IceMan75 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Witam ! Od kilku lat używam AMD, w podkręcanie na DFI Lanparty bawię się do tej pory więc OC mi zdecydowanie nie obce. Niestety o Intelach prawie nic nie wiem. Więc ... Płyta musi mieć możliwość regulacji fsb,mnożnika i napięć z poziomu windowsa - chyba że jest to nie możliwe ? Regulacja prędkości wentylatorów również z poziomu windowsa - lubię ciszę, 3 regulowane wentylatory wystarczą, może nawet 2 SLI nie będę potrzebował. Prosesor jaki będzie: e6320 - czyli mały mnożnik, więc wysokie FSB, więc i pamięci chyba mocne ? Chyba że można pamięci taktować niżej niż FSB ? -biorę ten procesor pod uwagę bo będę go miał w śmiesznie niskiej cenie, chociaż niski mnożnik mnie zniechęca mocno lub e2160,e2180, czyli duży mnożnik 9-10, więc niższe FSB i słabsze (tańsze) pamięci ? Płyta powinna mieć pasywne chłodzenie, sam umieszcze tam jakiś duży wolny wentylator jeśli będzie potrzebny. Kwota ... prawie nie istotna ;) ale bez przesady :D powiedzmy że około 550zł w detalu, oczywiście im taniej tym fajniej :) Cel ... powiedzmy 3GHz będzie akceptowalne, milej widziane coś bliżej 3.5GHz ;) ps. jest gdzieś mały przewodnik o podkręcaniu c2d ? :) bo np. co to jest strap to ni cholery nie wiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Foxconn P35A i do tego E2160 jakiś selekt z forum i masz pewne 3ghz :) Do tego 2x 1024 kingstony 667 elpidy i masz zestaw wypas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Witam ! Od kilku lat używam AMD, w podkręcanie na DFI Lanparty bawię się do tej pory więc OC mi zdecydowanie nie obce. Niestety o Intelach prawie nic nie wiem. Więc ... Płyta musi mieć możliwość regulacji fsb,mnożnika i napięć z poziomu windowsa - chyba że jest to nie możliwe ? Regulacja prędkości wentylatorów również z poziomu windowsa - lubię ciszę, 3 regulowane wentylatory wystarczą, może nawet 2 SLI nie będę potrzebował. Prosesor jaki będzie: e6320 - czyli mały mnożnik, więc wysokie FSB, więc i pamięci chyba mocne ? Chyba że można pamięci taktować niżej niż FSB ? -biorę ten procesor pod uwagę bo będę go miał w śmiesznie niskiej cenie, chociaż niski mnożnik mnie zniechęca mocno lub e2160,e2180, czyli duży mnożnik 9-10, więc niższe FSB i słabsze (tańsze) pamięci ? Płyta powinna mieć pasywne chłodzenie, sam umieszcze tam jakiś duży wolny wentylator jeśli będzie potrzebny. Kwota ... prawie nie istotna ;) ale bez przesady :D powiedzmy że około 550zł w detalu, oczywiście im taniej tym fajniej :) Cel ... powiedzmy 3GHz będzie akceptowalne, milej widziane coś bliżej 3.5GHz ;) ps. jest gdzieś mały przewodnik o podkręcaniu c2d ? :) bo np. co to jest strap to ni cholery nie wiem :D Abit IP35 (lub bardziej rozbudowana wersja Pro z uGuru) - FSB 500+ i mamy 3,5GHz na E6320 i tu trzeba poszukać ramców co to zniosą (Kingstony na Elpidzie mogą nie podołać powyżej 1GHz :rolleyes: ale Corsair X2MS Rev. 7.1 to co innego) dlatego może jakiś selekt E21x0 będzie lepszym wyborem a napewno tańszym - ale nie mnie to oceniać. FSB można chyba w większości mobasów z windowsa ustawiać co do napięć to nie jestem pewien. Pamięci taktować niżej jak FSB można ale nie na chipsetach intela (w tym P35 na którym jest podany Abit). PS "Mały" przewodnik po OC KLYK B) @Grzechu_1990 Fox ma regulacje only jednego śmigiełka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Abit IP35 (lub bardziej rozbudowana wersja Pro z uGuru) - FSB 500+Yhym, no, od kiedy każda IP35 robi FSB 500+? Bo było już dość dużo przypadków, że nie chciała 450 zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Bywało często że IP35-E kończyła się w okolicach 430mhz FSB, z ,,zwykłą,, IP35 nie wiem jak jest ale te 500mhz powinna zrobić ;] A wersja pro to już inna bajka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 co do foxcona to nie jestem przekonany jesli chodzi o markę i troche "dziwny" ten bios ma ;) nie ma normalnych opcji oc tylko troche pokombinowane ;) ale jesli trzeba to dałbym rade :) no i tylko 1 wentyl regulowany ... że e21x0 bedzie lepsze to wiem, ale za tego 6320 zaplace najprawdopodobniej tylko 250 zł, więc ... łykne go i pomęczę się, zawsze można sprzedać :) nad tym abitem pro sie zastanawialem, tylko sporo drozszy od foxcona a tylko troche "lepszy" ale jeśli bez problemu mógłbym wszystkimi parametrami z windowsa sobie mieszać to chyba skusiłbym się pamięci będę elpidy bo ... tanie :) wiem ze mnie to ograniczy przy malym mnozniku ale wydać sporo więcej $$$ na pamięci dla "kilku" mhz chyba się nie opłaca :) nie walczę o kazdego mhz z tym ustawianiem wszystkiego z windowsa to chodzi mi o to że większość czasu spędzam przed kompem, korzystając z netu, często chodzi non stop ściągając coś, więc nie ma sensu żeby pracował na max OC. AMD miałem ustawione na 4x200mhz czesto, dzięki temu prądu to nie żarło i nie grzało się nic a nic więc panowała błoga cisza, a jak potrzebowałem grać to klik klik i miałem 2.8ghz :) i tak właśnie chciałbym z c2d mieć, tylko czy tak się da FSB widzę że można zmieniać bez problemu czy mnożnik da się zmieniać ? minimalny to 6 ? czy napięcie też mogę zmieniać czy tylko automatycznie się zmienia po włączeniu czegoś tam w biosie ? sory jeśli to głupie pytania, ale ciężko wychwycić na nie odpowiedzi spośród miliona postów tutaj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 może jeszcze ktoś ma coś do dodania ? bo póki co problem nie rozwiązany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 a co myślicie o DFI BloodIron ? Napewno ma regulację wentyli bo ma programik smartguardian. Tylko czy jakiś program pozwoli na zmiane FSB z pod winowsa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Abity z uGuru. Spod windowsa można całkiem sporo zadziałać, fsb i napięcia na pewno. uGuru ma IP35 Pro, wszystkie AB9 (ale spośród AB9 tylko Quad GT umożliwia łatwe wysokie fsb) czy X38 QuadGT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trike3 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Witajcie A co sądzicie na temat pojedynku Abit IP35-E v.s Gigabyte P35C-DS3R Pozdrawiam Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Abity z uGuru. Spod windowsa można całkiem sporo zadziałać, fsb i napięcia na pewno. uGuru ma IP35 Pro, wszystkie AB9 (ale spośród AB9 tylko Quad GT umożliwia łatwe wysokie fsb) czy X38 QuadGT.ze Abity z uguru to juz wiem :) szukam jakiejs tanszej opcji, ale jesli nie znajde szybko to bedzie ten abit narazie szukam info o roznych modelach DFI ale narazie nic ciekawego nie znalazłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 ze Abity z uguru to juz wiem :) szukam jakiejs tanszej opcji, ale jesli nie znajde szybko to bedzie ten abit narazie szukam info o roznych modelach DFI ale narazie nic ciekawego nie znalazłem DFI Blood Iron ma regulacje chyba tylko jednego wentylatorka. Może wersja Dark ma więcej, trzeba by poszukać. Zawse mozesz kupić jakiś panel do regulacji śmigiełek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 DFI Blood Iron ma regulacje chyba tylko jednego wentylatorka. Może wersja Dark ma więcej, trzeba by poszukać. Zawse mozesz kupić jakiś panel do regulacji śmigiełek.jak mam kupowac panel to lepiej poprostu lepszą plyte :) bede szukał nadal info, ale poki co to abit z uguru pozostaje, czyli droga opcja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Droga? Różnica 20zł między nim a foxconnem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Droga? Różnica 20zł między nim a foxconnem.chodziło mi o abita pro czyli 550 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 jak mam kupowac panel to lepiej poprostu lepszą plyte :) bede szukał nadal info, ale poki co to abit z uguru pozostaje, czyli droga opcja ;) No nie wiem, jak na moje to właśnie trochę dziwne kupować inną płytę ze względu na ilość regulowanych przez nią wentyli :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 No nie wiem, jak na moje to właśnie trochę dziwne kupować inną płytę ze względu na ilość regulowanych przez nią wentyli :huh:może i dziwne :) ale oprócz tego uguru umozliwia tworzenie profili oc dzieki temu siedzac w necie moge ustawic procka na niskie taktowanie i cieszyc sie cisza jesli zamierzam pograc w normalna gre to powiedzmy wybieram sobie profil srednio podkrecony jesli zamierzam grac w bardzo wymagajaca gre wybieram profic podkrecony na maxa :) a w innych plytach niestety nie wiem jak wyglada regulacja fsb i napiec i wentylatorow, ciezko znalezc info o tym, wiec wolę zapłacić więcej i mieć pewnosc ze wszystko pojdzie gladko ;) jutro zamawiam abita pro, nic innego nie znalazlem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 (edytowane) Ten Abit to jest z gorszych wyborów! Odkręcenie proca możesz załatwić poprzez funkcję Intel EIST obniżającą mnożnik i napięcie w idle, jeśli chcesz bardziej zaawansowane rozwiązanie to mogę polecić RMClock Utility. Za ~600zł możesz kupić już bardzo dobre mobo na X38 np. Gigabyte X38-DS5 czy Asus P5E Dla mnie najdroższą płytą na P35, którą jest sens brać to DFi Blood Iron P35 :) Edytowane 19 Grudnia 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Za ~600zł możesz kupić już bardzo dobre mobo na X38 np. Gigabyte X38-DS5 czy Asus P5K P5K to blizej 300 niz 600zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Pewnie P5E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 no cóż, za późno :) abit właśnie leży do tego e6320 i 2x 1gb goodram 900mhz za pare chwil podłączam to do prądu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Po co Ci E6320? Zły wybór... Oj zły. Zwłaszcza przy obecnej cenie E4500 (ok.360zł)... A już z tymi GoodRamami to kompletnie doje**ałeś :D Edytowane 19 Grudnia 2007 przez QRVICH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 A jeśli to Goodramy 900PRO to też zrobił byka ? Ja tam żadnego błędu nie widzę... Sprzęt praktycznie taki jak u mnie: 7x500 całkiem możliwe... Co tu nie tak skoro tego proca ma za 250pln... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Po co Ci E6320? Zły wybór... Oj zły. Zwłaszcza przy obecnej cenie E4500 (ok.360zł)... A już z tymi GoodRamami to kompletnie doje**ałeś :D Jak już kupił to po co to piszesz? Żeby mu humor popsuć czy jak? bo raczej po przeczytaniu Twojego posta nie odeśle sprzętu do sklepu... :-| Edytowane 19 Grudnia 2007 przez qamca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 wiec wyjasniam proca kupiem za ... 150 zł :D chcialem e2160 ale ten sie trafił, więc chyba nie tak źle :P goodramy pro 900 wiec dlaczego niby cos nie tak z nimi ? podobno na 1000 chodzą w tej chwili plyta lezy na ziemi wszystko podlaczone i instaluje sie windows narazie bez ruszania czegokolwiek komp odpala sie na 7x490, 7x500 i do biosu nie chce wejsc juz mysle ze jak pokrece napieciami to te 7x500 jest w zasiegu, nawet 7x475 tez mi starczy ;) cooler pentagram hp-100, bo na szybko potrzebowalem coś ale moze bedzie dawal rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Powiem tylko lekko złośliwie: A NIE MÓWIŁEM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 cholera te goodramy nie takie good chyba :( 940mhz tylko sie udalo, nie wiem dlaczego tak malo, timingi 5-5-5-15, napiecie nawet 2.3v i dalej lipa moze cos zle robie ;) dzis bede mial wiecej czasu to pokombinuje, podlacze tez porzadny zasilacz bo to bylo robione na zapasowym, chociaz napiecia niby ok sa a moze musze nawiew jakis na te pamiatki dac bo ... cholera cieple sa dosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 A no to wyjaśnia. Pro są ok, choć jak widać nie we wszystkich przypadkach... Jakto 150zł za tego procka? :o Ładna okazja! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IceMan75 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 (edytowane) noo okazja :D procek to chyba próbka przeprodukcyjna ? napisane na nim jest INTEL CONFIDENTIAL to jest seria ? : QZAG ES MALAY Edytowane 20 Grudnia 2007 przez IceMan75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...