Skocz do zawartości
Chwileulotne85

Jaki Skaner Bądź Urz.wielofunk. Do Abby Finereadera?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Powoli zaczynam myśleć o pisaniu pracy mag. i chciałbym zaopatrzyć się w tani ale dość dobry skaner(jeszcze lepsza opcja to urządzenie wielofunkcyjne,byle skaner dużo na tym nie tracił) w cenie do 330zł. Najbardziej chodzi mi o jakość skanu z książek(kser książek) aby ich odczyt programem OCR (ABBY Fine READER 9.0) był jak najlepszy i kopiowanie tekstu do Worda przebiegało z jak najmniejszą ilośćią błędów. Także mam pytanie czy do tej kwoty,czyli 330 zł brać tylko skaner,czy może lepiej urządzenie wielofunkcyjne coś w typu Brother 130C. Podkreślę na koneic że priorytetem jest właśnie jakość skanu aby wszystko było jak najdokładneij odczytywane i przesyłane do Worda.Proszę o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, klasyka pisania prac magisterskich ... kopiuj-wklej albo OCR icon_razz.gif

zabrałbym dyplomy co najmniej połowie tzw. "magistrów" bo ich prace to zwykłe plagiaty icon_razz.gif

Gizmo nie przesadzaj i nie rzucaj za bardzo na fale wyobraźni,nie mam zamiaru używać Finereadera po to aby wrzucać gotowe tekstyz książek do pracy magisterskiej,no bez przesady,no chyba że mówimy o jakimś licealnym wypracowaniu.Po drugie jeżeli już by się uprzeć to w dwóch rozdziałach pracy mag. pisze się część teoretyczną,a co za tym idzie umeiszcza się wiele przypisów,często w postaci kilku zdań,i tutaj akurat program tego typu pozwala zaoszczędzić troche czasu,bo i tak w wielu meijscach pracy należy zacytować czasem obszerne części tekstu.

Ja jednak zamierzam go używać po to aby wydobyć jak najdokładniej tekst ze zeskanowanej książki i przerobić ten oto tekst syntezatorem mowy,i następnie wrzucić sobie to wszystko na odtwarzacz Mp3.Wolę bardiej słuchać anizeli czytać,poza tym mając tekst z książki na mp3 można go słuchać praktycznie wszędzie i o każdej porze .Dlatego zzależy mi na dobrym skanie!

Edytowane przez Chwileulotne85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze:

czyjesz sie winny, że sie tłumaczysz?

po drugie:

cytowanie cytowaniem ale nie obejmujące ciagiem p o15 linijek jak się zdarza niektórym cwaniakom :P

po trzecie:

pracuję miedzy innymi na uczelni i wiem jak sie zachowuje typowy postkomunistyczny "student" ... dzięki takim frajerskim zagraniom właśnie ostatnio zaliczenie w pierwszym terminie z pracowni (toksykologia) uzyskało zaledwie 6 z 80 osób :P

po czwarte:

jesłi cytaty w pracy rpzekraczaja20-30% jej objętości to na dobrą sprawę powinno się ją spalic - szczególnie jeśli dotyczy to dyskusji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze:

Tłumaczę się dlatego,iż nie moge bezczynnie patrzeć jak koś stawia tezę ze jestem częścią "magistrów którym powinno się zabrać w przyszłości dyplomy" z tego tylko powodu że napisałem iż program Abby bedzie mi pomocny.To zbyt duże uproszczenie i uogólnienie.

Po drugie:

jak już wcześneij pisałem przypisy stanowią integralną część pracy i możliwość zaoszczędenia chociażby kilku minut na każdym akapicie który i tak musiałbym cytować jest dla mnei ważna,gdyż nie jest moim celem spedzanie jak najwiecej wolnego czasu nad pracą mag.,przyznam że mam ważniejsze rzeczy na głowie, i liczy się każda sekunda.

Po trzecie:

odnosnie tych postkomunistycznych studentów,mam szczęście uczęszczać na taką uczelnię gdzie nia ma dla takich miejsca,a jeżleli już są to tylko do końca 2go semestru.

Po czwarte:

Czy wg Ciebei 20 % przypisów które będa w pracy nie zaoszczędzą w wyraźny sposób czasu?w porównaniu ze zwykłym przepisywaniem??

Po piąte:

Mówie raz jeszcze że ten skaner potrzebny mi po to głownie żeby ; ZESKANOWAĆ TEKST--PRZESŁAĆ TEKST DO WORDA--PRZEROBIĆ NA MP3--PRZESŁAĆ DO ODTWARZACZA MP3--SŁUCHAĆ choćby na Majorce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi