Defox Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Witam, Zastanawiam się nad wymianą mojego starego, poczciwego athlona 3500+. Posiadam płytę pod AM2 i nie wiem, czy kupić x2 6000+, czy poczekać aż wyjdzie phenom 9550. Wiem, że płyty AM2 obsługują procki pod AM2+. Czym różni się AM2 od AM2+? Od razu zaznaczam, że nie chciałbym zmieniać płyty głównej. Co zrobilibyście na moim miejscu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Co zrobilibyście na moim miejscu?podkrecilbym tego athlona 3500 co masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Defox Pierwsze to zacznij od napisania Sygnatury Jak ludzie beda wiedzieli co masz latwiej bedzie doradzic proste , nie ? To dziala w dwie strony , ktos o podobnym sprzecie bedzie mial problem to pisz do ciebie na pm z zapytaniem itp Co do CPU dla ciebie to poszukaj jakiegos dobrze krecacego sie X2 tak zeby chodzil ponad 3GHz i bedziesz mial luz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Sygnaturka dodana xD Na moim Asrocku za dużo ne wykręcę:/ Regulacja napięcia dla RAMu na tej płytce to Low, Normal, High, Ultra High. Z tego co udało mi się znaleźć w necie wynika, że Ultra High to tylko 1.9V. Na takim napięciu ramy idą max 840MHz :/ Gdy zmieniam dzielnik, mogę wykręcić procka do 2.6, ale wtedy Ram ma 760. Dlatego napisałem o X2. Ewentualnie niższy model, tylko taki, który po małym OC osiągałby 3ghz i więcej. Które się dobrze kręcą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Poszukaj jakiegos x2 5200+ tylko rew.F3.Mnie osobiscie nie chcialo sie szukac i poszedlem na latwizne kupujac za 400zl 6000+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Poszukaj jakiegos x2 5200+ tylko rew.F3.Mnie osobiscie nie chcialo sie szukac i poszedlem na latwizne kupujac za 400zl 6000+ Możesz mi powiedzieć gdzie kupiłeś 6000+ za taką cenę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Na alledrogo koles sprzedawal oem+jakis wentyl po 419zl,a ze mialem niedaleko to podjchalem i wzialem bez wentylka za 400zl.Juz chyba aukacja sie skonczyla,a mial ze 20szt, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Który x2 podkręci się na luzie do 3ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=241043 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Ok. Moj wybór padł na 5600+. Teraz zastanawiam się czy moja zasiłka pociągnie taką konfigurację jaką mam w sygnaturze, z procesorem x2 5600+? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Chieftec ? Powinien sobie dać radę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 No dobra. Jeżeli kupiłbym wersję OEM bez chłodzenia, to mogę założyć na tego procka wentylator od 3500+? Jeżeli nie, to jaki kupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 @Refresh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Przypuszczalnie możesz założyć na ten procesor. Sprawdź po prostu jakie ma temp. po założeniu i będziesz już wiedział czy wyrabia czy nie. Co do innego chłodzenia to może zainwestuj w Pentagram Freezone HP-100 AlCu Lite jego zaleta jest taka iż jest tani ok. 50zł i pasuje do każdej podstawki procesora jakie teraz są i były :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Dzieki za wszystko panowie :) Pomyślałem, że zmienię od razu płytę główną... Wielka okazja do zmiany platformy:D tylko czy się opłaca? Myślałem na początku za jakąś płytką pod AM2 do 250zł i x2 5600+, ktory kosztuje 425zł. Co wybrać za 675 zł? AMD czy INTEL? Proszę o konkretne przykłady płyt i procesorów. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Od siebie mogę polecić leciwego ale poczciwego AC Freezera 64 Pro - jak dla mnie najlepsze chłodziwo na procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 dzięki Dzieki za wszystko panowie :) Pomyślałem, że zmienię od razu płytę główną... Wielka okazja do zmiany platformy:D tylko czy się opłaca? Myślałem na początku za jakąś płytką pod AM2 do 250zł i x2 5600+, ktory kosztuje 425zł. Co wybrać za 675 zł? AMD czy INTEL? Proszę o konkretne przykłady płyt i procesorów. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Intel Pentium E2160 1.80 GHz BOX (LGA775, 64bit) - 251zł DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL (Intel P35) [DDR2, PCI-E] - 395zł lub MSI P35 Neo2-FR (Intel P35) [DDR2, 2xPCI-E] 362.00 I jeszcze Tobie na piwo zostanie. Pomysł z AMD wydaje się być chybionym, chyba że tylko sam procesor zmienisz. Jeśli dojdzie do tego płyta to tak jakbyś platformę całą zmieniał a wtedy to tylko na Intela się przerzucić. Ceny ze sklepu komputerowego znak.pl. Są to ceny przykładowe więc jeszcze coś skubniesz. Widzę, że ram masz więc jego zakup odpada :) jeśli tego E2160 podkręcisz do 3ghz to AMD padnie :) więc odpowiedź znasz chyba już?? Możesz kupić procka selekta, który ma zagwarantowane 3,2ghz lub nawet 3,4ghz wtedy to już będzie bajka. Więc jak widzisz za tą kasę można już coś ciekawego wybrać. Edytowane 12 Grudnia 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Proponuje MSI P35 Neo2-FR/DFI Infinity P35/ Asus P5K-E lub Pro i do tego E2160 i byle do 3ghz bo powyżej czyli między 3ghz a 3,2ghz czy 3,4ghz nie odczujesz w grach czy codziennym użytkowaniu dużej różnicy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Wybrałem Athlona x2 5600+ i Gigabyte GA-M57SLI-S4. Procek będzie kręcony... Czy moj Chieftec (patrz sygnatura) pociągnie taki zestaw? Pytam jeszcze raz bo wcześniej wypowiedziała się tylko jedna osoba. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Tak spokojnie uciągnie taki konfig. Ja mam to co w podpisie proc puszczony na 1,5V i napięcie mierzone na zasilaczu to 12,1V w stresie. A ja zadam Tobie pytanie. Skoro już wybrałeś to po co się pytałeś co wybrać, AMD czy Intela?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Tak spokojnie uciągnie taki konfig. Ja mam to co w podpisie proc puszczony na 1,5V i napięcie mierzone na zasilaczu to 12,1V w stresie. A ja zadam Tobie pytanie. Skoro już wybrałeś to po co się pytałeś co wybrać, AMD czy Intela?? Ja tylko chciałem przeczytać propozycje... Od tego jest chyba forum, co nie? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Phenony bedą już niedługo tanie więc wtedy sobie taki kupie i będziecie w tyle :) HAHAHAH z waszymi dualcorami i DEFOX zrobi to samo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) No nie wiem, poczytaj sobie konkurecyjny portal komputerowy (adres podam ci na PW jak chcesz) gdzie został przeprowadzony AMD Phenom 9900 pomiędzy Core 2 Quad. Intel bije większości testach tego Twojego Phenoma Sory za OT Edytowane 14 Grudnia 2007 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 no ale wiesz ze cena INTELA raczej troszke wyższa :P Jak PHENOM będzie za 4-5 stów to będzie lepszy względem cena/jakość i to dużo lepszy od intela no i oczywiście jak wprowadzą poprawioną wersje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 no ale wiesz ze cena INTELA raczej troszke wyższa :P Jak PHENOM będzie za 4-5 stów to będzie lepszy względem cena/jakość i to dużo lepszy od intela no i oczywiście jak wprowadzą poprawioną wersjeGdyby babcia wąsy miała to by dziadkiem była <_< Na razie w sprzedaży są tylko kulawe Phenomy praktycznie bez OC a kiedy będą poprawione wersje nie wiadomo , nie wiadomo też w jakiej cenie i jak na to zareaguje Intel. Na chwile obecną Quady od Intela kosztują 700zł a AMD 800zł (więc gdzie ta wyższa cena :lol2: ) w dodatku te pierwsze mają duży potencjał OC więc na chwile obecną wybór jest prosty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21szpak Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) wszystko juz wiadomo nowa wersja B3 ma byc na poczatku lutego wsio lub jak najszybciej sie da tak powiedzial Dirk a AMD Edytowane 14 Grudnia 2007 przez 21szpak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 jak na razie x2 ja poczekam na technologie 45nm w wydaniu amd i wtedy zobaczę czy warto przejść na phenoma na to sobie zostawie nawet dwa lata aż mi się całkiem x2 znudzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Co do tego że narazie lepszy jest intel to się zgodzę i jeśli Phenomy będo kosztować tyle samo co Quady to teżsię zgodzę że sięnie opłaca! Ale jeśli bedąmiały dużo niższą cenę np: na poziomie 500zł to będą nie do pobicia :) Bo testy pokazują że wcale aż tak do [gluteus maximus] nie są i mała różnica w stosunku co do wydajności względem intela im nie przeszkodzi! Tylko aby AMD poprowadziło dobrą politykę cenowąi będzie HIT!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) Ja tylko chciałem przeczytać propozycje... Od tego jest chyba forum, co nie? <_< Zgadza się. Tylko, że najpierw piszesz co wybrać AMD czy Intela a za "chwilę" piszesz, że wybrałeś AMD o to mi tylko chodziło :) Twój wybór i nikt nie zamierza się z Ciebie nabijać. Dobra koniec z tym. Phenony bedą już niedługo tanie więc wtedy sobie taki kupie i będziecie w tyle :) HAHAHAH z waszymi dualcorami i DEFOX zrobi to samo :) Tak tylko chyba zapomniałeś, że Core2Duo jak i Quad są na rynku już od ponad 1,5roku więc jak na nowość, którą AMD wypuszcza to kiepsko się phenom prezentuje. To ja też coś napiszę żeby się pośmiać, kup sobie phenoma nawet najbardziej wypaśnego jaki będzie na rynku, do tego kup sobie super wypas płytę złóż to i jak w czwartym kwartale 2008r. wyjdzie nowy procek od Intela ze zintegrowanym kontrolerem pamięci w procku (Nehalem) to się wogóle nie będziesz przyznawał do tego co masz HAHAHAHA. I jak?? Zadowolony?? :lol2: Jak widzisz nie należy się naśmiewać z tego co ludzie kupują i co mają. Pozdrawiam :wink: Edytowane 14 Grudnia 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...