Kleofas Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam, Moja płyta główna (Abit Fatal1ty F-190HD) źle domyślnie odczytuje ustawienia pamięci RAM (Patriot 6400 800MHz 4-4-4-12 2.2v) , i muszę je ustawić ręcznie. Niestety, nie mam pojęcia jak ustawić dodatkowy parametr tRFC jakiego wymaga płyta główna. "Domyślnie" jest ustawiony na 21. Jakieś pomysły? Pozdrawiam i dzięki, M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 21 to chyba powinien miec tRC, a tRFC ~2x wiecej. Mowie oczywiscie o standardowych wartosciach bo mozna zawsze zjechac nizej ze wszystkimi [; W sumie przydalaby sie sciaga dla pobocznych timingow ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kleofas Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 21 to chyba powinien miec tRC, a tRFC ~2x wiecej. Mowie oczywiscie o standardowych wartosciach bo mozna zawsze zjechac nizej ze wszystkimi [; W sumie przydalaby sie sciaga dla pobocznych timingow ;] tRFC, dokładnie refresh cycle rate. W instrukcji jest na obrazku np. 20 (przy pozostałych wartościach 5-5-5-15) Może to 20 to suma 5 i 15...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Jak jest stabilnie na 21 to ok. Mozesz sprobowac takze na 19, bo widze, ze masz niziutkie taktowanie. Hint - trfc powinno byc liczba nieparzystą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Hint - trfc powinno byc liczba nieparzystą ;) nieparzysta jest stabilniejsza?? z tego co widziałem to ludzie maja parzyste też i dobrze im sie kręcą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 nieparzysta jest stabilniejsza?? z tego co widziałem to ludzie maja parzyste też i dobrze im sie kręcą. Równie stabilna, a czesto takze wydajniejsza :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...