Skocz do zawartości
michu_roztocz

Chłodzenie Na Gf7600gs Pcie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar wymienić chłodzenie mojej 7600GS, bo po modach ma często około 100*C w stressie na Zalmanie. Niestety Accelero odpadają, bo mam z boku obudowy wiatraki i między kartą a wiatrakiem jest jakieś 2,5cm. Co myślicie o tym? Nie chciałbym wydawać więcej jak 130zł.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam AS5. Chcę kupić chłodzenie również na przyszłe karty, a ten Zalman w trybie pasywnym powinien być wydajniejszy od obecnego, zwłaszcza że mam dwa wiatraki 120mm z boku budy wiejące na kartę.

Inna sprawa, że obecny zalman prawie wcale nie jest dociśnięty to karty i w sumie nie wiem co z tym fantem zrobić. Do tego jest głośny jak cholera - nie wiem kto powiedział, że Zalmany są ciche. Chcę wymienić i już :wink:

Edytowane przez michu_roztocz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Accelero odpadają, bo mam z boku obudowy wiatraki i między kartą a wiatrakiem jest jakieś 2,5cm.

Poza tym, powszechnie wiadomo że S2 raczej ciężko zamontować na 7600GS nie mówiąc już o S1 więc sorry, ale dzięki za takie rady.

W kwestii wydajności - wymieniony przeze mnie Zalman ma wydajność porównywalną z HG-03, który - IMO - jest zrobiony bardziej dla szpanu, niż dla wydjności. Ma zbyt gęsto zasiane finy radiatora przez co może trzyma dobrze temperatury, ale potem powoli je opuszcza. Taka konstrukcja sprawdziłaby się w chłodzeniu aktywnym, a nie pasywnym - takie moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie przeczytałeś też, że chcę to chłodzenie założyć na przyszłe karty? Bez moda mam do 53*C na niewygrzanej paście, więc zmiana coolera i tak się przyda. XC70 i pochodne są za słabe - chcę coś wydajniejszego. Gdyby Accelero weszło na moją kartę/do mojej obudowy nie byłoby rozmowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziałem, że będę go pakował do high-endowych kart - ten Zalman nie jest dla nich przeznaczony. Ja sam nie kupuję kart z tego segmentu, więc to raczej nie będzie problemem. Jeżeli nikt nie ma innych propozycji, to rozumiem temat za zamknięty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi