Skocz do zawartości
jaan

Wymiana Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Powoli sie nastawiam na zmiane procesora z kulejacego semprona 2800+ na AM2. Myslalem poczatkowo o x2 na brisbane ale natrafilem na cos takiego: Opteron . Dodam ze sprzet sluzy mi raczej do rozrywki ;)

Jest jakis sens wogole interesowac opteronem w takiej sytuacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie dodatkowy cache L2 może lekko przyśpieszyć działanie programów ( w stosunku do X2 taktowanego takim samym zegarem ).

Do tego procesory serwerowe są tworzone z najlepszych fragmentów płyt krzemowych , więc możliwe że będzie się dobrze kręcił .

X2 Brisbane swego czasu był hitem ( rewelacyjne OC , 65 nm ) ale się okazało że jego cache pracuje z połową prędkości rdzenia .

Skutkiem czego X2 3600+ 65 nm był wolniejszy niż 3600+ 90 nm Windsor .

Obecnie 90 nm Windosory EE wydzielają tyle samo ciepła co 65 nm Brisbane , do tego rewizja F3 to dobry materiał do OC .

Więc albo ten Opteron albo X2 3800+/4000+ 90 nm EE w rewizji F3 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Powoli sie nastawiam na zmiane procesora z kulejacego semprona 2800+ na AM2. Myslalem poczatkowo o x2 na brisbane ale natrafilem na cos takiego: Opteron . Dodam ze sprzet sluzy mi raczej do rozrywki ;)

Jest jakis sens wogole interesowac opteronem w takiej sytuacji?

Taa, szczególnie rozrywkowy pobór mocy ma ten Opteron - ło, matko - 103W :D trochę dużo. ja bym inwestował w X2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi