rambusia Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Zastanawiam się nad wyborem między Fortronem FSP500-60MDN a FSP400-60HLN. Oba są w tej samej cenie. Różnią się przede wszystkim proporcją natężenia prądu na końcówkach. MDN - mocne w 12V, a HLN - mocne w niższych napięciach. Które rozwiązanie będzie lepsze? cpu: DualCore AMD Athlon 64 X2 4400+ mobo :Foxconn A690GM2MA/A690VM2MA Grafika zintegrowana mem: 2x1GB ddr2 hdd: 250GB sata seagate 16MB nagrywka: NEC Wiem, że to zestaw mało prądożerny. Po prostu chciałbym trochę go podkręcić (obecnie nie wychodziło mi to być może z powodu złego zasilacza) i żeby zasilacz posłużył także po przyszłej zmianie płyty i procesora. Raczej pozostaję przy budżetowych rozwiązaniach. Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez rambusia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Jeśli nie przeszkadza Ci że MDN nie jest najnowszą konstrukcją, będziesz musiał dokupić przejściówkę 20->24pin i najprawdopodobniej kupisz leżak magazynowy to możesz go brać bez problemu. Jeśli chcesz nowy to fsp400-60ghn, albo fsp 400-60apn (ten ma trochę mało kabelków, ale jest odrobinę lepszy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Randone Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Poradzcie co brac: Fortron FSP500-60GLN czy Asus ATX A-45GA 450W http://allegro.pl/item726425227_nowosc_asu...2_p4_tanio.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Poradzcie co brac: Fortron FSP500-60GLN czy Asus ATX A-45GA 450W http://allegro.pl/item726425227_nowosc_asu...2_p4_tanio.html Fortron FSP500-60GLN. Asus nie posiada 80plus, brak recenzji, nie wiadomo kto go zrobił. No chyba że chcesz świecidełko a nie zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Randone Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Bardzo dziekuje. W takim razie zamawiam FSP500-60GLN. Jednak przegladajac przed chwila sklepy internetowe znalazlem OCZ Modxstream Pro 500W Modular, ktory jest o 20 pln drozszy od Fortrona. Moze dorzucic te pare groszy i brac OCZ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 GLN ma wyższą sprawność, ocz modularne przewody. Jeśli masz obudowę z oknem to napewno ocz. Jeśli uważasz, że tego co w środku nie ma być widać to fortron. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Randone Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zostaje przy Fortronie :) Jeszcze raz bardzo dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotu Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Hej! Co byście polecili z Fortronów: nowszy FSP400-60GHN czy starszy ale niby odrobinę mocniejszy 450PNR !?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) Witam wszystkich! Jestem nowy, więc jeśli post jest umieszczony w nieodpowiedniej sekcji to proszę moderatora o przeniesienie. Na początku chciałbym powiedzieć, że jestem posiadaczem 3-letniego komputera z podzespołami: PŁYTA GŁÓWNA: GIGABYTE GA-8N775 P4 SOCKET 775/ATX PROCESOR: INTEL PENTIUM D 805 2.66 GHZ (533/2x1MB/775) PAMIĘĆ: GOODRAM DDR2 1GB/667 DYSK: SEAGATE 320GB SATA2/16MB (partycja z windowsem C: 9,8 GB, partycja D: 280 GB) Windows XP SP2 GRAFIKA: GEFORCE 6600GT 256MB ZASILACZ: MODECOM 350W NAPĘD: DVD-RW LG CHŁODZENIE: ARCTIC COOLING 9 Z tego co wyczytałem w tym temacie mój zasilacz powinien w zupełności wystarczyć do tych podzespołów, ale jednak wydaje mi się, że tak się nie dzieje. Zasilacz rok temu był wymieniany na nowy (350W), ponieważ komputer się zawieszał i resetował. Teraz też mam problemy z pracą komputera, która pozostawie wiele do życzenia,a przecież przy takich podzespołach komputer, który jest wykorzystywany głównie do internetu powinien chodzić płynnie. Poza tym w podglądzie zdarzeń pojawia się błąd o identyfikatorze 51: "Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\Harddisk1\D.", co podobno może być spowodowane wadą zasilacza, z tego co wyczytałem w internecie (dodam, że jestem laikiem). Dlatego mam pytanie, czy widziecie sens zmiany zasilacza na mocnijeszy? Np na 450W albo 500W? Edytowane 1 Września 2009 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Podaj dokładny model tego modecoma (np feel, feel III) oraz obciążalność na lini 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Wstawiłem zdjęcia z naklejki na zasilaczu. Jest w załączniku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 A więc jest to model cieszący się najgorszą reputacją u Modecoma. Więcej mocy nie potrzebujesz. Markowy zasilacz 350W wystarczy. Podaj jeszcze info: - zasilacz ma wtyczkę 20 czy 24 pin do mobo? - karta graficzna ma osobne zasilanie? Sprawdź czy mostek północny się nie grzeje za bardzo. Zrób mu nawiew z jakiegoś wentylatora 80mm. Uaktualnij bios. Przedmuchaj komputer z kurzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) Zasilacz ma wtyczkę 20 pin do mobo (wnioskuje ponieważ obok wsadzonej wtyczki są 4 luki wolne). Jeśli chodzi o mostek północny to delikatnie mówiąc przeraziłem się jak go dotknąłem zaraz po wyłączeniu PC. Co prawda komputer był włączony jakieś 5-6 godzin, ale temperatura była tak wysoko, że przy dłuższym dotykaniu można by było się oparzyć. Nie wiem jeszcze o jaki nawiew Ci chodzi bo mam dodatkowy wiatraczek (90mm) w tylnej części obudowy, który wysysa gorące powietrze z obudowy. Jeśli chodzi o kartę graficzną to osobnego zasilana się nie dopatrzyłem. Tak właśnie myślałem, że z tym modelem jest coś nie tak. Co proponujesz za w miarę rozsądną cenę? No i oczywiście musi pasować do mojej obudowy ModeCom Midi-Tower tamid u-2 :D Jeśli chodzi o kurz, to komputer staram się czyścić w miarę regularnie i śmiem twierdzić, że jest czysty. Bios aktualizowałem jakiś rok temu. Jeśli znajdę aktualizację do niego do zrobie do ponownie ;) Edytowane 1 Września 2009 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 cze, proste pytanie, co lepiej wziac do 180zl - nowego topowera silent ez 450w ( 348w na +12) czy uzywanego bq e5 450W (360 na 12stke), sprzecior z siga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) Zasilacz ma wtyczkę 20 pin do mobo (wnioskuje ponieważ obok wsadzonej wtyczki są 4 luki wolne). Jeśli chodzi o mostek północny to delikatnie mówiąc przeraziłem się jak go dotknąłem zaraz po wyłączeniu PC. Co prawda komputer był włączony jakieś 5-6 godzin, ale temperatura była tak wysoko, że przy dłuższym dotykaniu można by było się oparzyć. Nie wiem jeszcze o jaki nawiew Ci chodzi bo mam dodatkowy wiatraczek (90mm) w tylnej części obudowy, który wysysa gorące powietrze z obudowy. Jeśli chodzi o kartę graficzną to osobnego zasilana się nie dopatrzyłem. Tak właśnie myślałem, że z tym modelem jest coś nie tak. Co proponujesz za w miarę rozsądną cenę? No i oczywiście musi pasować do mojej obudowy ModeCom Midi-Tower tamid u-2 :D Jeśli chodzi o kurz, to komputer staram się czyścić w miarę regularnie i śmiem twierdzić, że jest czysty. Bios aktualizowałem jakiś rok temu. Jeśli znajdę aktualizację do niego do zrobie do ponownie ;) Chodzi o wentylator 80mm skierowany na NB zamocowany tak jak fantazja podpowie. Np. tak. Żródło. Zasilacz może być jakiś Fortron APN lub GLN Wybór w sklepie esc Wystarczy 350W, jeśli myślisz o zmiania platformy to kup 400-450W. Ty jednak trzeba wiedzieć co by cię interesowało aby właściwie dobrać. Co do wtyczki 20 pin - jest w niej tylko jeden przewód 12V i tym jednym przewodem zasilane jest wszystko (łącznie z grafiką) za wyjątkiem cpu. Może to prowadzić do spadków napięć na tym połączeniu, wygrzewania złącza atx. Sam gf6600gt ciągnie ponad 4A na 12V. Edytowane 1 Września 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Na tym zdjęciu wiatraczek frywolnie sobie stoi na karcie czy jest do czegoś przymocowany (jak myślisz?) oraz czy nie lepiej po prostu wstawić nowy radiator np. Zalmana? Interesowałby mnie niedrogi, ale zarazem w miarę dobry zasilacz. Skoro wystarczy 350 W to uważam, że chyba bezsensu jest kupować coś większego... Czy warto kupić, któryś z tych zasilaczy podanych w linkach poniżej czy po prostu po zakupie sprawdzi się przysłowie zamienił stryjek siekierkę na kijek: http://www.allegro.pl/item722938786_zasila..._120mm_wwa.html http://www.allegro.pl/item719692768_zasila..._101a_350w.html lub ewentualnie coś nieco droższego: http://www.allegro.pl/item725525615_zasila...x_iii_420w.html Wielkie dzięki Klaus. Zaanalizuje to wszystko co mi napisałaś i wyciągne wnioski! Jeszcze raz dziękuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam! Edytowane 2 Września 2009 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Na zdjęciu po prostu sobie stoi. Wentylator taki często leży w szufladzie u kogoś, jak nie u Ciebie to u znajomego. Może być wybudowany ze starego zasilacza, zdjęty z nie używanego boxowego chłodzenia itd. Wystarczy podłączyć i skierować na radiator z możliwie małej odległości. Jeśli taki zabieg nie pomoże, to znaczy najpewniej, że problemem nie jest temperatura NB. Więc po co od razu pakować się w zalmana czy inne chłodzenie dedykowane dla NB. Można np dla testów taki wentylator 80 mm postawić na karcie graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) Kryterium jest cena. C2D E66 Radeon 3870 1xhdd 1xdvd Bez jakiegokolwiek O/C. Styknie? Edytowane 15 Września 2009 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Lepiej dołóż do http://www.allegro.pl/item742449581_nowy_f..._80_zabrze.html, albo bierz starszego konstukcyjnie http://www.allegro.pl/item741676197_fortro...tx_500_wat.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) Drugi z podanych Fortronow łapie sie w budżecie. Bać sie faktu, ze to leżak magazynowy? Modecom jest zapewne slabszy, ale nowy. A ten? Edytowane 15 Września 2009 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) Ten HLN to też nie nowa konstrukcja, mniejsza sprawność niż w GHN i jest to leżak sądząc po 12 miesięcznej gwarancji. 6zł za nowy zasilacz i 24 miesiące gwarancji to chyba nie tragedia? ;) Jeśli jednak nie chcesz dokładać to mając do wyboru 400HLN, a 500MDN brałbym MDN ze względu na dość mocną linię 12V (~370W) - nawet przy sprawności ~70% jest w stanie dostarczyć więcej mocy niż HLN. Edytowane 15 Września 2009 przez psz3mo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 - nawet przy sprawności ~70% jest w stanie dostarczyć więcej mocy niż HLN.Sprawność do dostarczanej energii nie ma nic do rzeczy. Jeśli zasilacz ma napisane 500W to tyle dostarczy do bebechów ... nie ważne czy ma sprawność 60% czy 90%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Szukam solidnego zasilacza ~400W do max. 200zł. Komputer z sygnatury proc@3.6GHz, w przyszłości mocniejsza grafa. Priorytetem ma być cisza. Na placu boju pozostały: AMACROX WARRIOR 80PLUS 400W OCZ STEALTHXSTREAM 400W Czy warto się skusić na: BEQUIET PUREPOWER L7 350W 80+ Orientujecie się, który z nich nie ma fabrycznie założonej plomby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Jeszcze zastanów się nad Corsair CMPSU-400CXEU - 185zł w esc.pl 360W/12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J_A_N Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Panowie - do starego kompa A64 3000+ s.939 Epox 9NPA+ SLI Geforce 6200 2x TwinMos 512mg 3200 Dwa HDD'ki - Hitachi 80gb, Samsung 320gb (oba SATA) Nec 3520A FLOP :) Jaki zasilacz w kwocie max 150zl ? Mialem w nim Tagana 380W ale zrąbał sie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Panowie - do starego kompa A64 3000+ s.939 Epox 9NPA+ SLI Geforce 6200 2x TwinMos 512mg 3200 Dwa HDD'ki - Hitachi 80gb, Samsung 320gb (oba SATA) Nec 3520A FLOP :) Jaki zasilacz w kwocie max 150zl ? Mialem w nim Tagana 380W ale zrąbał sie :( Delta 300MB-B :rolleyes: U mnie ciągnie całkiem podobny zestaw. Nabyta za 30zł na allegro. Jeśli ma być nówka nie śmigana to GPS-300AB-1 A jeśli znajdziesz gdzieś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilM Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Witam, poszukuję czegoś o mocy 600 W lub więcej. Cena do około 300-350 zł. Wymagam aby zasilacz był przede wszystkim cichy i bezawaryjny. Mile widziane odpinane kable. Ponadto powinien mieć przynajmniej po jednej wtyczce zasilającej karty PCIE 6 PIN i 8 PIN. Wyszperałem Chiefteca - http://www.allegro.pl/item744804823_nowy_7..._modularny.html Czy coś w tej cenie (300-350 zł) znajdę lepszego? Konfig kompa, to obecnie E8500 @4.1 GHz, 3 dyski twarde, gf 9500 gt, czasami 4870 X2, czasami GTX 275. Generalnie chodzi aby nie było problemu z najmocniejszymi procesorami oraz kartami graficznymi, również w SLI/CF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Witam! Poszukuję dobrego zasilacza do około 150zł do konfigu: Gigabyte P31-DS3L E5200 @ 3Ghz @ Def vcore Asus GTS 250 512MB 3x1GB Ram 800 2xHDD SATA 4xDVD-RW Czy Amacrox Warrior AX450 da radę?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Powinien spokojnie pociągnąć taki zestaw. U mnie niższy model ciągnie, to co mam w sygnaturze bez pocenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Witam, szukam w miarę niezłego 400W zasilacza w cenie ok. 100zł, który w przyszłości pociągnie AMD X2 + 8800GT. Co myślicie o tym HuntKey'u - http://www.allegro.pl/item749395778_huntke...tor_120_mm.html? Pytam bo nie mogę znaleźć żadnego info o tym zasilaczu na necie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...