CavV6 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 No wiec po miesiacu doszedlem do wniosku, ze ogolnie XP mimo ze jako system dziala nieco wolniej (pewnie dlatego, ze Vista jest 64bitowa), ale jesli juz wlacze gry, to zaczynaja sie schody. Caly czas mam swojego XP Prof ktorego dostalem z komputerem, wiec domyslam sie, ze czas na niego. Viste trzeba bedzie sprzedac. :D Problem jednak jest nastepujacy. Mam jeden dysk i jedna partycje. W jaki sposob skasowac Viste zachowujac moje dane (pliki mp3, filmy, instalki) tak bym mogl zainstalowac XPeka? W XP uruchamialem Total Commandera i kasowalem wszystko, az zostal blady pulpit. Wtedy reinstalacja nie byla klopotem. Jak jednak wywalic windowsa? Czy istnieja jakies male programy do np bootowania z CD i kasowania folderow? Czy moze jakies inne ustrojstwa do kasowania Visty? A moze po prostu uzyc reinstalki XPeka i tam sie pojawi stara opcja 'Skasuj katalog Windows'? Dzieki za pomoc! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 jedna partycje? kto tak w dzisiejszych czasach robi.... partition magic i dzielisz dysk na dwie partycje.. jedna systemowa a druga na swoje rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 jedna partycje? kto tak w dzisiejszych czasach robi.... partition magic i dzielisz dysk na dwie partycje.. jedna systemowa a druga na swoje rzeczy Racja, ale od kiedy kupilem kompa nie zmienialem partycji od poczatku. Czy jedna z wersji Part Magoc dziala pod vista 64? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Nawet bym nie próbował tego uruchamiac. Zresztą PM jest nieaktualizowane od kilku lat... Jest wiele lepszych programów do tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 czy ktos jest w takim razie w stanie mi poradzic, co zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SulecK Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Nie latwiej potrzebne dane przegrac na inny dysk lub wypalic na plytki dvd-dl np. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 z pewnoscia latwiej, ale niestety swieta sie zblizaja, wiec i finanse nie za ciekawe.. Kupilem plytki ale niestety moja nagrywarka (HP) ich nie widzi (Imation). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chedder Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Nawet bym nie próbował tego uruchamiac. Zresztą PM jest nieaktualizowane od kilku lat... Jest wiele lepszych programów do tego. np ? skoro juz mowisz o takich rzeczach to mow konkretnie a nie robisz koledze tylko "smaku" :razz: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Może Acronis Disc Director / Partition Expert. Ranish Partition Manager 2.44 Co prawda sam używam Paragon Partition Manager 8.0 (wersja dokładana chyba do kse), ale robię to raczej dość ostrożnie i nie za często .... Jakieś alternatywy?? P.S. Acronis Disk Director 10.0 ponoć działa z Vistą: http://www.itxon.pl/index.php?option=com_c...9&Itemid=69 Edytowane 19 Grudnia 2007 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 a nie lepiej po prostu gparted użyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 (edytowane) GParted (Gnome Partition Editor) jest darmowym narzędziem przeznaczonym do zarządzania i partycjonowania dyskami twardymi. Program potrafi rozpoznawać wiele systemów plików w tym FAT16, FAT32, NTFS, EXT2, EXT3 oraz przeprowadzać na nich szereg operacji takich jak tworzenie, odczytywanie, kopiowanie, usuwanie, przesuwanie, zmiana rozmiaru. Aplikacja dostępna jest z poziomu LiveCD, dlatego też należy nagrać obraz ISO na nośniku CD/DVD a następnie podczas włączania systemu umieszczamy napęd w czytniku CD/DVD. GParted jest doskonałą alternatywą dla innych komercyjnych programów tego typu. Wygląda super. Mam zestaw pytań dodatkowych. Na ile prosty jest w obsłudze -> Partition manager jest prosty do bólu, a aplikacje pod linuksa z prostotą mi się nie kojarzą ..... Czy nie kasuje danych z dysku przy zmianie rozmiaru partycji i/lub przy dokładaniu nowych partycji. P.S. Partition Logic 0.69 -> też GNU GPL Edytowane 20 Grudnia 2007 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Skorzystaj, a zobaczysz jak proste są obecnie aplikacje dla Linuksa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Skorzystaj, a zobaczysz jak proste są obecnie aplikacje dla Linuksa :)Przy najbliższej okazji z chęcią. Tylko takie pytanko - z którego skorzystać: GParted 0.3.4-10 http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1738&t=59 czy też Partition Logic 0.69 http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=59&id=1687 Czy też coś innego ?? Oba są w postaci gotowego obrazu płyty startowej, więc powinno się udać ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 G-Parted jest bardziej user-friendly i jest dłużej rozwijany. Ja poleciłbym parted magic oparty na G-parted. IMHO bardziej stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Odświeżę temat partycji. Miałem okazję użyć Parted Magic live CD v1.9 Wrażenia ...... hmmm ...... Przesuwał partycję przez ponad 2 godziny. Podobną rzecz na tym samym dysku paragon partition magic robił w 25-30 minut. Ilość danych na dysku była podobna. Szybciej wyszłoby przegranie danych na inny dysk, usunięcie partycji, założenie nowych i powtórne przegranie. Jedyny problem to posiadanie dodatkowego dysku .... Skąd taka różnica ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Ja polecam Acronis Disk Director Suite 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 a ja gparted Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Parted Magic live CD v1.9 jest oparty na G-parted. Do obsługi nie mam zastrzeżeń, jedynie do czasu trwania operacji ..... Tym bardziej, że są programy które robią TO SAMO nawet 3-4 x szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...