K3310pH Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) Witam, Mam pytanie z kategorii na co pompa 1/2'' jak elementy w ukladzie maja gwinty 1/4''. Przymierzam sie do Swiftecha MCP655, ma wyjscie na waz 1/2''. Niestety reszta ukladu ma gwinty: D-Tek Fuzion (1/4''), GPU i NB takze 1/4'', chlodnica znowu 1/4'', rez tak samo. Wiekszosc gotowych elementow jest z gwintami 1/4''. Sytuacje zmieni dolozenie do kazdego bloku topow z gwintami 1/2'', gorzej z chlodnica czy rezem. Rozumiem, ze jak gwinty maja 1/4'' to i tak nie ma sensu kombinowac z wezami o srednicy wewnetrznej wiekszej niz 6.25mm, z drugiej strony wszedzie widuje minimum 8mm+, jak to w koncu jest. /Ulzenie/ na calej linii gwintami, wezami i kroccami zmniejszy opory przeplywu, pytanie wiec bedzie raczej czy przykladowo weze 12/16(zalozmy) + gwinty 1/4'' (waskie gardlo) beda mniej tlumic przeplyw niz weze zalozmy 8/10 z gwintami 1/4'' ? W skrocie czy srednica wewnetrzna weza ma znaczenie zakladajac, ze i tak jeden(lub wiecej) gwintow w ukladzie bedzie z mniejsza srednica niz waz ? dzieki. Edytowane 13 Grudnia 2007 przez K3310pH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Po prostu bardziej naciągniesz wąż na ten króciec 1/2 cala i po problemie. Zamocz go najpierw we wrzącej wodzie i rozciągnij, wejdzie bez problemu. Nie wiem jaką średnicę wewnętrzną ma ten króciec, ale jeśli dużą to można spróbować wkręcić w niego choinkę NK12 1/4 cala i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3310pH Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Po prostu bardziej naciągniesz wąż na ten króciec 1/2 cala i po problemie. Zamocz go najpierw we wrzącej wodzie i rozciągnij, wejdzie bez problemu. Nie wiem jaką średnicę wewnętrzną ma ten króciec, ale jeśli dużą to można spróbować wkręcić w niego choinkę NK12 1/4 cala i po problemie. Hm, moze niejasno sformulowalem pytanie, chodzi mi jakie to ma znaczenie pod katem wydajnosci ukladu, naciagnac <bez skojarzen> to ja sobie bede potrafil :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Hm, moze niejasno sformulowalem pytanie, chodzi mi jakie to ma znaczenie pod katem wydajnosci ukladu, naciagnac <bez skojarzen> to ja sobie bede potrafil :D niewielkie, to ma chlodzic komputer a nie przebijac cisnieniem wody sciany do sasiada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3310pH Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) niewielkie, to ma chlodzic komputer a nie przebijac cisnieniem wody sciany do sasiada Aha, czyli spokojnie moge wziac w miare standardowe elementy oparte na wezach/kroccach 8/10 i do tego MCP655. Pytam, bo mialem kiedys zestaw PH802 + weze 12/16 i jak przepuscilem to przez uklad to z 1500l/h zrobilo sie jakies 350 [3 bloki + chlodnica], a i temperatury byly malo zadowalajace. A teraz jak mam zalozyc mniejsze jeszcze weze to pewne watpliwosci sie pojawily. Dzieki za obie porady, zeby nie bylo /zem jaki niecywilizowany/ :-P Edytowane 13 Grudnia 2007 przez K3310pH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Aha, czyli spokojnie moge wziac w miare standardowe elementy oparte na wezach/kroccach 8/10 i do tego MCP655. Pytam, bo mialem kiedys zestaw PH802 + weze 12/16 i jak przepuscilem to przez uklad to z 1500l/h zrobilo sie jakies 350 [3 bloki + chlodnica], a i temperatury byly malo zadowalajace. A teraz jak mam zalozyc mniejsze jeszcze weze to pewne watpliwosci sie pojawily. Dzieki za obie porady, zeby nie bylo /zem jaki niecywilizowany/ :-P temp zalezy od bardzo wielu czynnikow, w tym takze odprzeplywu - w razie pytan - pisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3310pH Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zamowie male conieco w najblizszym czasie i pewnie od poniedzialku zaczne marudzic hehe. zdrowko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Poza tym jeśli tak Ci zależy na jak największym przepływie to w sklepach z wc są króćce na gwint G1/4" o wewnętrznej średnicy 9 a nawet 10mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K3310pH Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Poza tym jeśli tak Ci zależy na jak największym przepływie to w sklepach z wc są króćce na gwint G1/4" o wewnętrznej średnicy 9 a nawet 10mm. yy 1/4'' to jakies 6,35mm, gdzie tu 9 czy 10 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 To nie jest typowy gwint calowy - ma około 12 mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Symbol G oznacza gwint rurowy walcowy a nie zwykły calowy i podany wymiar to teoretyczna średnica wewnętrza rury na której taki gwint się nacina - w praktyce jest jednak troche inaczej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...