Skocz do zawartości
out010

Płyta Procesor Ramy Pod Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich .

Chcę zrobić modernizacje kompa w miarę tanio .

Oto co mam :

Procesor amd athlon 3000+ s754

Ram : 1.5 gb ddr 400 mhz kingston cl3

Płyta Asus k8n4-e deluxe

grafika pailt 7300 gt pci-e

zasilacz colorist 380W

Planuję przesiadkę również na amd (am2) . wiem że większość będzie mi doradzała intela ale coż , nie stać mnie na dobry procesor core duo więc prosił bym o informacje o produktach pod amd

Kolejna sprawa : nie bawie się w podkręcanie , nie jestem jakoś specjalnie wymagający jeśli chodzi o gry , jeśli będą działać na medium detalach okey :)

Zaznaczę że zależy mi na dobrej płycie gł. tak aby w przyszłosci móc dodać spokojnie więcej ramu lub zmienic procesor.

Zakres cen : za płytę główna tak w granicach 350-400zł. W zasadzie to zastanawiam się nad ofertą Asusa i Abita, każda ma jakieś wady niestety ...

Procesor : za bardzo się nie znam ... technologia wykonania ma znaczenie czy będzie wogóle działał ? oczywiście chodzi mi o x2 dwurdzeniowe .

Pamięć : od zawsze mam kingstony ale czy gdy wezmę good ramy to będzie jakaś strata w wydajności ? 800 mhz czy można mniej ? bo z tego co wiem nie każda płyta jednak radzi sobie z obsługą ramów 800 mhz

Zasilacz : wiem wiem , ten co mam jest do niczego ale czy narazie wystarczy ?

Narazie tyle , grafikę z czasem zmienie .

Bardzo proszę o wyrozumiałość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie jak to jest? Za moich czasow intel byl "nieosiagalny" cenowo. A teraz widze wszyscy skladaja kompy na C2D. To co jezeli jestem przed kupnem kompa to mam sie interesowac raczej C2D niz X2?? Niby intel jest wydajniejszy? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DualCore E2160 i O/C na 3ghz lub coś z serii C2D E6xxx, ale to już wyższa półka cenowa niestety. Różnica po O/C DualCore 2160 na 3ghz a Core2Duo E4300 (3ghz) jest minimalna, może tam gdzie wykorzystywany jest bardziej "kesz" procesora wygra E4300 :) chociaż powoli E4300 znika ze sklepów. Najlepszym stosunkiem wydajność/cena jest wspomniany na samym początku DualCore E2160.

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DualCore E2160 i O/C na 3ghz lub coś z serii C2D E6xxx, ale to już wyższa półka cenowa niestety. Różnica po O/C DualCore 2160 na 3ghz a Core2Duo E4300 (3ghz) jest minimalna, może tam gdzie wykorzystywany jest bardziej "kesz" procesora wygra E4300 :) chociaż powoli E4300 znika ze sklepów. Najlepszym stosunkiem wydajność/cena jest wspomniany na samym początku DualCore E2160.

No a C2D E4500? 2,2Ghz za 350 zl to roznica ok 100 zl miedzy tym 2160. No a 1 mb cachu zawsze i 400mhz ;] wiecej na wstepie :-). W ogole to zakladaja ze nie bede kombinowal z jakimis chlodzeniami - najchetniej zostawilbym ten proc z boxowym coolerem - na tej plycie glownej mam szanse dobic do 3ghz z ktorymkolwiek z tych prockow? Jezeli chodzi o pamieci to myslalem o jakichs geilach 800Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poproszę o pomoc przy wyborze części pod AMD...

Plyta Asus M3A,

CPU X2 5200+ 65 nm G2

RAM szukaj w dziale o pamięciach ale 2GB Kingston 667 powinno starczyć.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta Asus M3A,

CPU X2 5200+ 65 nm G2

RAM szukaj w dziale o pamięciach ale 2GB Kingston 667 powinno starczyć.

Ten zestaw nie jest zły, ale mimo wszystko bierz Intela bo jest po prostu wydajniejszy, am2 dziś jest nieopłacalne w kwocie jaką masz do wydania na podzespoły.

Kup:

proc- E2160 (bez problemu zrobisz 3Ghz, uwierz to nie jest straszne, kilka minut w biosie i masz większą wydajność za darmo)

płyta- msi p35 neo2-vr lub abit ip35 lub foxconn p35a lub tańsza gigabyte p31 ds3l, wszystkie z tych są dobre, wybierz sobie jedną na pewno będziesz zadowolony :)

pamięć- 2GB Kingstona lub Goodrama 667mhz.

I spoko zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Kup:

proc- E2160 (bez problemu zrobisz 3Ghz, uwierz to nie jest straszne, kilka minut w biosie i masz większą wydajność za darmo)

...

Nie będzie za darmo bo do takiego OC trzeba jeszcze wymienić zasilacz, zapomnieć o niezawodności.

(o sprzętowej wirtualizacji nie wspominając jeśli ktoś potrzebuje bo tańsze C2D są okrojone z tego)

Po OC nie będzie działała w praktyce funkcja oszczędzania energii a to też kosztuje bo większe rachunki za prąd.

Trzeba zainwestować w chłodzenie CPU (jeśli ma być cicho to całkiem sporo)

Prawdopodobnie podkręcając takiego E2160 (lepiej E2180) uda się osiągnąć większą wydajność niż przy

X2 5200 65 nm (ale nie na pewno bo najnowsza wersja x2 65 nm też działa powyżej 3000 MHz po OC)

Bez OC E2160 jest dużo wolniejszy od X2 5200 (2700 MHz bez OC) praktycznie w każdym zastosowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie za darmo bo do takiego OC trzeba jeszcze wymienić zasilacz, zapomnieć o niezawodności.

(o sprzętowej wirtualizacji nie wspominając jeśli ktoś potrzebuje bo tańsze C2D są okrojone z tego)

Po OC nie będzie działała w praktyce funkcja oszczędzania energii a to też kosztuje bo większe rachunki za prąd.

Trzeba zainwestować w chłodzenie CPU (jeśli ma być cicho to całkiem sporo)

Prawdopodobnie podkręcając takiego E2160 (lepiej E2180) uda się osiągnąć większą wydajność niż przy

X2 5200 65 nm (ale nie na pewno bo najnowsza wersja x2 65 nm też działa powyżej 3000 MHz po OC)

Bez OC E2160 jest dużo wolniejszy od X2 5200 (2700 MHz bez OC) praktycznie w każdym zastosowaniu.

Bez obrazy, ale mam to co w podpisie i jakoś funkcja oszczędzania energii u mnie działa. Zasilacz mocny?? Dziwne bo ten co z podpisu mam przy takich ustawieniach procka idealnie trzyma napięcia -> mierzone miernikiem. X2 5200 o częstotliwości 2,7ghz porównujesz do DualCore E2160 o częstotliwości 1,8ghz i piszesz, że X2 będzie wydajniejszy?? Właściwie się nie dziwię bo to tylko różnica 900mhz, ale co tam to nie ważne :rolleyes: . To może zrób porównanie DualCore E2160 1.8@3.0 i X2 5200 2,7@3.0 i wtedy sprawdźmy co będzie wydajniejsze?? :D Piszesz też, że trzeba zainwestować w lepsze chłodzenie?? Jeśli kupisz DualCore E2160 selekta od ludzi z tego forum to będziesz miał zagwarantowane 3ghz przy znośnym napięciu i nie będziesz musiał inwestować w jakieś drogie chłodzenie procka. Więc Twoje argumenty trochę są naciągane, tak uważam. Jedynie w czym się zgodzę to, że tańsze modele DualCore jak i Core2Duo nie mają wirtualizacji tak jak napisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe sie rozgadali :D

okey wracając do MOJEGO problemu to biorę:

foxconn p35a

C2D ale model jakiś do 400zł albo zaczekam miesiąc i dołożę drugie tyle i moze coś lepszego będzie

do tego jakieś kingstony 2x1 GB 667 mhz

Dziękuje za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obrazy, ale mam to co w podpisie i jakoś funkcja oszczędzania energii u mnie działa. Zasilacz mocny?? Dziwne bo ten co z podpisu mam przy takich ustawieniach procka idealnie trzyma napięcia -> mierzone miernikiem. X2 5200 o częstotliwości 2,7ghz porównujesz do DualCore E2160 o częstotliwości 1,8ghz i piszesz, że X2 będzie wydajniejszy?? Właściwie się nie dziwię bo to tylko różnica 900mhz, ale co tam to nie ważne :rolleyes: . To może zrób porównanie DualCore E2160 1.8@3.0 i X2 5200 2,7@3.0 i wtedy sprawdźmy co będzie wydajniejsze?? :D Piszesz też, że trzeba zainwestować w lepsze chłodzenie?? Jeśli kupisz DualCore E2160 selekta od ludzi z tego forum to będziesz miał zagwarantowane 3ghz przy znośnym napięciu i nie będziesz musiał inwestować w jakieś drogie chłodzenie procka. Więc Twoje argumenty trochę są naciągane, tak uważam. Jedynie w czym się zgodzę to, że tańsze modele DualCore jak i Core2Duo nie mają wirtualizacji tak jak napisałeś.

Zasilacz który masz jest sporo mocniejszy niz ten u out010.

Funkcja oszczędzania energii (i uszu) nie ma szans działać w pełni przy tak podniesionym FSB

bo w idle taktowanie będzie o tyle % większe ile % podbite zostało FSB.

Ponadto pełna oszczędność jest wtedy gdy obniżany jest nie tylko mnożnik ale i napięcie CPU.

Co do wydajności to przy taktowaniu 3 GHz obu procków E2160 będzie wydajniejszy około 15%

(zależnie od zastosowania)

Do karty 7300GT nie potrzeba więcej niż 2700 MHz X2.

Do zastosowań profesjonalnych podkręcony CPU się nie nadaje.

Jak chcesz mieć naprawdę stabilny sprzęt to trzeba stosować RAM z ECC a wtedy płytka do

C2D tylko z X38 czyli droga lub zabytkowa na 975 i też nie tania.

Ile razy w miesiącu masz zwiechę albo inne atrakcje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj niech no się zastanowię.....powiadasz w miesiącu?? 0 (słownie zero) przy tak ustawionym sprzęcie jak w podpisie. Gdyby coś się zmieniło to napewno Ciebie poinformuje. Aaa... i jeszcze jedno ja nie używam komputera do zadań profesjonalnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi