Skocz do zawartości
Kost@k

WC made by home - dziwności z temperaturą

Rekomendowane odpowiedzi

Siakoś tak w końcu ruszyło - bloczek od MIKO Black Box , chłodniczka tez MIKO - CA1 z wicherkiem 80x80 no i pompka - tandetna AquaEl 700l/h . Wshystko na przewodach paliwowych 10mm wewn. , zbiornik wyrównawczy 1,8 litra - pojemnik na żywność :lol:

Zmontowałem oczywiście od razu na swoim sprzęcie z podpisu - cudo , bo na AC w stresie procek dobijał do 60 stopni , a teraz max 48 . Dziwi mnie zaj...ście jedna rzecz : wyłączam nawiew na chłodniczkę , temp podejdzie ze 2-3 stopnie wyżej - znaczy chłodnica robi swoje . Ale w biosie (potwierdza to MBM w Windowsie) natychmiast po starcie kompa pojawia się 36 stopni 8O i powolutku dochodzi do 42-43 i tak stoi .

Żeby było śmieszniej to przemontowałem wszystko na ECS K7S6A i szok 8O po starcie kompa w biosie 29 stopni i rośnie do 35-36 i zostaje .

Co więcej , woda sprawdzana organoleptycznie :lol: :wink: jest zdecydowanie cieplejsza w przypadku Chaintecha niż ECS - na ECS ani zimne ani ciepłe , czyli koło ~30 stopni , a na Chaintechu zdecydowanie czuć lekkie ciepełko . Jest możliwe , żeby płyta miałą aż taki wpływ na temp proca? Mam najnowszy bios do 7NJL1 i na nim jest 2 stopnie mniej po starcie w porównaniu do oryginalnego biosu .

Wykluczam fałszywe wskazania czujników , bo na AC było tak :

- ECS - stress 48-50 stopni , zwiecha przy 64 stopniach (po zatrzymaniu wiatraczka na coolerze)

- Chaintech - stress 60-62 stopnie , zwiecha przy 65

O co tu qrde chodzi? spotkał sie ktoś z czymś takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja na 101% jestem przekonany , że jest ok - i nawet pasta elegancko zapodana 8) to była pierwsza rzecz która mi przyszła do głowy

a wiem dlatego , że mobo się "pięknie" wygięło i pod prockiem prawie dotyka blachy - ze 3 mm zostało do zwarcia :o

p.s.

zapinka z MIKO - wykonana z plexi , do mocowania w otworach wkoło socketa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi