Skocz do zawartości
9toml

Problem Z Pamieciami

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam problem z pamieciami. posiadam dwie kosci1GB DDR2 800 Goodram, płyta głowna asus p5b. problem wyglada nastepująco: kiedy mam włozone obie kości (nie zaleznie od tego czy na czarne czy na zolte sloty czy na przemiat na czarnym drugi na zoltym) to komp dziala niestebilnie tzn. raz chodzi bez problemu a na nastepny dzien non stop wyskakuje niebieski ekran i komunikat bledu... jak wyciągne jedną kosc to dziala bez problemu - zadnych bledow. sprawdzalem dwie kosci z osobna memtestem i nie wykazal zadnych bledow. natomiast kiedy sprawdzam obie kosci naraz to raz wykazuje bledy raz nie. Juz nie wiem o co chodzi.. z gory dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie na RAM jakie ?

Jakie timingi ustawiłeś ?

probowalem sie bawic w biosie i ustawialem najnizsze mozliwe wartosci napiecia (takie jak byly podane na stronie w opisie owych pamieci goodram) ale nic to nie dalo, dzialal tak samo jak na automatycznych ustawieniach tak ze teraz mam ustawione na auto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze 5 kg :> Ustaw glowne timingi na 5-5-5-15 i napiecie 2.1v

gdzie sie ustawia te timingi? nie moge znalezc takiej opcji w biosie.. napiecie jak daje na 2.1V to zaznacza mi je na czerwono w biosie pozniej jak chce uruchomic kompa to wyskakuje overclocking field

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi