DYM Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Witam mam problem z dyskiem odkad zrestartowalem komputer i na jednym dysku mam system plikow RAW i niemoge na niego wejsc bo wyskakuje napis "czy zformatować". Zainstalowalem program TestDisk i prubowałem zmienić ten system plikow ale jakos niekapuje jak w tym programie to zrobić :blink: . Moze ktoś pomoże? :) lub zna jakieś inne sposoby zeby naprawić dysk bez kasowania danych :-| Edytowane 12 Grudnia 2007 przez DYM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 W programie Testdisk nie zmienia się systemu plików, tylko naprawia partycje. Musisz po prostu dać podstawowego skana: No log/wybierasz dysk/Proceed/Intel/Analyse/Proceed wyświetli ci listę partycji, które masz w kolorze zielonym. Reszta, coś uwalonego/różniącego się od tego co masz będzie miało prawdopodobnie kolorek biały. Teraz musisz najechać na tą partycję w innym kolorku i przypisać literkę. Systemowa powinna mieć gwiazdeczkę, kolejne partycje ja mam oznaczone jako P-Primary, a ostatnia z końca dysku L-Logical. Jak nie jesteś pewien to pozarzucaj screeny z każdego kroku. Jak nie dasz "Write" na końcu, to mieszać w programie ile chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DYM Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) http://aycu21.webshots.com/image/38380/200...62763285_rs.jpg Zapomnialem dopisać ze jak mi partycja padła do podzieliła sie na prawie połowe :? Dysk 80gb był podzielony na 2 partycje C i D a ten dysk co padł to jest 320gb E , teraz po tym wypadku dysk 80gb ma C i E , a 320gb samo sie podzieliło na D i F . Ale jak zaczołem własnie mieszać w programie TestDisk wtedy znikneła partycja F i została D (320gb). Zmieniłem tą 80gb E na X myslalem ze to cos pomoze i jednak nic to niedało :? A i jakos udalo mi sie zmienić z raw na ntfs i na tym screenie teraz ntfs jest , ale na mieszałem :? udało mi sie odzyskać 100% danych tym programem :D Active@ File Recovery , a ten sluzy do odzyskiwania skasowanych partycyj Active@ Partition Recovery :D Edytowane 15 Grudnia 2007 przez DYM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okzo Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) Troche info nie zaszkodzi na temat partycji NTFS => http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic891920.html Kazdy program do odzyskiwania partycji przeprowadza wlasnie podobne manipulacje ( oprocz szczegolnego sprawdzenia metadanych, w wiekszosci to i nie jest potrzebne), jak podane w tym watku. Trzeba znac na czym stoisz przed tym, jak odpalic jakis program. Bo w kazdym razie program moze byc lepszy lub gorszy, ale sam algorytm tworzenia partycji jest standardem (dla ntfs ich jest 3 ver.) i to jak program potrafi interpretowac odczytana informacje i zalezy jego skutecznosc, lub na odwrot . Edytowane 16 Grudnia 2007 przez okzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...