Skocz do zawartości
moskil

Dodawanie Kolorow Do Starych Czarno Białych Zdjec

Rekomendowane odpowiedzi

Odzyskiwanie kolorów... automatycznie ... nie wiem czy znajdziesz taki program, po odcieniach szarości ciężko ocenić jaki to był kolor.

Można takie zdjęcie pokolorować. Na przykład w Photoshopie najłatwiejsza opcja to zaznaczanie poszczególnych obszarów (technik zaznaczania jest mnóstwo, lasso, szybka maska, piórko...) i potem za pomocą warstw korekcyjnych (np Hue/Saturation z zaznaczonym Colorize) nadawać kolory poszczególnym elementom :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w realnym środowisku w którym to zdjęcie było robione przecież kolory były... po prostu film nie rejestrował kolorów więc "odtworzenie" pasuje.

Ale skoro wiesz, że niebo jest niebieskie, trawa zielona a skóra.... skórzasta ... to jesteś w stanie sobie poradzić :) Oczywiście z kolorami ubrań itp musisz strzelać jakie wtedy były kolory (możesz zrobić dowolne) :)

Na szybko:

Dołączona grafika

Edytowane przez barat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Moze cos z tego bedzie, ale nie jest to takie proste, zdjecia maja ponad 40 lat, sa male i zniszczone, kontury niewyrazne, fotki robione lustrzankami dostępnymi w polsce w latach 60' pozostawialy sporo do zyczynia :/ szczegolnie wielkosc 5x8 cm, a musze z nich zrobic przynajmniej format 10x16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorzej będzie z tym skalowaniem w górę, chociaż... jak to zeskanujesz dobrym skanerem to chyba powinno dać radę:)

Poza dodawaniem kolorów czeka Cię pewnie poprawa jakości zdjęcia ... jak masz dużo tych fotek to... życzę miłych godzin przy Photoshopie :)

Edytowane przez barat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barat napisał(a):

Ale w realnym środowisku w którym to zdjęcie było robione przecież kolory były... po prostu film nie rejestrował kolorów więc "odtworzenie" pasuje.

Ale skoro wiesz, że niebo jest niebieskie, trawa zielona a skóra.... skórzasta ... to jesteś w stanie sobie poradzić :) Oczywiście z kolorami ubrań itp musisz strzelać jakie wtedy były kolory (możesz zrobić dowolne) :)

no wiesz, ręcznie w fotoszopie to ja jestem w stanie wszystko zrobić i mi akurta tego pokazywać nie musisz... Chodziło o program który zrobi to automagicznie :)

ps. skąd wiedziałeś że mam niebieskie ściany w pokoju? :lol:

Martinii napisał(a):

Ostatnio koledze z pracy poprawialem zdjecie:

Nie jest to coprawda typowe dodawanie kolorow, ale dodalem do zdjecia czarno-bialego lekka sepie.

lekką sepię to można z czarnobiałego 2 kliknięciami.. po prostu wystarczy przemapować odcienie szarości na odcienie rudego koloru i wsio. Co innego zmienić jednym ruchem kosy całe zdjęcie a co innego kolorować fragmenty. Zresztą przecież są kolorowane filmy jak chociażby "sami swoi"... Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PelzaK napisał(a):

Zresztą przecież są kolorowane filmy jak chociażby "sami swoi"...

Ta, tylko to jest robione metoda polautomatyczna - definiuje sie mape kolorow dla kazdej sceny, automat robi swoje w oparciu o owa mape, a potem sie jeszcze wprowadza poprawki recznie. W nastepnej scenie od nowa to samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyklad tego co zrobilem, te fotki byly akurat w dobrym stanie, robilem tylko niewielkie korekty.
Moze nie wyglada to zbyt dobrze ale robilem to pierwszy raz Dołączona grafika
Korekty wykonywalem corelem, a kolorowanie photoshopem

Edytowane przez moskil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja_Jacek napisał(a):

Taki program nie istnieje ,jest to po prostu nie możliwe .Jedyna rada to photoshop i samemu kombinować z barwami .

a gdzie ja napisałem że możliwe? :wink: czytanie ze zrozumieniem sie kłania?

Z drugiej strony, widać istnieją narządka które to wspomagają dosyć dobrze jak chociażby to powyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi