nrl Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 lukasp, a 2x2GB myślisz, że na ile Ci będą chodzić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) lukasp, a 2x2GB myślisz, że na ile Ci będą chodzić ?? Tu nie chodzi ile, tylko jak. A napewno sprawniej, chlodniej i mniej problemowo niz 4x1 Edytowane 15 Stycznia 2008 przez lukasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 tak, ale raczej nie uzyskasz na tych pamięciach np.500MHz 4-4-4, a to już jest ból :] jakie masz mobo ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 No zobaczymy zamowilem dwa OCZ Titanium 800 4-4-4-15 i Patriot LLK 800 4-4-4-12. Mobo to asus p5k-e wifi/ap. Na tym mobasku bez problemu smigaly 4x1GB patrioty, 4x1GB a-data ee+ a axeram sie wypiol i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Dziś zauważyłem że moje DFI sobie przesadnie ustawia takie timingi poza 2T-4-4-4-8-21-127-3-6-3-5. Reszta timingów wydawała się dla mnie nieistotna, ale jak odpalam biosa z FSB 200 to pamięci przy 2.2V robią max tylko 940mhz, jak wystartuje bios z FSB 260 to już pamięci zrobią 990... 50mhz z tych istawień AUTO, czy to może płyta sobie ustawia parametry kontrolera pamięci w zależności od FSB. Biorę się do roboty i obczajam reszte timingów w DFI. Oby się udało, bo pierwsza powazniejsza zabawa skończyła się reanimowaniem dysku :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 No mi też parę razy sie zdarzyła reanimacja dysku ale na innym sprzęcie ja podkręcałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 No i paszla żara jakby to ruski podtwierdził daleko nie zajechałem z timingami okazo się że ogranicza DRAM Extra Streangth. Level 2 okazał się tym do mhz, pozostałe 3 tylko obcinały mhz, żadnego wzrostu wydajności, a już myślałem że dobije 1000 CL4 2.2V :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4cios Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Lukasp u mnie wszystkie 4 kości chodzą na p5k-e więc u ciebie musi być jakiś problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Lukasp u mnie wszystkie 4 kości chodzą na p5k-e więc u ciebie musi być jakiś problem. Nie mam czasu zaglebiac sie w to, mozliwe ze akurat moje mobo... Na jakiej wersji biosu sprawdzasz? Ogolnie na moim mobo bez problemu smigaly Patrioty 4x1GB, A-Data EE+ 4x1GB i ostatnio Geil Evo 4x1 i wszystkie bez zajakniecia. Teraz smigam na Patriot LLK 2x2GB i narazie calkiem niezle. UWAGA 980DDR 4-4-4-12 2.3V Moje TRANSCENDy sa wystawione na sprzedaz, jako sprawdzone nowe kostki na allegro. Edytowane 17 Stycznia 2008 przez lukasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4cios Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Nie mam czasu zaglebiac sie w to, mozliwe ze akurat moje mobo... Na jakiej wersji biosu sprawdzasz? Ogolnie na moim mobo bez problemu smigaly Patrioty 4x1GB, A-Data EE+ 4x1GB i ostatnio Geil Evo 4x1 i wszystkie bez zajakniecia. Teraz smigam na Patriot LLK 2x2GB i narazie calkiem niezle. UWAGA 980DDR 4-4-4-12 2.3V Moje TRANSCENDy sa wystawione na sprzedaz, jako sprawdzone nowe kostki na allegro. wszystkie 4 kości pracują stabilnie na 1066MHz @ 2,35v 5-5-5-15 na 2,3v SuperPI 16M nie chciał policzyć 32M SuperPI też policzył jeszcze prime95 odpalę z Blend testem na godzinkę ... Faktem jest, że nie jest to rewelacja. Edytowane 17 Stycznia 2008 przez m4cios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) @1066 to robily moje patrioty 4x1GB 5-5-5-15 2,3V. Takze jak na axeRAM na MICRONACH zadna rewelacja Edytowane 17 Stycznia 2008 przez lukasp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Nie wiem na co wy narzekacie. I nie wiem dlaczego wam robi tylko 1066 przy 2.3V na piątkach (nie wierze by 4x1GB tak kiepsko się kręciło). Przecie mi moje robią na piątkach 1080mhz(wall) przy 2.1V! Dalej nie mam jak sprawdzić bo kontroler w procu mnie ogranicza :angry: Edytowane 17 Stycznia 2008 przez Razan_r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Nie wiem na co wy narzekacie. I nie wiem dlaczego wam robi tylko 1066 przy 2.3V na piątkach (nie wierze by 4x1GB tak kiepsko się kręciło). Przecie mi moje robią na piątkach 1080mhz(wall) przy 2.1V! Dalej nie mam jak sprawdzić bo kontroler w procu mnie ogranicza :angry:to uwierz 4x1GB znacznie ogranicza OC,skore 2x1GB robi u ciebie 1080mhz(wall) przy 2.1V(czyli tyle ile moje corsary na promosach :lol2: ) to w konfiguracji 4x1GB tyle napewno nie zrobisz przy tym napięciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Wszystko zależy od kontrolera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 a ja postaram sie dostarczyc jutro / po jutrze nowych wyniczków na "poluzowanych czwórkach" wkoncu sie oderwe od sesji na chwilke :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Są jacyś chętni na te Microny? Tak się składa, że akurat mam pare kompletów pod ręką. Przeprowadzam selekcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Moje na co dzień fikają sobie na Bad Axie na 500 MHz 4-4-4-8 @ 2.2v, tak samo 400 3-3-3-8 na 2.2v.. Czemu ta wartość? Otóż mam na stałe nastawionego potka @ 2.2v i nie chce mi się nic regulować więcej ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Moje 4GB AxeRamow znalazly juz drugiego wlasciciela. Nich mu sluza :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) ja dzisiaj troszke walcze z CL3 :P "bardzo" wstępnie: 400/2.4Vdimm/1.41Vmch - lece z MHz w góre :P EDIT: naprawde uwazam ze nie ma co narzekac na te memki szczegolnie za tą kase :D (zalezy za ile kto kupił) ;) EDIT2: chciałbym zwróćić uwagę na PL... Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Na szybko testuje te ramki na razie na napięciu 2,1V z Biosu (smartguardian podaje 2.08V - więcej na razie nie chce dawać bo nie mam czym pamięci ochłodzić) i tak 470MHz 4 4 4 4 12 (reszta auto) działa bez problemów - 480MHz wysypało sie SPI 16MB. Teraz sprawdzam 5 5 5 5 15 (reszta j.w) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Co do stabilnosci to powiem jedno z doswiadczenia, testujac kilkadziesiat roznych pamieci. To ze SuperPI i Orthosy wam przechodzi, to super. Ale do uzytkowania na codzien zadnyc to wyznacznik stabilnosci i bezblednej pracy pamieci. SP nawet 32M moze przechodzic bez problemu, ale w metescie, czy w gold memory bedzie walilo bledami juz po 10 minutach testu. Takze nie cieszyl bym sie za wczesnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Co do stabilnosci to powiem jedno z doswiadczenia, testujac kilkadziesiat roznych pamieci. To ze SuperPI i Orthosy wam przechodzi, to super. Ale do uzytkowania na codzien zadnyc to wyznacznik stabilnosci i bezblednej pracy pamieci. SP nawet 32M moze przechodzic bez problemu, ale w metescie, czy w gold memory bedzie walilo bledami juz po 10 minutach testu. Takze nie cieszyl bym sie za wczesnie orthos jest napewno lepszy do testowania pamieci niz superpi,wiem to z doswiadczenia,i jeszcze ani jedna kosc ktora przeszła 2 godzinny test cpu and ram nigdy sie nie wysypała przynajmniej u mnie w windowsie a troche tych pamieci miałem Edytowane 18 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Co do stabilnosci to powiem jedno z doswiadczenia, testujac kilkadziesiat roznych pamieci. To ze SuperPI i Orthosy wam przechodzi, to super. Ale do uzytkowania na codzien zadnyc to wyznacznik stabilnosci i bezblednej pracy pamieci. SP nawet 32M moze przechodzic bez problemu, ale w metescie, czy w gold memory bedzie walilo bledami juz po 10 minutach testu. Takze nie cieszyl bym sie za wczesnie Ameryki to raczej nie odkryłeś co do SPI ;) Z othosem są zdania podzielone. Ja testuje na szybko na razie a jak przyjdzie chłodzenie i sie poskłada WC tak jak ma być to wtedy powalcze o więcej i sprawdze stabilność bardziej wnikliwie. Tymczasem sie liczy SPI 16MB przy 530MHz - no i sie posypało. Podsumowując przy napięciu 2.1V pamięci osiagają CL4 470MHz i CL5 520MHz. No to teraz bierzemy się za grafe ;) Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 o widze ze na dfi je trzymasz, szkoda że nie 4x1 ;) wywal te auto i testuj na 4-4-4;p co ci po piątkach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) o widze ze na dfi je trzymasz, szkoda że nie 4x1 ;) wywal te auto i testuj na 4-4-4;p co ci po piątkach ;) No męcze je (sie) na DFI. Chciałem sie grafą pobawić na ustawionym procku na 3GHz i z ramami 500MHz CL5 i zonk - zwiecha zaraz po załadowaniu systemu :-| Edit: Nawet wczorajszych stabilnych stawień nie moge odtworzyć - może płyta nie trawi jak sie jej za duży skok ustawi :? Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 No męcze je (sie) na DFI. Chciałem sie grafą pobawić na ustawionym procku na 3GHz i z ramami 500MHz CL5 i zonk - zwiecha zaraz po załadowaniu systemu :-| Mi jakos te ramki chodza wlasnie na takich taktach :D Z tymze alphy ustawialem recznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) No i wszystko jasne - jak zwykle zawinił czynnik ludzki - czyli ja :lol: - no i odrobinke MemSET 3.4 jakaś tam beta już nie pamiętam. Naklikałem na pałe i teraz trzeba to odklikać jakoś - mam nadzieje że sobie dam z tym ustrojstwem rade Edit: Sie udało odkręcić problem i wywalić MemSET'a - jeśli chodzi o dłubanie w timingach to chyba zostane przy BIOSie (trzeba by poszukać jakiegoś faq o timingach bo zielony jestem ;) ) Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blade Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 hmm, a te: http://www.allegro.pl/item298295302_transc...cron_d9gmh.html bezradiatorowe ktoś może testował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 EDIT2: chciałbym zwróćić uwagę na PL... Przy tak smiesznym fsb i 1:2 to norma. Polataj tak z 500+ i nizszym dzilnikiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Mi na 2.1V (miernik 2.08 też) też robi CL4 470mhz, ale CL to już leci 540mhz gdzie nie wytrzymuje kontroler pamięci w procu i mam Twardego zwisa ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...