Nexiu Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Witam. Postanowilem wczoraj przesiąść się z Arch Linux na Windows XP. Konkretniej - Tweaked XP 2.0 ktory jest prekonfigurowany, posiada dodatkowe sterowniki, wylaczone niepotrzebne uslugi itp. Pliki instalacyjne skopiowaly sie prawidlowo. Problemy zaczely sie podczas restartu instalatora. Mianowicie, pojawil mi sie blue screen z kodem: 0x0000007B Wg. Microsoftu jest to blad zwiazany z dyskiem twardym i moze byc spowodowany wirusami w MBR albo zlym sterownikiem. Wczoraj od godziny 13 probowalem sobie z tym poradzic ale nie dalem niestety rady, dlatego prosze Was o pomoc. Oto jak staralem sie rozwiazac problem: 1. Z konsoli odzyskiwania systemu wpisalem chkdsk /p 2. Usunalem wszystkie partycje i sformatowalem je jako NTFS przy pomocy GParted Nie pomoglo, dlatego uzylem niezmodyfikowanej plytki z Win XP Pro SP2. Intalator uruchomil sie ponownie bez problemow. Zainstalowalem wiec ten "czysty" windows w katalogu C;\WINXP, a niedzialajaca instalacje mam w katalogu C:\Windows (w chwili obecnej posiadam tylko jedna partycje). Probowalem skopiowac pliki z katalogow inf i driver cache z katalogu C:\WINXP do C:\windows zaraz po skopiowaniu ich na dysk przez instalator. Niestety nie dzialolo. Probowalem takze zastapic plytke w locie, tzn uruchamialem instalator z "czystej" kopii i podczas zaladowania wszystkich sterownikow urzadzen zmienic plytke na tweaked xp, ale wystepowal blad, chociaz sam watpilem, czy to sie powiedzie, poniewaz tweaked xp wykrywal moj dysk. Plytka instalacyjna jest w porzadku, poniewaz w sobote instalowalem system z tej plyty na innym komputerze. Postanowilem takze zaktualizowac bios, niestety to nie pomoglo. Dane techniczne: Laptop Aspire 5100 Pl glowna na chipsecie ATI HDD: Hitachi Travelstar 5K160 (HTS541612J9SA00 (120 GB)) Mam nadzieje, ze znajdzie sie ktos z wiedza wieksza od mojej albo z jakims pomyslem. Bo mimo, ze udalo mi sie zainstalowac "czysta" wersje systemu, to jednak zalezy mi koniecznie na instalacji tamtej. Pozdrawiam Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Nexiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Dysk jest na ATA czy SATA . Co do problemu - wygląda jak by ta wersja XP nie miała sterów SATA albo miała je uszkodzone . W trakcie instalacji ( na samym początku ) powinien się pojawić ekran z informacją czy chcesz zainstalować inne sterowniki do HDD , kliknij tak i wrzuć cd/dyskietkę ze sterami od dysku . Może to pomoże . A co do tego drugiego komputera - jaki tam był dysk ( ile GB , jaki typ interfejsu ) . PS. :legal: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexiu Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Moj dysk jest na SATA, tamten tez byl na SATA i mial pojemnosc afair 200gb. Problem w tym, ze mam laptopa, wiec wlasne sterowniki wejda tylko w gre jezeli da sie wysunac tacke cdromu podczas instalacji. Tyle tylko, ze najpierw musze znaleźć sterowniki do tego dysku.. a z tego co szukalem to nigdzie ich nie moglem znaleźć. Is that legal? Niestety nie, jest kradziony.. Mam nadzieje, ze to nie spowoduje braku checi pomocy z Waszej strony? Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Nexiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexiu Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Temat nieaktualny, prosze o jego usuniecie / zamknięcie. Problem sie nie rozwiązał, zainstalowałem linuksa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...