krogoth111 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 ALPE to chyba Aggressive Link Power Management. ASP nie wiem bo to w biosie jest a nie w samochodzie :) Czy ktoś wie do czego są te opcje? Włączyć je warto czy lepiej nie? Goooooooglowałem i lipa nic nie wyczytałem konkretnego. Co te opcje dają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) Jako że nikt chyba nie wie radzę się u Asusa. Wkleję tu część korespondencji może komuś się przydadzą te informacje. ASUS: W celu wyjaśnienia tych opcji należy głębiej wczytać się w specyfikację SATA dostępną na stronie Intela jako producenta mostka południowego w Pańskiej płycie. http://www.intel.com/technology/serialata/pdf/rev095.pdf Aggressive Slumber / Partial (ASP): When set, and ALPE is set, the HBA shall aggressively enter the slumber state when it clears the PxCI register and the PxSACT register is cleared. When cleared, and ALPE is set, the HBA shall aggressively enter the partial state when it clears the PxCI register and the PxSACT register is cleared. See section 8.3.1.3 for details. Aggressive Link Power Management Enable (ALPE): When set, the HBA shall aggressively enter a lower link power state (partial or slumber) based upon the setting of the ASP bit. See section 8.3.1.3 for details. Rozszyfrowując najpierw skróty, ALPE - "Aggressive Link Power Management Enable", ASP - "Aggressive Slumber/Partial". Te dwa bity pracują razem i są od siebie zależne. Gdy ALPE jest wyłączone, ASP jest ignorowane. Jeśli ALPE jest włączone, ASP również. W praktyce działanie tych dwóch bitów sprowadza się do kontrolowania napięcia danego urządzenia. W chwili gdy opcje są aktywne mostek południowy może odcinać im zasilanie w chwili gdy nie jest ono niezbędne. Tal-Rash: Rozumiem że działa to na zasadzie oszczędzania energii. Dysk nie potrzebuje napięcia to się go wyłacza. Ale źle wpływa to na jego mechanikę bo z tego co wiem dyski źle znoszą STOP/DRIVE. Dobrze rozumiem? ASUS: Informacja o odcięciu napięcia dla napędu została przez Pana błędnie zinterpretowana. Z podanej wcześniej przeze mnie definicji pochodzącej prosto ze specyfikacji: "Aggressive Link Power Management Enable (ALPE): When set, the HBA shall aggressively enter a lower link power state (partial or slumber) based upon the setting of the ASP bit." w prosty i bezpośredni sposób wynika, że napięcie to jest odcinane częściowo bądź w stopniu powodującym dla danego urządzenia przejście w stan uśpienia. Nie jest to jednoznaczne z zaparkowaniem głowicy i wyłączeniem dysku. Jeśli Pana zdaniem opcja ta może mieć ujemny wpływ na działanie bądź żywotność Pańskiego dysku, może ją Pan zablokować. Nie podejmę się oceny w jakim stopniu może to zmniejszyć czas bezawaryjnej pracy dysku, ocenę tego pozostawię dla Pana bądź zasugeruję kontakt z wsparciem technicznym Intela. Tal-Rash: Gdy opcja jest właczona dysk podczas odłaczenia taśmy sata nie znika z urządzeń aktywnych. System staje na kilkanaście sekund bez odpowiedzi po czym działa normalnie uważając że dysk nadal jest podłaczony. Gdy zaś opcja jest wyłączona hot swap działa prawidłowo. W momencie odłaczenia dysk znika z urządzeń w systemie i nie ma żadnej przycinki. Mój angielski nie pozwala mi na 100% prawidłową interpretację niektórych często trudnych technicznie form :) Dlatego radze się u Pana. Rozumiem że skoro ta opcja nie wyłacza mechanizmu napędowego dysku i nie parkuje głowicy co było by słychać a nie słychać to może jedynie zmniejszyć ilość pobieranej energii i oszczędzić elektronikę dysku? Nie oczekuję od Pana brania na siebie odpowiedzialności za to co dzieje się z moim sprzętem a jedynie pokazania mi prawidłowego toru rozumowania tej opcji. ASUS: Celem tej opcji ewidentnie jest forma oszczędzania energii. Nie podejmę się oceny wpływu tej opcji na elektronikę dysku. W oparciu o ogólną specyfikację SATA proponuję pytać albo u Intela albo u producentów dysków jako zapewne bardziej kompetentne źródła rzeczowych informacji dotyczących samych dysków. Edytowane 14 Grudnia 2007 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...