piotrek Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 czy widzial ktos nowy bios bazujacy na linuksowym jądrze FirstBIOS (jakies zdjecia , oceny tego) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 pisze slysze :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 czy widzial ktos nowy bios bazujacy na linuksowym jądrze FirstBIOS (jakies zdjecia , oceny tego) Chodzi ci zapewne o LinuxBIOS, który (podobnie jak inne opensource'owe projekty zastępczego firmware'u dla x86: OpenBIOS i FreeBIOS) jest w tej chwili jeszcze w dość wczesnym stadium rozwoju i rusza tylko na wybranych modelach płyt. Jeśli chodzi o sam LinuxBIOS to niezabardzo jest tu nad czym się rozpisywać - zamiast biosu jest odpowiedni firmware zbudowany na jądrze linuksa - więc nie wiem jakie zdjęcia chciałbyś zobaczyć. Projekt ma sporo zalet - start w pare sekund, można dobrze dostosować go do swoich potrzeb. Jednak to się przydaje głównie np. w serwerach i terminalach bezdyskowych, a ludziom bardziej przydatny byłby FreeBIOS (klasyczny biosik) albo OpenBIOS (implementacja OpenFirmware) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 A jednak rzeczywiscie Phoenix zrobił coś takiego, tylko ciekawe jaki producent użyje 32 megabitowej kości z biosem !? Poza tym szukałem źródeł tego biosa i nie znalazłem (skoro jest na linuxie to obowiązuje go gpl). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 chodzilo mi o cos innego graficzny bios umozliwiajacy nawet korzystanie z netu http://newsroom.chip.pl/news_26613.html tu jest troche napisane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 Wlaśnie o tym mówiłem w moim drugim poście tylko zapomniłem tego napisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 ale podobno tam wystarczy nawet 2 mb zastanawiem sie czy to kiedys bedzie w zwyklych pc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cherry Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 E tam, ja chcę mieć openfirmware zamiast biosa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...