Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy widzial ktos nowy bios bazujacy na linuksowym jądrze FirstBIOS (jakies zdjecia , oceny tego)

Chodzi ci zapewne o LinuxBIOS, który (podobnie jak inne opensource'owe projekty zastępczego firmware'u dla x86: OpenBIOS i FreeBIOS) jest w tej chwili jeszcze w dość wczesnym stadium rozwoju i rusza tylko na wybranych modelach płyt. Jeśli chodzi o sam LinuxBIOS to niezabardzo jest tu nad czym się rozpisywać - zamiast biosu jest odpowiedni firmware zbudowany na jądrze linuksa - więc nie wiem jakie zdjęcia chciałbyś zobaczyć. Projekt ma sporo zalet - start w pare sekund, można dobrze dostosować go do swoich potrzeb. Jednak to się przydaje głównie np. w serwerach i terminalach bezdyskowych, a ludziom bardziej przydatny byłby FreeBIOS (klasyczny biosik) albo OpenBIOS (implementacja OpenFirmware)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak rzeczywiscie Phoenix zrobił coś takiego, tylko ciekawe jaki producent użyje 32 megabitowej kości z biosem !?

Poza tym szukałem źródeł tego biosa i nie znalazłem (skoro jest na linuxie to obowiązuje go gpl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...