Defox Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 (edytowane) Witam. Ostatnio nabyłem x2 5600+ i Gigabyte GA-M57SLI-S4. Zacząłem podkręcać tego procka... moje pamięci to 2x1gb Twinmos Twister 800mhz. Ustawiłem HTT na poziomie 320 i mnożnik 10, co daje 3200mhz. Taktowanie pamięci zmniejszyłem do 400mhz. Test SuperPi 8m przeszedł bezproblemowo. Aby uzyskać 800mhz na pamięciach musiałem ustawić 533mhz na pamięci (dzielnik - 8 ). Komputer uruchamia się, ale wiesza sie na bootscrenie windy, albo resetuje się tuż po. Zwiększałem napięcie nawet do 2.3V, ale to nic nie pomaga. Za każdym razem, gdy ustawie 3200mhz obojętnie na jakim mnożniku, ale na dzielniku takim, żeby uzyskać 800mhz komp nie wstaje. Wstaje tylko na mnożnikach połówkowych, ale jak wiadomo wtedy jest duży spadek wydajności. Próbowałem puścić go na 214 x 14 (domyslny mnożnik), co dało 3Ghz, a na pięciach jest wtedy 857mhz. Komp wstaje, ale w SuperPi sypie błędami ramu. Po krótkim używaniu komp sie resetuje. Podnosiłem napięcie do 2.3V i to samo. Niemożliwe jest żeby pamięci nie uruchomiły się na taktach 857mhz i 2.3V! Odnoszę wrażenie, że mimo zwiększania napięcia pamięci w biosie, w rzeczywistości ono nie wzrasta. Sprawdzałem różnymi programami, ale jednak pokazuje na pamięciach 2.3V. Już nie wiem co jest:/ Aktualizowałem bios, ale to nic nie dało. Pojawiły się tylko wyżej wspomniane mnożniki połówkowe na których komp działa stabilnie. Proszę o pomoc, rady. Pozdrawiam Edytowane 15 Grudnia 2007 przez Defox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...