prezes_19 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Witam, mam problem nastepujący, mam na dysku zainstalowanego XP-ka i teraz musze zainstalować Windows Serwer 2003 (potrzebny mi jest do pracy dyplomowej) więc zaopatrzyłem się w co tzreba i przystąpiłem do instalacji, jednak okazało się już po instalacji ze mam nie tą wersje co trzeba i musze ją przeinstalować (Windowsa 2003 Serwer). Teraz mam normalne menu startowe wyboru systemu i moje pytanie, czy jak zaczne instalować nową wersje 2003 Serwer i mu wskaże że ma się instalowac na tej partycji gdzie teraz też jest 2003 Serwer to menu startowe zostanie zachowane czy sie coś pokobluje i Xp-ka nie odpale ??? W zwiążku z tym może zaopatrzyć sie lepiej w jakiś bootloader który po ew. nieudanej instalacji znajdzie mi XP-ka na C: i stworzy menu startowe tak aby można było odpalać Xp lub 2003 Serwer ??? Znacie może jakiś prosty bootloader, który znalazł by tu zastosowanie ??? Za wszelkie rady z góry dzięki i pozdrawiam Edytowane 12 Grudnia 2007 przez prezes_19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Dopisze się jeszcze raz. Poza tym nie ma takiego systemu jak Windows 2003 Serwer... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddmar Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Oj SGJ czemu taki nie pomocny?;) z konsoli naprawczej z płyty XP wydaj polecenia fixboot i fixmbr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 I niby po co ma wydawac te polecenia? Nic nie musi robic poza instalacją systemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_19 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Dopisze się jeszcze raz. Poza tym nie ma takiego systemu jak Windows 2003 Serwer... czepiasz sie szczegółów choć dobrze wiesz o co mi chodzi, tu wszyscy admini tak mają czy tylko Ty :angry: człowiek sie pyta normalnie, a ten ehhh... Oj SGJ czemu taki nie pomocny?;) z konsoli naprawczej z płyty XP wydaj polecenia fixboot i fixmbr. dzięki za odp, jestem z tego zielony z konsolą nie miałęm jeszcze do czynienia ale jakoś se dam rade, pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 A tobie jeszcze o co chodzi? Napisałem chyba wyraznie ze nic nie trzeba robic, a rady z konsolą to sobie mozna.... bo w ogóle te polecenia nie robią niczego co w tym temacie się moze przydac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddmar Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 hm.. a czy przypadkiem po zainstalowaniu znowu win 2003 w bootloaderze nie będzie troche za dużo systemów do wybrania?;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 A co ja napisałem w pierwszym swoim poscie? Poza tym fixmbr i fixboot nie zrobią NIC, bo mbr i bootsector jest taki sam w wszystkich NT 5.x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_19 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) A co ja napisałem w pierwszym swoim poscie? Poza tym fixmbr i fixboot nie zrobią NIC, bo mbr i bootsector jest taki sam w wszystkich NT 5.x masz racje, ale nie dopisze sie a nadpisze w miejsce starego systemu z danej partycji i nic nie trzeba najczęście robić (dziś przetestowane) w bootloaderze sa dalej 2 systemy do wyboru jak były, dzięki i pozdro Edytowane 13 Grudnia 2007 przez prezes_19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...