Skocz do zawartości
mIrr

Testy GeForce 5600 i 5200 na toms hardware

Na jakiego producenta wydasz swoje pieniazki ;)  

1. 1. Na jakiego producenta wydasz swoje pieniazki ;)

• nVdia
      5
    • Ati
      13

Rekomendowane odpowiedzi

Jescze kilka dni temu wachalem sie miedzy gf 5600 ultra a radeonem 9600. Szkoda ze nVidia tak zawalila sprawe ze srodkowym akceleratorem w kazdym z testow r9500 pro jest od niego szybszy (a co dopiero r9600) Natomiast mile zaskoczenie od 5200, ktory wykazuje spora przewage nad r9200 i ma zaimplementowana obsluge dx9 (radeon tylko 8,1) jak jescze tylko bedzie kosztowal te 99$ to bedzie bajer. Widac ze gf5600 okazal sie szajsem ze strony nVidii a Ati skopalo r9200 jednak i tak wszystko wskazuje na rynkowa przewage tego drugiego (chyba ze cena r9600 wyskoczy na jakies 300$ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszloscui planuje zakup karty firmy ATI, chyba ze Nvidia zmniejszy ceny i wprowadzi na rynek jakas zadziwiajaca, zaniewalajaca innowacje techniczna ktora mogla by mnie skusic do zakupu karty opartej na kolejnym g-force czy czyms podobnym. ATI tak w ogole to mogloby spuscic troche ceny bo 2000 PLN to na karte graficzna nie wydam (a tyle trzeba miec kasy by sobie kupic najnowszy model), chyba ze bedzie mozna znowu przemodzic tansza wersje na droższa 8) bez ponoszenia wiekszych kosztow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nvidia trzepie monete i tak na kartach z nizszej polki (mx), tak jak nokia na modelach 3xx0. Mysle, ze o przyszlosc sie nie maja co martwic. Sprzedadza 10000fx 5800ultra i 20mln 5200 i i tak wyjda na swoje. ile osob kupuje karty w wyzszej polki? naprawde niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej dobra nie oszukujmy sie Geforce FX to największa kicha Pamiętacie pierwsze testy FXa? jak miał ok ~2000pkt w 3dmarku2003 (jeszcze nie bylo detek 42.XX) przy czym 9700Pro wyciskał ~4500pkt?? ALE MNIE WQURIWŁA NVIDIA CHOLERNIE! postanowiła dogonić ati oszustwem wypuściła detonatory 42.XX które jakoby by miały wykorzystać w pełni mozliwosci tej karty. Ok wyniki poprawiły sie w 3dm2k3 juz wyciskala ~5000pkt niby wszytsko OK szykuje sie chicor A TAK NAPRWADE TO JEDEN WIELKI WAŁEK!. Szanowna NVidia wiedzac ze nie dogoni juz Ati tak obciela stery ze nastawila je na wydajnosć i wiekszosc detali w np. 3dmarku2003 jak i w innych grach tez uciela! Prosze zobatrzyć :

NIŻSZA WYDAJNO¦Ć I NORMALNE DETALE (41.XX uczciwe stery) :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

WYŻSZA WYDAJNO¦Ć I OBCIĘTE DETALE (42.XX rzekomo maj±ce poprawić wydaność) :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widzicie NVidia to jeden wielki oszust!. Gdyby Ati wykonało taki myk z pewnoścą± na R9700Pro wyciskalibyśmy ~10 000 w 3dmarku2003!. MAM NADZIEJE ŻE NIE DACIE SIE NABRAĆ NA TEN WAŁEK!.

Nie wiem jak sie maj± do tego Detonatory 43.XX ale on już s± chyba bardziej uczciwe co widać na tabelce poniżej choć w±tpie żeby były uczciwe w 100%! myśle że NVidia obcieła je tez ale już mniej tak że nie widać tak bardzo. Prosze zobatrzyć jak Nvidia oszukuje :

Dołączona grafika

NIGDY WIECEJ NVIDI ,NV DO PIACHU!

dobije bardziej :

Dołączona grafika aha FX dostaje w dupe najwiecej i szczególnie właśnie w testach wykorzystujących Pixel Shader 2.0 np. wlasnie w 3dmarku2003 :) ahh już widze ten monopol Ati :) jak dobrze że mam XpertVision 9100 64mb. Tak więc jak widać zero wsparcia z Pixel Shader 2.0 karta w ogóle nie przyszłościowa

ohh byłbym zapomniał :

Dołączona grafika

Lastly, we'll look at the advanced pixel shader test. Using PS1.4, we should see more games feature this level of shading in the very near future.

bye bye NV :) :D :D :D :D :D

Jednym slowem FX w ogole sie nie udal NVidi i bedzie miala przez niego problemy bo nawet moze sprzedadz± troche kart to i tak przegraja z Ati poprostu NVidia bedzie wmawiala ze 3dm2k3 tetsuje na strone Ati a to nie prawda poprostu nic jeszcze nie testuje kart po wzegledem Pixel Shadera 2.0 czyli tego co będzie wygaane/potrzebne w przyszlosci. Narazie Nvidi z FXem moze uda sie przetrwac bez demonstrowania mozliwosci Pixel Shadera 2.0 CZYLI ZNOWU OSZUSTWO! bo bez tego wychodzi mniej wiecej jak 9700pro ale do 9800pro brakuje wiec i tak nie bedzie Liderem :P. W kazdym razie ja licze na recenzentow ze bardzo surowo potraktuj± kiche z Pixel Shaderem i nikt nie bedzie nakrecal ludzi na to gowno...

SORRY ZA TAK NAPISANY POST BO TO SKLADAK MOICH POSTÓW Z OCMASTER A NIE CHCE MI SIE ZMIENIAC/SKRACAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, bo Ci zyla peknie. Oszukiwala obcinaniem detali na 42.68.

Ja w tescie APS 1.4 mam ponad 100 FPS wiec ten test ATI support cos mi smierdzi.

Zreszta tutaj nie chodzi o obcinanie detali ale o zastepowanie vertexow poszczegolnych calymi "płatami", Stad te czarne krechy przez caly ekran. Jakby obcinane byly detale to nie byloby tyle samo FPS. Na tym screenie to widac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...