jaan Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam! Powoli sie nastawiam na zmiane procesora z kulejacego semprona 2800+ na AM2. Myslalem poczatkowo o x2 na brisbane ale natrafilem na cos takiego: Opteron . Dodam ze sprzet sluzy mi raczej do rozrywki ;) Jest jakis sens wogole interesowac opteronem w takiej sytuacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Generalnie dodatkowy cache L2 może lekko przyśpieszyć działanie programów ( w stosunku do X2 taktowanego takim samym zegarem ). Do tego procesory serwerowe są tworzone z najlepszych fragmentów płyt krzemowych , więc możliwe że będzie się dobrze kręcił . X2 Brisbane swego czasu był hitem ( rewelacyjne OC , 65 nm ) ale się okazało że jego cache pracuje z połową prędkości rdzenia . Skutkiem czego X2 3600+ 65 nm był wolniejszy niż 3600+ 90 nm Windsor . Obecnie 90 nm Windosory EE wydzielają tyle samo ciepła co 65 nm Brisbane , do tego rewizja F3 to dobry materiał do OC . Więc albo ten Opteron albo X2 3800+/4000+ 90 nm EE w rewizji F3 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Tylko trzeba wziac poprawke ze x2 3800+/4000+ F3 sa slabo dostepne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam! Powoli sie nastawiam na zmiane procesora z kulejacego semprona 2800+ na AM2. Myslalem poczatkowo o x2 na brisbane ale natrafilem na cos takiego: Opteron . Dodam ze sprzet sluzy mi raczej do rozrywki ;) Jest jakis sens wogole interesowac opteronem w takiej sytuacji? Taa, szczególnie rozrywkowy pobór mocy ma ten Opteron - ło, matko - 103W :D trochę dużo. ja bym inwestował w X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...