Rosio Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 chodzi o to ze kupilem dzisiaj 4 wentyle ze zlaczami Molex i chce by wszystkie wentyle byly podlaczone pod jeden Molex i dodatkowo chce zmniejszyc im napiecie poprzez zastosowanie diody Zenera (5V1) i w zwiazku z tym czy jak podlacze tak te wetylatory czy one standardowo beda chodzily na 12V (tzn to chyba nie bedzie podlaczenie szeregowe - nie znam sie na tym :( ) i czy musze zastosowac 4x dioda czy wystarczy 1 dioda Zenera wlutowana pomiedzy przewod od zasilki a Molexem, czy ta jedan dioda odrazy obnizy napiecie na wszystkich 4 wentylach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Jeżeli wszystkie końcówki wepchniesz do molex'a to będzie równoległe. Szeregowe miałbyś wtedy gdy : + pierwszego wentyla łączył z - kolejnego itd. Co do diody zenera to nie jestem pewien, ale ona obniża napiecie o ok. 1,6V czyli stosunkowo mało. Jeżeli chesz żeby obnizała ona napiecie na wszystkich wentylach to musisz : do + wetknąć diode, a do niej podłączyć dopiero wentylatory. Dlaczego nie rezystor ?? Poza tym ta dioda nie wytrzyma 4 wentyli podłączonych równolegle !! Max moc która się może na niej wydzielić to chyba 1/2 sumy mocy wszystkich wentyli, czyli jeżeli każdy ma 2W to 8/2=4W - taką moc powinna posiadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Jeżeli wszystkie końcówki wepchniesz do molex'a to będzie równoległe. Szeregowe miałbyś wtedy gdy : + pierwszego wentyla łączył z - kolejnego itd. Co do diody zenera to nie jestem pewien, ale ona obniża napiecie o ok. 1,6V czyli stosunkowo mało. Jeżeli chesz żeby obnizała ona napiecie na wszystkich wentylach to musisz : do + wetknąć diode, a do niej podłączyć dopiero wentylatory. Dlaczego nie rezystor ?? Poza tym ta dioda nie wytrzyma 4 wentyli podłączonych równolegle !! Max moc która się może na niej wydzielić to chyba 1/2 sumy mocy wszystkich wentyli, czyli jeżeli każdy ma 2W to 8/2=4W - taką moc powinna posiadać. czemu uwazasz ze ta dioda obnizy tyko o 1,6V wedlug tego co czytalem to 12V-5,1V(dioda)=6,9V (tyle powinno wynosic napiecie na wentylach :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 Rosio A. jak dasz ta zenerke zaporowo to bedzie 12V-5.1V=6.9V jak dasz ta zenerke w kierunku przewodzenia to bedzie 12V-0.7V=11.3V B. daj dla kazdego wentyla zenerke - bo inaczej niezlej mocy by musial byc zakladajac ze kupiles wentyle np 0.2A to moc jaka byla by rozpraszana przez zenerke 5V1 przy 1 wentylu wynosilaby 1.02W - a przy 4 wentylach to byloby ponad 4W - wiec musialbys kupic zenerke 5W a to juz nieoplacalny interes (~10x drozsze niz zenerki 1.3W) C. tak jak jest w FAQ moc rozpraszana przy zenerkach liczymy mnozac napiecie (przy Twoich zenerkach 5.1V) razy natezenie (to co masz nabazgrane w Amperach na wentylatorze), do tego co wyjdze trzeba dodac margines bezpieczenstwa IMO minimum 30% Tom.O dlatego zenerka a nie rezystor bo: - jest bezpieczna - jak sie sfajczy to zachowuje sie jak zwykly drucik i przepuszcza nominalny prad (nie pekasz sie ze wentyl stoi) - nie trzeba dobierac indywidualnie do konkretnych wentyli - wystarczy tylko wybrac odpowiedniej mocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhantomG Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 Możesz też podłączyć kilka zenerek równolegle na jednym drucie by zwiększyć moc zestawu. Poza tym Ja jeszcze nie widziałem w elektroniku zenerek 4W!!! Z regóły są to 0,25 lub 0,5 W :( Ale jak podepniesz je równolegle to moc oczywiście będzie proporcjonalnie większa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 Możesz też podłączyć kilka zenerek równolegle na jednym drucie by zwiększyć moc zestawu. Poza tym Ja jeszcze nie widziałem w elektroniku zenerek 4W!!! Z regóły są to 0,25 lub 0,5 W :( Ale jak podepniesz je równolegle to moc oczywiście będzie proporcjonalnie większa ;) Ale też pewnie będzie mniejszy spadek napiecia na nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 ... Poza tym Ja jeszcze nie widziałem w elektroniku zenerek 4W!!! Z regóły są to 0,25 lub 0,5 W :( ... no co Ty ja kupuje tylko 1.3W - bo mam "slabe" wentylatorki (do 0.18A), przy odrobinie szczescia (i troszke lazac po sklepach) mozna dorwac mocniejsze, na gieldach elektronicznych i w wiekszych sklepach/hurtowniach sa 5W a czasem nawet 20W 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 A nie lepiej podłączyć te wentyle pod zółty i czerwony kabelek i będziesz miał 7 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 Benek co ty gadasz z tym ze bedzie miec spadek napiecia??? Na diodzie powyzej tego napiecia nastepuje przeciez przebicie i zaczyna przewodzic w obie strony i jezeli caly czas bedzie miec napiecie 12V to bedzie caly czas "przebita" a wiec nieda tego spadku. Lepiej juz zrobic regulator na LM317 albo jezeli niechce sie bawic to dac diody albo polaczyc kable na 7V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 A nie lepiej podłączyć te wentyle pod zółty i czerwony kabelek i będziesz miał 7 V. To samo chcialem zaproponowac.. Chyba najlatwiejszy i najszybszy sposob. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 Benek co ty gadasz z tym ze bedzie miec spadek napiecia???... to gadam ze od ponad pol roku mam tak: - zasilacz -> zenerka 5.1V zaporowo - procek -> zenerka 3.9V zaporowo + przelacznik na 12V - 4 wentyle w budzie -> 4x zenerka 5.1V zaporowo sprawdzane miernikiem i napiecia prawie takie jak wynika z odejmowania (napiecie nominalne - napiecie przebicia = napiecie dla wentyla) a i zeby nie byo ze wymyslam rzeczy niestworzone - nic nie wymyslam po prostu patent z zenerkami zastosowal np Thermaltake przy przelaczniku dodawanym do Volcano7+ czyzbys zarzucal tej firmie ze zatrudnia oszolomow a nie odpowiedzialnych ludzi :P a co do laczenia zolty+czerwony to odradzam na moich oczach sfajczyl sie zasilacz przez zwarcie na wentylatorku tak sprytnie podpietym - bylo przebicie i na +5V poszlo +12V reszty chyba nie trzeba pisac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 podlaczylem po 2 wentyle pod jeden Molex no i pytanie ostatnie powtorzone :oops: czy moge zastosowac jedna dide Zenera 5V1 na te dwa wentyle czy kazdy wentyl musi miec swoja diode a nie jedna wspolna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 ... czy moge zastosowac jedna dide Zenera 5V1 na te dwa wentyle czy kazdy wentyl musi miec swoja diode a nie jedna wspolna? matko :!: przeciez w 1 moim poscie dalem wzor jak policzyc czy Twoja Zenerka jest opdowiedniej mocy zeby ja obcizac kilkoma wnetylami 1. napiecie zenerki (napiecie przebicia) 2. X plus 30% X rowna sie minimalna moc diody jakie kupiles te zenerki - jak 1W to natezenie ~0.17A, jak 1.3W to ~0.2A jak laczysz te wentylatory rownolegle to po prostu sumujesz amperaze (podstawiane do wzoru 1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 13 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2003 ... czy moge zastosowac jedna dide Zenera 5V1 na te dwa wentyle czy kazdy wentyl musi miec swoja diode a nie jedna wspolna? matko :!: przeciez w 1 moim poscie dalem wzor jak policzyc czy Twoja Zenerka jest opdowiedniej mocy zeby ja obcizac kilkoma wnetylami 1. napiecie zenerki (napiecie przebicia) 2. X plus 30% X rowna sie minimalna moc diody jakie kupiles te zenerki - jak 1W to natezenie ~0.17A, jak 1.3W to ~0.2A jak laczysz te wentylatory rownolegle to po prostu sumujesz amperaze (podstawiane do wzoru 1) oki sorki benek ale co dla jednych jest oczywiste to dla innych jest zakrecone jak paczka dropsow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...