Skocz do zawartości
svende

Jaki wybrać zasilacz do komputera?

Rekomendowane odpowiedzi

Ojj przeginasz , 650 wystarczy do SLI z gejforcow . Chodz do tych monstrow tez bym wziol cos troszke mocniejszego , moze wersje 750W. Chodz niestety drozsza.

Seasonic X-SERIES X-750 • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

Przy takiej kwocie jaka chcesz wydac na zasilacz to bym celowal w najwyzsza pulke czyli wlasnie w tego seasonica x series , jest jeszcze Enermax ale jest zdecydowanie drozszy albo Corsarz ax(a to to samo co seasonic).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos rozgląda sie powoli za zasilaczem pod Sandy Bridge w parze ze SLI GTX460 lub single GTX470?Obecnie posiadam Enermaxa pro82+ 525W z 40A(480W) na lini 12V i zastanawiam sie czy taki 2500k i GTX470 po oc da rade na tym zasilaczu, czy jednak go sprzedac i kupic cos w okolicach 650W?Opcja druga, to SLI z gtx460 768mb ale to juz bezapelacyjnie wymaga zmiany zasilacza...dobrze mówie?

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info, wezme jakiegoś z tych Corsairów prawdopodobnie

z tym że pojęcia nie mam czym się róznią.

Obydwa mają odpinane kable i tą samą moc.

Corsair 850W [CMPSU-850AXEU] - 699zł : Esc.pl

Corsair 850W [CMPSU-850HXEU] modularny - 630zł : Esc.pl

Którego brać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz AX, wczoraj go wlasnie kupilem - rewela, nieslyszalny, troche mniej wydajny od mojego Enermaxa, ale za cisze oddam wszystko ;)

Co do modu to jak kto woli, ale w niczym lepsze od HX to nie jest, powiedzialbym nawet, ze gorzej rozwiazane.

I tak trzeba 24 i 8 pin wsadzic do plyty, do praktycznie kazdej karty podpiac kable PCIE i uwierz mi, ze te zwykle mozna lepiej w budzie poukladac jak te kompletnie modularne.Jedyny plus to sa ladnie pooplatane i to mi sie bardzo podoba ;)

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wezme AX, ale w nowym roku, bo wtdy też grafe będe zmieniał.

Już miałem zamówione ale wywaliłem z koszyka w esc, wziąłem dysk i inne przydatne mi teraz stuffy :-)

Swoją zasiłkę opycham za 150 zł w Styczniu -kumplowi to wtedy wezme Corsaira-może stanieje na początku roku :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze w tej cenie jest http://www.komputronik.pl/index.php/product/109657/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/NZXT_Hale_Power_90_850W_modularny.html .

Takze jest bardzo cichy i ma duza sprawność oraz wykonanie na najwyzszym poziomie.

Tu pomiedzy nimi mozesz sie sugerowac wzgledami estetycznymi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam. Mam pilne pytanie związane z zasilaczem, mianowicie co polecacie do zestawu AMD Athlon 7750 X2 2,8 GHz, Radeon HD3450, 2GB RAM, wszystko na Asusie M3N-H/HDMI?

Jeśli chodzi o cenę to 200 zł chyba wystarczy na to, ale jeśli się da to chciałbym taniej.

Da się coś zrobić? Bo muszę to kupić przed świętami ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z zasilaczem w moim drugim komputerze (nie tym, co mam w podpisie).

Oto konfiguracja:

Athlon XP 1.6 GHz

ECS K7VTA3 (V5.0)

512 RAM

GeForce 4 MX 440

Creative Audigy SB 0090

Niestety zasilacz nieco szwankuje (coś się z wentylatorem porobiło), a oczywiście gwarancji nie mam. Postanowiłem nabyć po Świętach coś nowego. Proszę więc o pomoc w wyborze. Chodzi mi tylko o to, by komputer działał (nie mam w planach żadnego ulepszania go, czy podkręcania), oraz by zasilacz był tani.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@misieeq:

Widzę, że ExtremePC ma/miał oddział u Was w mieście więc tam raczej coś ludzkiego się trafi;

Niestety ich www coś szwankuje...

ale via Allegro mają:

Chieftec CTG-500-80P 500W zasilacz ATX FVAT GW24 ! (1379045439) - Aukcje internetowe Allegro

Można się spytać po ile mają wersje 450W;

@Boniu:

ORYGINALNY ZASILACZ FORTRON ATX/ 350W / FAN 120 mm (1372339528) - Aukcje internetowe Allegro

Super Delta DPS-350PB-2C rok gwarancji!!! (1363898939) - Aukcje internetowe Allegro

Będzie aż nadto + rok gwarancji więc spokój;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@misieeq:

Widzę, że ExtremePC ma/miał oddział u Was w mieście więc tam raczej coś ludzkiego się trafi;

Niestety ich www coś szwankuje...

ale via Allegro mają:

Chieftec CTG-500-80P 500W zasilacz ATX FVAT GW24 ! (1379045439) - Aukcje internetowe Allegro

Ok, dzięki. Pójdę do nich z samego rana i zobaczę osobiście co mają, bo ostatnio kupowałem od nich podkładkę pod mysz również via Allegro i czekałem dosyć długo na możliwość odbioru.

Generalnie chodziło mi o moc zasilacza, bo firmę chciałem wybrać sam z "białej listy" a Wy bardzo pozytywnie mnie zaskoczyliście :)

Wesołych Świąt i dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zmieniłem grafe, bo stara padła.

zasiłke mam 440w(sztyt 480) ale ma już ponad 5 lat, i niedomaga zdaje się (miernik/soft pokazuje 11.83-11.96 obciązenie/idle, winda 11.85 około, na furmarku se lata końcówka w przedziale 11.81-11.86, MINIMUM zaobserwowane 11.77, zaś linia 5v wygląda w miare, ale 4.94, 4.92 minimalne)

wniosek prosty, zasiłka do wymiany(kopsnę ją chyba do 2 zestawu, ale sprawdzę czy tam będzie dobrze trzymać napięcia

na dziś potrzebuję coś co bedzie miało wysoką sprawność, obsłuży z 32A z palcem, nie za drogie, wydajne...i nie za mocne, bo po co.

Myslałem nad

ocz 600 lub bardziej(bo tanszy, moc praktycznie ta sama) ocz 550 fatality

jeszcze z wersji econo(kasa) błąka mi sie by dać szanse fortronowi FSP500-60APN 500W

chyba że macie lepsze/ciekawsze propozycje.

SLI/CFX nie planuje, proca mocniejszego niż 4jaja z 4ghz ewentualnie w przyszlości też nie

Ma być solidnie, w miarę tanio, wydajnie, bezpiecznie i co tam jeszcze, bylebym nie musiał zaglądać za często do budy :)

I wesołego poświętach :)

Edit

Moze BQ E7 530?

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz stabilność na obecnym zasilaczu to nie widzę sensu wymieniać, chyba że komfort psychiczny jest ważniejszy :wink: . Napięcia ma w normie ATX 12V (11.40V -12.60V), 5V (4.75V - 5.25V). Może VX450 Cię zainteresuje. Jeśli jednak masz więcej grosza to warto kupić S12II 520W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stabilnie to miałem jak mi z miernika czytał 12.01, 12.11(load), teraz mu spadło poniżej 12 w idle, i to sporo.

poza tym - nie rozważałbym zmiany zasilacza w ogole gdyby nie to, że w Battlefield BC2 nagle zaczeły mi się robić przycięcia/freezy.(może zwiększenie jakości obrazu tak wpłynęło???ale...mam 40-60 fps i nagle obraz stoi na chwilę, więc....)

taki sekundowy lag obrazu potrafi wkurzyć, nie wspominając o tym że jak się trafi w akcji to przyprawi o zgon

Nie wiem, może jestem przewrażliwiony...dziś może jeszcze włącze battlefielda, tylko wyłącza HBAO czy jak to zwał i sie zobaczy czy coś to zmieni...

Najgorzej ze akurat wydałem 30zł na fanswapa :P bo stary fan lekko terkotał

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregu mam to samo, z tym ze u mnie w porownaniu do ciebie to hardcore. Zasilacz 7 letni Huntkey z linia 12v 216W :) A ciagnie Phenoma x4 i radeona 4770 , z tym ze Phenom na 1.25v czyli dosyc niskie napiecie. Ogolnie to we wszystkich grach plynnosc i brak problemow. W Bc2 co chwile przyciecia. To nie jakis dlugi freez spowodowany spadkiem fps z 60 np na 20. Fpsy nie spadaja ponizej 60, a i tak ma te przyciecia i grac sie nie da. Czeka mnie zapewne wymiana zasilacza. Na x2 mniej fps ale gra plynniejsza bez przyciec. O dziwo X4 mam od 2 tyg i na poczatku nie bylo problemow. Dopiero wczoraj zainstalowalem ponownie BC2 i zaczely sie problemy. Widac zasilka konczy juz swoj zywot.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, wezmę któryś z nich, choć niekoniecznie stąd co podałeś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i Panie - przeczytalem kazdy post z tego tematu od sierpnia i niestety ciagle niebardzo wiem co wybrac. Postanowilem rozwijac swoja wiedze z zakresu wirtualizacji (a dokladniej VMware) - wiedze teoretyczna i certyfikaty zdobylem, wiec teraz czas na praktyke. Stawiam serwer ESXi 4.1 na ktorym znajda sie na poczatku dwie maszyny: debian oraz ubuntu. Serwer bedzie zbudowany na (tym co znalazlem w szafach):

AMD Opteron 144 s.939

ASUS A8N-SLI Premium

RAM aktualnie 2x512 MB, docelowo 2x2GB

HDD: 80GB

GPU: S3 Virge

Zasilacz - i tu jest moje pytanie. Potrzebuje najcichszego i (w miare) najtanszego zasilacza dostepnego na rynku. Nie jest mi potrzebny zaden zapas mocy - sprzet nie bedzie rozbudowywany, nawet o dodatkowe dyski.

Czy ten Fortron/Delta z powyzszego posta beda ok? jest moze cos jeszcze cichszego?

Edytowane przez Trawienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no spowolniłem proca, spowolniłem grafe, niewiele, proc 400mhz, grafa 40

BFBC2 bez przycięć, napięcia na 12 ciut wzrosły(ale nadal poniżej 12V)

Zasilacz już zamówiony, wziełem ocz 550W

Zasilacz już wymieniony, cichutki, wirnik w nim lata na poł gwizdka więc widać ze sie nie męczy, napiecia oczywiście ciut za wysokie ale za to stabilne. Patrzyłem z wtyki PEG i zwykłej.

Od razu mogłem podciągnąć proca, bez zwiększania napiecia tak mocnego jak poprzednio, no i grafa na defaulcie lata.

Prime nic mi nie wywala na procu, BFBC2 bangla, zero zwiech, zero BSODÓW(gdyby napiecie było za male na procu to by sie pojawiły, lub CTD).

Jak widać wymiana była potrzebna i jestem zadowolony, dalem lokalnie pani w sklepiku 260zł.

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebowalbym rady w co sie zaopatrzyc, mianowicie poskladalem sobie kompa ktory bedzie pelnil role serwera plikow oraz bedzie sluzyl do liczenia rzeczy w stylu SETI caly czas.

E6750

P5K Pro

2gb

jakies low profile quadro

na obecna chwile 3 dyski wd: 500gb + 2x250

brak jakichkolwiek innych napedow optycznych itp itd.

Komputer bedzie wlaczony 24h i w zasadzie jedyna zmiana jaka moze zajsc w jego konfiguracji to dolozenie 1-2 dyskow, albo moze jakis kart sieciowych.

Tymczasowo na czas konfiguracji i testow jest to zasilane: Modecom Feel II 350w, z przyczyn wiadomych chcialbym wymienic na cos bardziej konkretnego/solidniejszego.

Wydaje mi sie ze wiecej niz te 350w nigdy w tym komputerze nie bedzie potrzebne, patrzylem na allegro ale tam rostrzal cenowy jest dosc ogromny.

Za czym sie rozgladac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy ile chcesz na ten zasilacz przeznaczyc , tańszy to fortron 350w.

Wydaje mi sie ze najlepszym wyjsciem byl by seasonic S12II-330 w , nie jest tak drogi , moc ma wystarczającą a jakość wykonania stoi na bardzo wysokim poziomie.

Seasonic S12II-330 330W 80 Plus Bronze [s12II-330] - 179zł : Esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi