_bollo_ Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Hej! Dostałem Inspirona 8200 w rozliczeniu za mojego poprzedniego laptopa. Wszystko by było ok, gdyby nie bateria - w biosie rozpoznaja e że jest naładowana w 0%, dioda wskazuje ładowanie itd ale nawet po zostawieniu na 5H bateria nawet o 1 % nie chce podskoczyć, czyli teoretycznie padnięta bateria. Czy jest możliwość upewnienia się że po zakupie baterii laptopo będzie ją ładował? Niechciałbym wyłożyć 200zł i potem żałować.... P.S. Czy bieżący stan rzeczy ,może być spowodowanym tym, że laptopa zasilam zasilaczem nie 4.5A a 3.5A? czyli teoretycznie o 20W słabszym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Hej! Dostałem Inspirona 8200 w rozliczeniu za mojego poprzedniego laptopa. Wszystko by było ok, gdyby nie bateria - w biosie rozpoznaja e że jest naładowana w 0%, dioda wskazuje ładowanie itd ale nawet po zostawieniu na 5H bateria nawet o 1 % nie chce podskoczyć, czyli teoretycznie padnięta bateria. Czy jest możliwość upewnienia się że po zakupie baterii laptopo będzie ją ładował? Niechciałbym wyłożyć 200zł i potem żałować.... P.S. Czy bieżący stan rzeczy ,może być spowodowanym tym, że laptopa zasilam zasilaczem nie 4.5A a 3.5A? czyli teoretycznie o 20W słabszym? Ja mialem tak w starym Compaq'u. Tylko ze u mnie jak odlaczylem zasilanie to laptop padal po 1 min. Kupilem baterie i jest ok. Co do zasilki to ilosc Amperow powoduje ze twoja bateria bedzie dluzej sie ladowala co tez nie sprzyja jej zywotnosci a jak dasz wiecej A to czas ladowania sie zmniejszy. To tak jak ze strzykawka i woda im szybciej cos wstrzykujesz do np szklanki tym szybciej zostanie szkalnka napelniona , lecz producent zawsze zaleca sam jakie jest optimum. Na PClab byl dobry artykul na ten temat. Na odchodne czytalem na zachodnich forach ze Dell daje kiepskie sekcje zasilania(desktop/Notebook dlatego jest sporo awarii typu zasialanie/ladowanie/wylaczanie sie - Mam C640 i mam ten problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...