawda?) oraz to, że w środku zrobi się szybko składzik na kurz. W tej budzie otwory w bocznym panelu są na tyle duże i liczne, że kurz bez problemu będzie wpadał do środka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi