OZy_R-SKo Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Siema jak wyżej chce zrobić FC jestem praktycznie zielony w tym temacie. Mam Kompresor Danfoss sc12cl nie wiem jakie parametry wie ktoś może jak to odpalić bo wychodzą z niego 3 bolce i nie wiem jak to podłączyć. Mam też chłodnice. Proszę niech ktoś mi powie co i jak po kolei. Po prostu nic nie wiem na ten temat dokładniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 radził bym zacząć od tematów przylepionych.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Siema jak wyżej chce zrobić FC jestem praktycznie zielony w tym temacie. Mam Kompresor Danfoss sc12cl nie wiem jakie parametry wie ktoś może jak to odpalić bo wychodzą z niego 3 bolce i nie wiem jak to podłączyć. Mam też chłodnice. Proszę niech ktoś mi powie co i jak po kolei. Po prostu nic nie wiem na ten temat dokładniej. Przeczytaj całe, post po poście: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=9037 - droga krzyżowa FC. I będziesz wiedział o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Poczytałem i nie za bardzo wiem o co kaman a ta droga krzyżowa jest długa :o O ile się nie myle to rysunek Stage1 Kaskady dobrze mowie ?? aaaa i nadal nie wiem jak uruchomić ten Kompresor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Poczytałem i nie za bardzo wiem o co kaman a ta droga krzyżowa jest długa :o O ile się nie myle to rysunek Stage1 Kaskady dobrze mowie ?? [img ]http://www.overclockers.com/tips1032/recyc.jpg[/img] aaaa i nadal nie wiem jak uruchomić ten Kompresor Jest długa fakt - sam kiedyś przeczytałem. Mylisz się. Jak przeczytasz drogę krzyżową to będziesz wiedział jak uruchomić ten kompresor. A ten temat i tak zaraz zostanie zamknięty..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 aaaa i nadal nie wiem jak uruchomić ten Kompresor i wszystko jasne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 i wszystko jasne :wink: mhm dwa lata temu bym wiedzial OCB w tym normalnie :lol2: Najprostsza rada: idz do jakiegos chłodniaza, powiedz ze potrzebujesz starter oraz kondensator do swojego kompresora, a on na bank cos ze zlomu tobie wygrzebie. No chyba, ze masz jakis wiekszy sklep chłodniczy zaraz kolo domu i wiecej kasy, to tez tam mozesz sie udac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 No więc mieszkam na taki zadupiu że chłodniarzy z urawnieniami to jak na lekarstwo szukać jak na moje miasto około 20 na pow. 50tyś ludzi :P z tego 3 znam i mi powiedzieli że każdy kompresor ma inny kondensator i starter. Więc musze zrobić tak jak na tym schemacie ;) A ta droga jest nie do przeczytania 134 strony :P 24 mam za soba chyba wystarczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Gdzie kupie stopy lutownicze srebra albo brązu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 od któregoś z budowniczych FC ;) pan w 4 rzędzie od dołu, nie licząc mojego posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Ok znalazłem na złomie ten starter z identycznego kompresora zdjąłem i teraz nie wiem jak to podłączyć ten starter nakładam na te 3 bolce i co dalej gdzie podłączyć zasilanie i jaki kondensator do tego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Masz schemat przecież, a kondensatory dwa, 10 i 80uF. Skoro zdjąłeś to z innego kompresora to powinny też kondensatory być, ale z tego co napisałeś to wnioskuje, że nie masz nawet startera, tyko samą wtyczką :lol: (zgadłem?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 shcemat jest na górze kompresor ruszy z jednym kondensatorem (80uF) drugi jest do podtrzymania pracy i powinien być ale bez niego prawopodobnie tez będzie działał ale pewien nie jestem nigdy nie probowałem elektryka do danfosow SCxxCL wyglada tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Bez tego drugiego (do podtrzymania pracy) ten pierwszy zwykle wybucha. Edytowane 19 Grudnia 2007 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Mam starter ale nie taki :o moj jest mały takie gówienko na te 3 bolce się zakłada tak jak w lodowce. A ogolnie ten kompresor dostałem bo wybuchł Kondensator ;) to lepiej kupie ten 10uF też :D to ma być na 350V ?? A co do tego Złomu to tylko to było :P a kondensatora nie było już ;). aaaa i jeszcze jedno Jak Zmienić olej i na jaki w Kompresorze ;)?? http://rc.danfoss.com/TechnicalInfo/litera...02_Cf54b202.pdf mam to co jest na 2 stronie zaznaczone jako 2a Edytowane 20 Grudnia 2007 przez OZy_R-SKo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zlej przez tłoczenie olej (ustaw jakoś kompresor na czymś, żeby sobie spokojnie olej spłynął, możesz podgrzać kompresor lekko to olej szybciej sie wyprowadzi), a nastepnie niech sobie zassa nowy olej sam. Do jakis pierwszych prob i niezbyt niskich temperatur (-40,-50C) wlej olej mineralny. Tańszy i wybacza więcej błędów związanych z zostawieniem go na dłużej na powietrzu (bo jak wiesz oleje są higroskopijne). Możesz wlać też olej poliestrowy, ale jest droższy. Jednakże sprawdza się lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Mam starter ale nie taki :o moj jest mały takie gówienko na te 3 bolce się zakłada tak jak w lodowce. A ogolnie ten kompresor dostałem bo wybuchł Kondensator ;) to lepiej kupie ten 10uF też :D to ma być na 350V ?? A co do tego Złomu to tylko to było :P a kondensatora nie było już ;). aaaa i jeszcze jedno Jak Zmienić olej i na jaki w Kompresorze ;)?? http://rc.danfoss.com/TechnicalInfo/litera...02_Cf54b202.pdf mam to co jest na 2 stronie zaznaczone jako 2a Więc masz samą wtyczkę, która się zakłada na te bolce - zgadłem. Ona Ci się sama do niczego nie przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Więc masz samą wtyczkę, która się zakłada na te bolce - zgadłem. Ona Ci się sama do niczego nie przyda. To co musze jeszcze mieć ?? zgodnie z tym schematem z noty katalogowej Danfoss'a to potrzebuje tej wtyczki i kondensatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Kupiłem dzisiaj Ssącą Podobna do tej tyle że ma jeszzcze nakrętki :P A i na naklejce pisało 15Bar wystarczy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Ta, wystarczy. Odetnij te nakretki i zdejmij zbrojenie. Ta ssaca wytrzyma nawet do 30bar, sprawdzone. Kwestia tylko jak dlugo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Teraz pytanie jaki palnik kupić i gdzie bo mój okazał się przerostem reklamy nad treścią. Bo nie moge rozpuścić lutu na Skraplaczu i na Kompresorze :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Najtaniej, na mapp gas - practicer/castorama, koszt lekko ponad 100zl, cena butli 50zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Dobra jak wymienić olej w kompresorze i jakim go olejem zalać ?? Bo chyba nie silnikowym 10W40 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Najtaniej, na mapp gas - practicer/castorama, koszt lekko ponad 100zl, cena butli 50zl. Tak korzystając z okazji. Palnik na tlen + propan-butan, nada się coby polutować kontener/FC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Tak korzystając z okazji. Palnik na tlen + propan-butan, nada się coby polutować kontener/FC? Kontener polutujesz nawet i samym propan-butanem, tylko dlugo sie grzeje. Do FC ma juz ciut za duzy plomien, ale tlen+propan-butan ma juz mniejszy plomien od mappu i sie nada w zupelnosci. Chłodniaz u mnie uzywa takiego i daje rade juz x lat. A ty zamiast cos kombinowac na boku tu kup u mnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Kontener polutujesz nawet i samym propan-butanem, tylko dlugo sie grzeje. Do FC ma juz ciut za duzy plomien, ale tlen+propan-butan ma juz mniejszy plomien od mappu i sie nada w zupelnosci. Chłodniaz u mnie uzywa takiego i daje rade juz x lat. A ty zamiast cos kombinowac na boku tu kup u mnie ;] Pytam tak z ciekawości, bo mój ojciec ma taki palnik i używa go do cięcia "złomu" :D Kupiłem już u Ciebie FWC, jak bedzie kasa to coś pomyślimy :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Ponawiam pytanie jak wymienić olej w Kompresorze i na jaki?? Bo chyba 10W40 odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=9037 :rtfm: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZy_R-SKo Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=9037 :rtfm: No wiem że to ma być olej Mineralny lub Estrowy zależnie od gazu jakiego użyje. Wiem też że Mineralny może sobie postać otwarty i nic mu nie będzie a Estrowy jest Higroskopijny i będzie do wyrzuceniu po takim zabiegu. Ale jakieś dokładniejsze dane nie wiem gdzie go kupie albo coś. Bo mineralny to mogę wlać 15W40 silnikowy, ale wydaje mi się że powinien być jakiś specjalny olej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Tak korzystając z okazji. Palnik na tlen + propan-butan, nada się coby polutować kontener/FC? Oczywiście, że się nada i to z powodzeniem. Sam używam i polecam, nawet duze stalowe elelmenty (rury) można mosiężnym lutem lutować. Taki palnik jest znacznie tanszy w eksploatacji od MAPP i szybko sie zwraca. Mój zestaw: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...