Skocz do zawartości
gaz

Nowy KT400A

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj nastąpiła oficjalna premiera najnowszego chipsetu - VIA Apollo KT400A

Sercem nowego układu jest kontroler pamięci o nazwie FastStream64, który w połączeniu z powiększoną tablicą bufora przyczyni się do zredukowania czasu zwłoki w kontrolerze. Według producenta, nowy chipset VIA KT400A ma przyśpieszyć pracę systemu o ponad 10% (w porównaniu do poprzednika), szczególnie w aplikacjach 3D.

[..]

Uwazacie ze zagrozi on pozycji Nforce2 czy mimo dobrych parametrow przeleci bez echa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musiałby być bardzo tani a w to nie wierzę. tym bardziej że np. chaintecha mATX na nF2 kosztuje poniżej 400zet. no chyba że pcchips i mercury będą produkować tanie płyty na kt400a :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekaw jestem co to bedzie za mobo za 400pln? pewnie jakis szajs

a twoja kosztowala 480pln i jest najlepsza

to za 400pln sa niezle plyty solteka,schuttle,DFI ,nawet msi i gb cos w tych cenach oferuje,choc juz nie tak dobre jak tamte :-P

a nf2 to tak choler-nie tani ze ja nie moge,chyba se trzy na zapas kupie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB ja ciebie rozumie tylko wiesz te kT400A to jest nowosc i na poczatku nie bedzie taki tani jak piszesz ( tak mi sie wydaje ), nie mowie tu tylko o mobo Abit'a bo wiadomo ze one sa drogie ale tez i dobre.hihihi

jak ktos kupuje nowosci to znaczy ze go na to stac,albo ze jest glupi

cena mobo zalezy od producenta a nie via,bo via pewnie puszcza chipsety po tej samej cenie,to producenci musza jakos pozbyc sie zapasu

taka jest kolej rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boshe, płyty na kt400a będą kosztowac tyle co teraz kt 400 a ceny beą spadac... (kt400 bedzie tansze) :) Nie wazna jaka bedzie cena bo n pewno nei bedzie jakaś oszałamiająca a wydajnośc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh wy się zastanawiacie czy Via będzie lepsza od NForce2 a ja weszłem na strone SiS i mnie zgięło. Nie dawno SiS wypuścił układ 746FX (płyt na tym układzie w polsce jeszcze nie ma) a tu już jest SiS748 z pełną obsługą DDR 400 AGP x8 itd na reszcie będzie z czego wybrać kupując płytka pod AMD :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma SiS czego KT400 nie ma hm no może wysoką wydajnośc 746FX bije na głowe VIA. I żeby było ciekawiej to testowana w Ocbenchmark płyta była z ECS czyli jak na tym układzie zrobi MOBO jakiś porządny producent to będzie coś :D . A pozatym nie chodzi tyle o co ma a co nia ma ale o konkurencje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zainteresowany plyty microATX na ktore teraz jest moda na zachodzie.

Wydajnosc taka sama, mniejsze, srednio jedynie 3PCI (tak naprawde to na co komu wiecej) a dzieki temu cena nizsza srednio 100-150zl

np wydajny nForce2 dzieki temu jest juz po 420zl...

Niestety w Polsce najwiecej jest microATX od ECSa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma SiS czego KT400 nie ma hm no może wysoką wydajnośc 746FX bije na głowe VIA.

nie wiem jak wam ,zle dla mnie stwierdzenie "bije na glowe" kojarzy sie z duza roznica i w takim kontekscie nf2 nie bije na glowe(wydajnoscia) nawet kt266a ,a w trybie dual nie bije nawet siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajnosc taka sama, mniejsze, srednio jedynie 3PCI (tak naprawde to na co komu wiecej) a dzieki temu cena nizsza srednio 100-150zl

widzisz ja jestem troche odmiennego zdania, na plytach mikro jest wszystko upchane jedno na drugie, pozniej sie robi balagan z kablami np., jak dla mnie 3 PCI to jest stanowczo za malo, ale dobrze ze je robia bo sa ludzie o innym zdaniu niz ja, a sprzedarz ich i tak wplynie na spadek cen innych mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze Asrock - na takim będe składał :) zobaczymy co to jest warte - myślałem jeszcze o VIA Eden ale Asrock jest lepszy - wsadze D1000 i 512MB na DDR333 i spokój - do pracy , filmów wystarczy a do gier to mój ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...