Skocz do zawartości
qamca

Zasilacze Zasilacze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Doszedłem do wniosku że może jednak 400 W zasilacz nie wystarczyć, dlatego zacząłem oglądać mocniejsze zasilacze...

Amacrox Warrior AX450-PNF, którego początkowo chciałem kupić jakoś wzbudził moje wątpliwości i zacząłem się rozglądać.

Docelowa platforma to coś jak MSI P35 Neo 2 FIR, na niej Intel C2D E8200 i grafa też nie wiem jaka, bo znowu jakiś nowy post przeczytałem i już nie wiem, ale przedtem byłem mniejwięcej nastawiony na HD3870... Do tego żadnych extrawagancji - OC w granicach rozsądku, napęd optyczny i dysk no i w zasadzie to tyle... więc nie wiem jaka moc zasilacza wystarczy tak naprawde....

No i teraz tak:

Znalazłem taki wynalazek: Tacens Valeo 460 Rev. 3

Bardzo się ucieszyłem bo jest on powiedzmy jeszcze ledwo bo ledwo ale w moim przedziale pieniędzy które jestem skłonny wydać na zasilacz, a przy tym ma aktywne PFC no i przy małym obciążeniu pasywne chłodzenie.

No i wiadomo te 460W które powinny wystarczyć...

No tak ale zaraz zaraz...

Obciążenie dla linii +3.3V i +5V: 240W

Obciążenie dla linii +12V: 264W

...

A w tamtym amacroxie 400W było

Obciążalność linii +3.3V i +5V: 180W

Obciążalność linii +12V: 348W

No z tego co ja rozumiem, to generalnie warto mieć silną linie 12V, a tutaj widać że ten Tacens niby mocniejszy ale linie 12V ma słabiej obciążalną?

Więc jak to w sumie jest?

Który z poniższych zasilaczy jest najlepszym wyborem do podanej konfiguracji sprzętowej?

A który z nich jest najcichszy?

Corsair CMPSU-450VXEU 450W

Amacrox Warrior AX500-A (czy ten na którego się nastawiałem na początku? AX450-PNF

Tagan TG400-U33 2-Force II 400W Rev. 2

Nie bardzo też rozumiem zagadnienie mocy szczytowej...

Będę wdzięczny za odpowiedzi, a jeszcze bardziej jak będzie to coś więcej niż "kup zasilacz X", ale generalnie wszystkie porady mile widziane.

Pozdrawiam

Edytowane przez qamca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem kilka dni temu poniższy zasilacz, test w linku. Jestem zadowolony, choć zasilacz mógłby być troszkę lżejszy!

EVER Zasilacz komputerowy SILVER ATX 480W ACTIVE PFC za 230 zł

test tutaj

http://pclab.pl/art27453.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem kilka dni temu poniższy zasilacz, test w linku. Jestem zadowolony, choć zasilacz mógłby być troszkę lżejszy!

test tutaj

Jak chciałeś lekki zasilacz trzeba było kupić codegena lub cos podobnego:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz tego tacensa, wiem co mówie bo sam mam :/ Jak już to amacrox albo corsair. Tak samo nie bierz tagana.

ok, a czy kilka słów komentarza ? jak masz to napisz czemu jest nie do polecenia?

Widziałem dość silne zasilacze, które miały góra 130-150 obciążalności dla linii 5 i 3 v a całą resztę mocy na linie 12V. Czyli mogę bezpiecznie założyć, że te 130-150W jest wystarczające i gra rozgrywa się o linie 12 V?

Więc w takim wypadku ten amacrox 400W (450 w nazwie) w zupełności starczy?

szczerze mówiąc jeszcze mam duży dylemat z kartą graficzną... jak dotąd byłem przekonany co do jakiegoś radka HD3870... jak dotąd wszystkie 3 karty (wow <_< ) miałęm na chipach nVidii, więc nie wiem czy dobrze... no i przeczytałem dzisiaj rano jakieś posty podochodziły do topików o kartach i już sam nie wiem...

Czy za cene takiego 3870 (powiedzmy 800zł ewentualnie + 100zł) jest coś lepszego?

Nie pytam o opcje "jak kupisz X i podkręcisz to będzie tak samo dobra karta, bo zakładam że i tak i tak będę troszkę kręcił. no chyba że jakaś karta da sie np tylko na wymianie pasty i lekkim przewiewie w budzie podkręcić znacząco wyżej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

8800GT? Mierzyłem napięcia w tym tacensie w idle i miał 12,4V z tego co pamiętam. Mi sie to akurat nie podoba, poza tym jedna wiązka (2 złącza) sata.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi akurat 1 wiązka z 2 łączami sata nie wydaje się tragedią bo będę miał włąśnie 2 napędy na sata, chyba że znów jest coś o czym nie wiem i lepiej mieć np 2 wiązki na 4 sata i podpinać po 1 napędzie na wiązke, przy czym należy pamiętać, że dysk na pewno ma większe obciążenia niż napęd optyczny, który ja wykorzystuję głównie do wypalania płyt...

Proszę piszcie.

*EDIT*

No ok, czyli już wiem że poczekam mniejwięcej do lutego za Penrynem i obniżką cen 8800GT no i generalnie sprzętu...

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego co sądzicie o zasilaczach YESICO SILENTCOOL?

Upatrzyłem sobie SC-430W i SC-420W... ale nie bardzo potrafię rozszyfrować różnicę pomiędzy nimi, bo wg specyfikacji ten tóry ma mniejszą moc (420W) ma wyższe obciążalności linii, a w dodatku aktywne PFC, ale 2 małe wentylatory zamiast 1 dużego , więc pewnie głośniejszy... Jak wierzyć w to co o nich piszą to w takiej cenie tak wyposażone brzmią łakomo. Czy to są dobre zasilacze?

Edytowane przez qamca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie post pod postem ale wygląda na to że zasilacz będę finalizował wcześniej niż myślałem, więc proszę o wypowiedzenie się jak mają się te zasilacze które wymieniem jak dotąd do zasilacza HuntKey HK-400AP?

Zastanowić się jeszcze czy brać w ciemno?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huntkey'a bierz 350AP - jego power dochodzi w szczycie nawet do 500W. Te 350 to jakiś lipny żart.

No wiem, ale tych 350 nigdzie nie znalazłem a jak już to ceną straszyły...

Zakładam że każdy z poniższych pociągnie bez problemu config z siga, nawet po umiarkowanym OC:

1. Huntkey HK-400AP

2. Corsair CMPSU-450VXEU 450W

3. Be Quiet! Straight Power E5-400W 400W

4. AmacroX Frei Erde 400W (12cm, V2)

5. Pentagram Silent Force PSF 500-A12S

6. a może jakiś Ever Silver?

Interesuje mnie najcichszy z tych zasilaczy, no chyba że będzie najgorszy pod względem stabilności itp, to wtedy drugi najcichszy :wink:

Jak uważacie że te wszystkie są ok, ale lepszy jest X, to proszę proponować tak góra 250zł.

Jeśli chodzi o obciążalność linii to już sam nie wiem bo w którymś wątku ktoś napisał że podobna konfiguracja (jak ta z siga) powinna mieć conajmniej te 26A na linii 12V, a z tego co obserwuje to jest raczej dość rzadkie zjawisko, przynajmniej w tym przedziale cenowym...

Będę wdzięczny za odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@qamca: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=252321

@q8ic:

Z kartą od ati markowa 400 W powinna sobie poradzić bez zająknięcia.

Wystarczy przeanalizować wykres http://www.hothardware.com/articles/ATI_Ra..._RV670/?page=12 [;

Poradzi sobie 350W, przecież pod obciażeniem Quad z hd3870 bierze z gniazdka 260W*~80%sprawności =210W

Wystarczy czytać ze zrozumieniem

@Lowermann

test tutaj

Na PClolu nie takie testy sie zdarzają, jak chciałbyś lżejszy zasilacz to znaczy, ze Twoja wiedza w temacie jest równa 0

@Grzechu_1990

Mierzyłem napięcia w tym tacensie w idle i miał 12,4V z tego co pamiętam. Mi sie to akurat nie podoba,

Napiecie 12,4 o niczym nie świadczy, BQT SP też maja tendencje do zawyżania, jak mieści sie w normie i nie buja to jest w porzadku. Na marginesie Tacens Valeo ze wzgledu na producenta Andysona również nie budzi mojego zaufania

@qamca: Yesico 430W jest dobre, bo to produkt Sirteca pod nowoczesne konfigi, ale ciche nie bedzie

@moradin:

Huntkey'a bierz 350AP - jego power dochodzi w szczycie nawet do 500W. Te 350 to jakiś lipny żart.

W szczycie na sekundę udało mu sie tyle załączyć po czym odszedł do krainy wiecznych watów. Jego realna ciągła moc to jakieś 410-420W, nie wprowadzaj ludzi w bład

@qamca:

Jeśli chodzi o obciążalność linii to już sam nie wiem bo w którymś wątku ktoś napisał że podobna konfiguracja (jak ta z siga) powinna mieć conajmniej te 26A na linii 12V, a z tego co obserwuje to jest raczej dość rzadkie zjawisko, przynajmniej w tym przedziale cenowym...

ktoś coś usłyszał, przeczytał, nie sprawdził i powtarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende, ja akurat sobie ten zasilacz chwalę :) nie tylko dlatego, ze go kupiłem, jest cichy, a napięcia na podkręconym sprzęcie trzyma stałe, co do cięzaru zasilacza to... pewnie chodziło Ci o to że im cięższy zasilacz tym lepszy, zgadzało by sie to ale... przy obecnej technice zasilacze o wiekszych mocach potrafią ważyć mniej, wiec to, obecnie nie jest wyznacznikiem :) mocy i jakości zasilacza :) chociaż po częsci masz racje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym tylko wiedzieć do jakiej grupy głośnościowej kwalifikuje się Enermax (mniemam, że razem z Corsairem i Be Quietem)?

z pogranicza cichych i średnich, ze wskazaniem na ciche - rozumiem, ze chodzi o model Liberty, jeśli o Infiniti to cichy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chodzi o liberty...

I tak raczej skończe z Corsairem, ale chciałem wiedzieć czy ten Enermax jest od niego cichszy.... marzą mi się odpinane kable... zawsze narzekałem na to we wszysttkich zasilaczach jakie miałem dotychczas, bo później wiszą zwoje z którymi coś by się chciało zrobić dla estetyki i poprawienia przewiewu... no ale widać że tak błachy temat jak odpinane kable, w świecie zasilaczy kosztuje kolejne 50zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chodzi o liberty...

I tak raczej skończe z Corsairem, ale chciałem wiedzieć czy ten Enermax jest od niego cichszy.... marzą mi się odpinane kable... zawsze narzekałem na to we wszysttkich zasilaczach jakie miałem dotychczas, bo później wiszą zwoje z którymi coś by się chciało zrobić dla estetyki i poprawienia przewiewu... no ale widać że tak błachy temat jak odpinane kable, w świecie zasilaczy kosztuje kolejne 50zł...

Jeśli szukasz fabrycznie najcichszego zasilacza, który dodatkowo ma odpinane kable to polecam Corsaira HX.

Ja dostałem wczoraj swojego Corsaira 520 i nic nie ćwierka a i cicho jak makiem zasiał.. prawie bo graficzka swoje robi

Ja mam od 2 tygodni i mi też nic nie ćwierka - zasilacz chodzi ciszej niż mój monitor i silnik baracudy 250Gb umieszczonej w scythe quiet drive. Kolejny etap wyciszania kompa u mnie to zmiana monitora i kupno hdd samsunga. Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@przemo3642:

No wiem wiem, obczajałem już te corsairy, ale jednak są poza przedziałem cenowym jaki chciałbym wydać na zasilacz...

Ale muszę Ci powiedzieć że jeszcze się nie spotkałem z głośym monitorem... kiedyś miałem drukarkę która wydawała wysoki dzźwięk co znikało tylko jak jej zasilanie odłączyć ale monitor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi