Skocz do zawartości
K3310pH

Srednica Weza, A Gwinty Na Elementach Ukladu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie z kategorii na co pompa 1/2'' jak elementy w ukladzie maja gwinty 1/4''.

Przymierzam sie do Swiftecha MCP655, ma wyjscie na waz 1/2''. Niestety reszta ukladu ma gwinty: D-Tek Fuzion (1/4''), GPU i NB takze 1/4'', chlodnica znowu 1/4'', rez tak samo.

Wiekszosc gotowych elementow jest z gwintami 1/4''. Sytuacje zmieni dolozenie do kazdego bloku topow z gwintami 1/2'', gorzej z chlodnica czy rezem.

Rozumiem, ze jak gwinty maja 1/4'' to i tak nie ma sensu kombinowac z wezami o srednicy wewnetrznej wiekszej niz 6.25mm, z drugiej strony wszedzie widuje minimum 8mm+, jak to w koncu jest. /Ulzenie/ na calej linii gwintami, wezami i kroccami zmniejszy opory przeplywu, pytanie wiec bedzie raczej czy przykladowo weze 12/16(zalozmy) + gwinty 1/4'' (waskie gardlo) beda mniej tlumic przeplyw niz weze zalozmy 8/10 z gwintami 1/4'' ?

W skrocie czy srednica wewnetrzna weza ma znaczenie zakladajac, ze i tak jeden(lub wiecej) gwintow w ukladzie bedzie z mniejsza srednica niz waz ?

dzieki.

Edytowane przez K3310pH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu bardziej naciągniesz wąż na ten króciec 1/2 cala i po problemie. Zamocz go najpierw we wrzącej wodzie i rozciągnij, wejdzie bez problemu. Nie wiem jaką średnicę wewnętrzną ma ten króciec, ale jeśli dużą to można spróbować wkręcić w niego choinkę NK12 1/4 cala i po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu bardziej naciągniesz wąż na ten króciec 1/2 cala i po problemie. Zamocz go najpierw we wrzącej wodzie i rozciągnij, wejdzie bez problemu. Nie wiem jaką średnicę wewnętrzną ma ten króciec, ale jeśli dużą to można spróbować wkręcić w niego choinkę NK12 1/4 cala i po problemie.

Hm, moze niejasno sformulowalem pytanie, chodzi mi jakie to ma znaczenie pod katem wydajnosci ukladu, naciagnac <bez skojarzen> to ja sobie bede potrafil :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, moze niejasno sformulowalem pytanie, chodzi mi jakie to ma znaczenie pod katem wydajnosci ukladu, naciagnac <bez skojarzen> to ja sobie bede potrafil :D

niewielkie, to ma chlodzic komputer a nie przebijac cisnieniem wody sciany do sasiada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewielkie, to ma chlodzic komputer a nie przebijac cisnieniem wody sciany do sasiada

Aha, czyli spokojnie moge wziac w miare standardowe elementy oparte na wezach/kroccach 8/10 i do tego MCP655.

Pytam, bo mialem kiedys zestaw PH802 + weze 12/16 i jak przepuscilem to przez uklad to z 1500l/h zrobilo sie jakies 350 [3 bloki + chlodnica], a i temperatury byly malo zadowalajace. A teraz jak mam zalozyc mniejsze jeszcze weze to pewne watpliwosci sie pojawily.

Dzieki za obie porady, zeby nie bylo /zem jaki niecywilizowany/ :-P

Edytowane przez K3310pH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czyli spokojnie moge wziac w miare standardowe elementy oparte na wezach/kroccach 8/10 i do tego MCP655.

Pytam, bo mialem kiedys zestaw PH802 + weze 12/16 i jak przepuscilem to przez uklad to z 1500l/h zrobilo sie jakies 350 [3 bloki + chlodnica], a i temperatury byly malo zadowalajace. A teraz jak mam zalozyc mniejsze jeszcze weze to pewne watpliwosci sie pojawily.

Dzieki za obie porady, zeby nie bylo /zem jaki niecywilizowany/ :-P

temp zalezy od bardzo wielu czynnikow, w tym takze odprzeplywu - w razie pytan - pisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Symbol G oznacza gwint rurowy walcowy a nie zwykły calowy i podany wymiar to teoretyczna średnica wewnętrza rury na której taki gwint się nacina - w praktyce jest jednak troche inaczej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi